Bursele si euro, afectate de insecuritatile europene

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 18:45
1507 citiri
Bursele si euro, afectate de insecuritatile europene

Bursele europene s-au prabusit, iar moneda unica le-a urmat exemplul, in timp ce costul de imprumut si dolarul au crescut pe masura ce investitorii au incercat sa isi reduca riscurile, dupa ce fostul premier grec a sugerat ca statul elen nu poate negocia prea mult imprumutul luat.

Lucas Papademos a avertizat marti ca Grecia nu are alta optiune decat sa respecte strictul program de austeritate impus de acordul care a salvat tara de la faliment, sau sa iasa din zona euro, lucru care ar destabiliza econmia, ar creste inflatia si ar genera noi probleme sociale, scrie Wall Street Journal.

"Iesirea Greciei din zona euro ar putea sa nu aiba impactul anticipat, dar in fata unor necunoscute investitorii fug cat vad cu ochii", spune Mike McCudden, sef al departamentului de operatiuni cu derivate al Interactive Investor.

Alegerile grecesti, pe post de referendum

Conform asteptarilor internationale, alegerile din Grecia, organizate in iunie, ar putea fi asemanate cu un referendum cu intrebarea "Vreti sau nu sa ramaneti in zona euro". Germania si Franta au dat Greciei un ultimatum cu privire la apartenenta lor la zona euro, statul elen urmand sa fie exclus daca partidul castigator nu e pro-european, scrie Business Insider.

Daca Syriza, partidul de extrema stanga care vrea anularea pachetului de salvare, castiga alegerile, Banca Centrala Europeana va fi pusa in fata celei mai mari decizii din istorie - daca va opri sau nu imprumuturile catre Banca Nationala a Greciei. Daca acestea vor fi oprite, statul elen va fi impins afara din zona euro, caz in care sume masive de bani vor fi retrase din Spania si Italia, destabilizand si economiile acestor doua state.

Urmatoarea miscare ar apartine BCE, care ar compensa cu lichiditati.

Odata cu iesirea Greciei din zona euro, discutiile despre crearea unei uniuni fiscale si a unor eurobonduri poate incepe cu adevarat. Multi analisti vad in iesirea Greciei din zona euro o modalitate de intarire a uniunii monetare.

Euro se depreciaza si indicii bursieri pierd teren

Moneda euro a atins un curs de 1,2635 dolari/euro, in timp ce dolarul s-a apreciat fata de majoritatea monedelor.

Entuziasmul din-aintea summitului UE este in parte responsabil pentru castigurile de pe pietele de capital din ultimele doua sedinte, dar acesta a inceput sa dispara, iar efectele se vad pe piata. Faptul ca Germania refuza crearea unor obligatiuni comune zonei euro a influentat negativ bursele.

Cancelarul german Angela Merkel sustine ca amestecarea datoriilor tarilor din zona euro ar reduce stimulentul economiilor sudice pentru adoptarea reformelor structurale. La summit, liderii UE ar putea discuta despre o serie de masuri pentru stimularea cresterii economice si a productivitatii din zona euro, pentru a contrabalansa efectele masurilor de austeritate. De altfel va fi discutata pozitia UE fata de iesirea Greciei din zona euro.

Actiunile europene au intrat in cadere libere, doi indici majori pierzand peste doua procente. Indicii CAC 40 si IBEX 35 s-au depreciat cu 2,1 procente, in timp ce DAX a pierdut 1,8 procente. Cel mai rau afectat a fost FTSE MIB, care a pierdut 3% de la deschiderea sedintei de tranzactionare.

#depreciere euro, #evolutie burse europene, #scadere burse europene , #Cotatii bursiere