Sistemul bancar romanesc, cel mai afectat de eventualul Grexit

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 12:23
2856 citiri
Sistemul bancar romanesc, cel mai afectat de eventualul Grexit

In cazul unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro, Romania are probleme mai mari decat masura in care este afectat cursul valutar, considera directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Personal, am vazut discutiile din piata, despre dimensiunea dezastrului care urmeaza dupa iesirea Greciei din zona euro. Daca Grecia iese din zona euro, desi eu nu cred ca va iesi in urmatorii doi-trei ani, noi avem doua alte mari probleme decat cursul. Prima este a sistemului bancar din Romania si a doua este legata de cine preia lichiditatea bancilor grecesti", a declarat Negritoriu in cadrul unei emisiuni difuzata de ProTV, duminica.

Conform sefului ING, Romania are un deficit de finantare, impartit atat pe banci, cat si pe diferite zone. "Statistica arata ca probabil bancile grecesti au unele dintre cele mai mari deficite de credite, uitandu-te la portofoliile de credit ale acestora. In acelasi timp, structura creditelor e pe termen mediu si lung, insa finantarea lor e permen scurt. Probabil o sa isi reduca activele pe doua cai - nu mai dau credite noi si transfera banii platiti in forma de rate de cei care au deja credite", spune Negritoiu.

Daca Grecia intra oficial in faliment si iese din zona euro, cel mai probabil scenariu implica plecarea bancilor cu capital grecesc, caz in care portofoliile de credit vor fi vandute catre alte banci sau de Banca Natioanala a Romaniei. Valoarea estimata de Negritoiu a acestor lichiditati e de 5-7 miliarde de euro.

"Cineva trebuie sa preia nevoia de finantare de 5-7 miliarde de euro. BNR are posibilitatea de a face acest lucru, fie ca alege crearea unei banci punte sau o alta metoda", a spus seful ING.

Negritoiu a spus insa ca persoanele care au credite contractate la una din cele cinci banci cu capital grecesc din Romania nu trebuie sa isi faca griji, dar nici sa nu creada ca datoriile lor vor fi sterse in cazul in care acestea pleaca, creditele urmand sa fie, pur si simplu, mutate la o alta banca.

Moneda natioanala, pe drumul spre 5 lei/euro

In ceea ce priveste evolutia cursului leu/euro, ING-ul nu si-a revizuit inca prognoza pe 2012, care a fost deja depasita prin cursul actual. Negritoiu a explicat ca in ultimele sase luni s-au intamplat mai multe lucruri care nu au fost luate in calcul la inceputul anului si care nu puteau fi prevazute, motiv pentru care prognoza pe cursul acestui an indica o valoare a leului fata de euro de 4,4-4,45.

"Prognoza pana acum era unde e leul astazi. La data respectiva nu aveam in calcul evolutiile din zona euro, dar leul se poate indrepta usor catre 5 lei/euro", mentioneaza reprezentantul ING, care ia in calcul si evolutia economica sumbra care ar urma unei inrautatiri a situatiei din Grecia, care pe 17 iunie urmeaza sa mearga la vot. Votul grecesc a fost larg asemanat cu un referendum pentru ramanerea sau iesirea din zona euro, partidele care se lupta pentru voturile elenilor avand viziuni complet diferite asupra acordului dintre Grecia, Uniunea Europeana, FMI si Banca Mondiala privind conditiile de acordare a pachetului de salvare atat de necesar functionarii statului.

Conform lui Negritoiu, evolutia leului din ultimele saptamani era de asteptat si complet explicabila. De altfel, deprecierea va continua pentru ca toate elementele care contribuie la devalorizarea leului - cadrul economic intern si european - raman la fel.

In ceea ce priveste contextul european, Negritoiu face referire la incertitudinile din Grecia, a carui problema nu se va rezolva imediat printr-o solutie simpla. "Dialogul va fi lung, situatia poate fi tinuta sub control, dar nu vad o imbunatatire rapida si radicala pe termen scurt. Vulnerabilitatea e in crestere din cauza ca suntem expusi la Grecia in Romania prin sistemul bancar, iar tipicul sistemului bancar romanesc e legat de euro din cauza portofoliului creditelor in euro din Romania", spune seful ING Romania.

De altfel, marea problema care duce la deprecierea leului este, aproape exclusiv, externa, contribuind insa si elementul speculativ. "Sunt institutii financiare care fac bani din bani. Sunt aceste hedgefund-uri care cumpara valute si le revand. Ele nu actioneaza in Romania," mentioneaza Negritoiu. Acest lucru nu conteaza insa foarte mult in conditiile in care tara noastra este atat de dependenta de moneda euro si evolutia acesteia la nivel international. De altfel, spune seful ING Romania, de actiunile speculative nici nu te poti proteja in totalitate.

Adoptarea euro ar usura lucrurile

Desi planurile de adoptare a euro ale Romaniei sunt amanate temportal, Misu Negritoiu spune ca acest nu va fi abandonat niciodata. Romania are nevoie de euro pentru ca suntem expusi la aceasta moneda intr-o masura foarte mare, 60% din creditele pentru persoanele fizice si corporatii fiind contractate in euro, iar lipsa adoptarii monedei unice ingreuneaza administrarea acestora.

"E un rezultat al unei evolutii naturale cand economia romaniei a crescut fara limite si fara efort. Ce am facut in 2005-2007 si dupa intrarea in UE i-a facut pe toti investitorii sa creada ca vom intra in randul celorlalte tari din UE. S-a dovedit ca noi nu eram la acelasi nivel insa", spune seful ING Romania. El a dat exemplul marilor tari europene care la vremea respectiva se imprumutau la 3-4% si intre care acum exista puternice decalaje. Daca Germania se imprumuta la 1% in acest moment, Spania a depasit 7%.

In acest moment insa, zona euro are atatea probleme incat nu se mai poate discuta despre primirea in zona euro a unor noi tari. Unele state, precum Polonia si Ungaria, au amanat si ele planul adoptarii monedei unice din cauza situatiei internationale, insa ele nu au aceeasi dependenta de euro si problemele Romaniei.

#evolutie curs valutar Romania, #credite euro Romania, #iesire Grecia zona euro efecte Romania , #Criza economica