Jocul retrogradarilor sau cum amplifica agentiile de rating criza

Marti, 05 Iunie 2012, ora 09:05
1377 citiri
Jocul retrogradarilor sau cum amplifica agentiile de rating criza

Agentiile de rating se joaca iar cu soarta Europei, scazand in acest weekend plafonul de rating al Greciei, pana la cel mai mic nivel, Caa2, extrem de speculativ.

Din aceasta cauza, in ultimele luni, agentiile de rating au fost puternic criticate de oficialii europeni, care considera ca acestea inrautatesc situatia.

Conform unei noi initiative legislative, Uniunea Europeana intentioneaza sa faciliteze trimiterea in judecata a agentiilor de rating, daca se continua evaluarea eronata si notarea sustenabilitatii datoriilor nationale.

Astfel, se doreste limitarea unor actiuni considerate nedrepte sustinute de aceste agentii de rating, precum acordarea unei note maxime, de triplu A, unor tari ale caror niveluri ale datoriei s-au dovedit nesustenabile in contextul crizei financiare. In plus, investitorii acorda prea multa incredere acestor agentii de rating externe, si reactioneaza pripit, trimitand pietele financiare la pamant.

Retrogradarea ratingului Greciei pare a fi masura favorita a agentiilor de rating in ultimele luni, notarea fiind cand urcata, cand coborata, lucru care contribuie negativ la eforturile intregii Europe de salvare a statului elen din colaps. Situatia a fost inrautatita prin intermediul elementului politic din Grecia, care a influentat negativ atat ratingul dat de agentii, cat si sansele tarii de a trece cu bine peste aceasta criza.

In ciuda faptului ca o inrautatire a ratingului pana la nivelul minim, alaturi de problemele cu care deja se confrunta, ar putea trimite Grecia direct in faliment, oficialii Moody's spun ca iesirea statului elen din zona euro nu este "ceea ce agentia considera a fi cel mai probabil scenariu". Riscul privind parasirea uniunii monetare de catre Grecia se amplifica insa pe zi ce trece, iar ziua de 17 iunie, cand vor avea loc alegeri parlamentare, este considerata de multi drept momentul de cotitura al Greciei - fie va fi aleasa austeritatea si, astfel, pachetul de salvare european, fie va fi ales colapsul prin partidul de extrema stanga care vrea renuntarea la aceste ajutoare.

Retrogradarea Greciei, la moda

In luna martie, o alta agentie de rating - Fitch a coborat notarea Greciei pentru ca, la numai cateva zile distanta sa revina asupra deciziei, creand astfel confuzie in piete.

Atunci, credibilitatea agentiilor de rating a inceput sa se clatine, iar investitorii au inceput sa isi piarda increderea in notarile facute de acestea.

"Agentiile de rating sunt un factor de influenta foarte puternic si toata lumea se uita la ele. Ce e interesant de stiut e modul in care calculeaza si metoda pe care o aplica pentru calcularea ratingului, pentru ca el este foarte variabil, nu numai de la tara la tara, ci de la o perioada la alta," a declarat atunci analistul Mircea Cosea pentru Business24.

Tot atunci, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, atentiona ca investitorii nu trebuie sa se ia dupa agentiile de rating, insasi acestea nerecomandand acest lucru in proportie de 100%. Ele vor sa fie insa rapide, sa surprinda cu elemente in timp real si sa le noteze ca atare. "Ca le noteaza bine, ca nu le noteaza bine, asta e altceva", a conchis economistul.

Analistul economic Ilie Serbanescu este insa de parere ca masurile luate de agentiile de rating impotriva Greciei sunt de fapt presiuni asupra Germaniei si a altor state din vestul Europei pentru ca acestea sa dea bani Greciei, indiferent de situatie. Intarzierea declararii falimentului este dorita cu orice pret de marile puteri ale lumii care ar urma sa fie puternic afectate de aceasta situatie.

Daca Grecia declara falimentul, intreaga economie europeana ar putea fi afectata, si, printr-o reactie domino, si restul economiilor lumii, mai ales in contextul in care Europa este piata de desfacere a intregii lumi.

Mai mult, in cazul falimentului Greciei, o intreaga drama va fi declansata in Europa, este parerea economistului financiar Ionel Blanculescu. Conform acestuia, situatia va fi asemanatoare cu cea din Argentina si dn SUA pe subprime.

"Atunci au fost folosite ca platforma creditele subprime, pe acestea s-au crosetat aceste derivate care au ajuns la sume imense. Asa se intampla acum pe incapacitatea de plata a Greciei. S-a pariat atat de mult incat atunci cand va fi declara oficial, se va declansa o platforma intreaga de astfel de operatiuni, se inchid tot felul de pozitii financiare. De asta s-au temut liderii UE. Cand stateau noaptea pe la Consiliul European sa salveze Grecia, din acest motiv incercau sa o salveze. Nimeni nu are insa curajul sa spuna acest lucru", spune Blanculescu.

In plus, redenominarea datoriei statului in cazul excluderii statului elen din zona euro, ar conduce la pierderi importante pentru investitori. Datoria statului si obligatiunile emise si-ar pierde din valoare odata stabilit cursul la care se va face conversia. Impactul economic ar aduce pierderi suplimentare mai ales in contextul perturbarii severe a sistemului bancar al tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrogradare rating grecia, #retrogradare rating agentii, #agentii de turism, #criza economica Europa , #Criza financiara