Europa, sub presiune pentru a lua o decizie in privinta Greciei

Joi, 23 August 2012, ora 09:27
1442 citiri
Europa, sub presiune pentru a lua o decizie in privinta Greciei

Viitorul Greciei in zona euro depinde de decizia pe care o vor lua autoritatile europene in privinta acordarii ajutorului financiar acestui stat. Premierul german Angela Merkel trebui sa ia o decizie importanta in urmatoarele saptamani: fie risca sa destrame zona euro, fie guvernul Germaniei.

Guvernul Greciei, tara care se confrunta cu criza economica, va avea nevoie de un ajutor financiar de miliarde de euro pentru a evita falimentul. Daca Atena nu primeste banii, tara ar putea parasi zona euro, iar aceasta iesire va slabi increderea investitorilor din pietele financiare in alte tari membre ale UE din sudul Europei, care sunt vulnerabile la contextul economic actual.

O crestere a ajutorului financiar de 173 miliarde de euro acordat Greciei, convenit in primavara acestui an, nu este acceptata de coalitia de centru-dreapta a Parlamentului german, condusa de Angela Merkel, potrivit The Wall Street Journal.

Decizia Angelei Merkel in privinta Greciei, influentata de mai multi factori

Coalitia de centru-dreapta se opune majorarii ajutorului acordat Greciei, amenintand-o pe Merkel ca va ramane fara majoritate politica. Daca Merkel nu ofera o solutie plauzibila pentru rezolvarea problemelor Greciei, tara risca sa se prabuseasca din punct de vedere economic.

"Este un dintre cele mai mari dileme pe care Merkel le-a avut de cand este premier", a declarat un consilier al Angelei Merkel. Premierul german se va intalni joi cu presedintele Frantei, Francois Hollande, iar vineri va avea o intrevedere cu premierul grec Antonis Samaras.

Si alte tari europene, precum Olandam Finlanda, Estonia, Slovacia si Austria se opun acordarii unui ajutor mai mare Greciei.

Avand in vedere faptul ca problemele economice ale Greciei au inceput la sfarsitul anului 2009, Angela Merkel a fost acuzata de faptul ca a amanat o serie de decizii importante pana in ultimul moment. Saracia din Grecia ar putea forta mana premierului german, spun reporterii de la The Wall Street Journal. Atena ar putea ramane fara lichiditati pana in octombrie daca Fondul Monetar International si autoritatile europene nu ofera Greciei urmatoarea transa din imprumut.

Rezervele de lichiditati ale Greciei, aproape de zero

Cancelarul german nu va lua nicio decizie in privinta Greciei in urmatoarele saptamani, spun oficialii din aceasta tara, asteptand sa vada cum vor evolua doua evenimente care i-ar putea extinde sau limita optiunile: Curtea Constitutionala a Germaniei va decide pe data de 12 septembrie daca zona euro poate lansa fondul de salvare permanent, iar reprezentantii UE si FMI vor anunta la cat se ridica deficitul financiar al Greciei. Anuntul ar putea fi facut pana in octombrie, spun unii oficiali ai zonei euro.

Franta vrea sa pastreze unitatea zonei euro, insa consilierii lui Francois Hollande spun ca soarta Greciei este strans legata de politicile interne ale Germaniei.

Iesirea Greciei din zona euro va afecta tarile din sudul Europei

Rezolvarea problemelor cu care se confrunta Italia si Spania a devenit cea mai mare provocare a zonei euro, din cauza contributiei acestor state la economia regionala. Dar desi Grecia are o pondere de 2% in economia zonei euro, criza datoriilor din acest stat ramane un factor destabilizator. Daca Grecia iese din zona euro, acest lucru va dovedi caracterul reversibil al calitatii de membru al zonei euro si va alunga investitorii din sudul Europei.

In urmatoarele saptamani, liderii europeni vor analiza si situatia pietelor de obligatiuni din Spania si Italia, crearea unui sistem comun de supraveghere si mecanisme de siguranta financiara pentru bancile zonei euro si masurile care trebuie luate in vederea realizarii unei uniuni fiscale cu control asupra bugetului central si imprumuturi comune.

Urmatorul summit UE va avea loc in perioada 16 - 18 octombrie.

Oficialii UE au ca principal obiectiv eliminarea incertitudinii din piete in ceea ce priveste supravietuirea monedei euro.

Angela Merkel a declarat ca dezechilibrele financiare din zona euro vor necesita ani de zile pana la rezolvarea lor.

Grecia se va confrunta cu un deficit financiar considerabil

Troica estimeaza ca Grecia se va confrunta cu un deficit financiar considerabil pana in 2014, chiar daca se iau in considerare si reducerile de cheltuieli de 11,5 miliarde de euro anuntate de autoritati. Cererea Greciei de prelungire a perioadei in care sa se faca aceste reduceri cu inca doi ani, respectiv pana in 2016, va determina ca nevoia sa de imprumuturi sa creasca in mod semnificativ.

Grecia pregateste noi reduceri de salarii si concedieri/a>

Se asteapta ca veniturile din privatizari in Grecia sa nu atinga suma de 12 miliarde de euro pana in 2014, in timp ce deficitul ridicat al tarii si recesiunea vor mentine datoria nationala cu mult deasupra unui procent de 120% din produsul inrtern brut in 2020.

Oficialii FMI, UE si BCE se asteapta ca reducerile de cheltuieli sa adanceasca si mai mult criza economica din aceasta tara. Europa va trebui sa aleaga daca va aloca Greciei mai multi bani sau daca va lasa aceasta tara sa intre in faliment.

#Grecia iesire zona euro, #Grecia lideri zona euro, #Germania decizie Grecia, #Grecia ajutor financiar, #Grecia imprumut FMI , #Zona euro