Acordul asupra marimii fondului de salvare stimuleaza pietele

Vineri, 30 Martie 2012, ora 18:29
1418 citiri
Acordul asupra marimii fondului de salvare stimuleaza pietele

Guvernele europene au cazut de acord asupra valorii totale a Mecanismului Permanent de Stabilitate, limitand suma alocata la 800 miliarde de euro, inclusiv cele 300 miliarde destinate ajutarii Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Mecanismul va avea o valoare totala de 500 miliarde de euro, la care se adauga cele 300 miliarde destinate celor trei state cu probleme, dar nu si restul de 240 miliarde euro ramase in cuferele Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF), fondul temporar de salvare a statelor europene, scrie Bloomberg. Astfel, puterea de creditare a UE se ridica la peste 700 miliarde euro.

Initial, inainte de intrunirea ministrilor de Finante, se dorea stabilirea limitei superioare a Mecanismului la 700 miliarde de euro, la care sa se alature, in paralel, cele 240 miliarde euro din FESF si cele 300 miliarde dedicate Greciei, Portugaliei si Irlandei, ajungand astfel pana la 1,2 trilioane de euro.

Aceasta idee a fost refuzata de Germania din start, si se pare ca dorinta lor a fost, in cele din urma, respectata. Dintr-un alt unghi de vedere, insa, cea mai mare economie europeana este si cel mai mare obstacol in fata primirii unui ajutor consistent din partea altor state, precum SUA, China si Brazilia. Acestea au cerut, in nenumarate randuri, o mai mare implicare a statelor europene in crearea unui paravan de protectie impotriva crizei.

Chiar si suma de 1,2 trilioane de euro a fost considerata de unii analisti ca fiind prea mica, mai ales in cazul in care economii ca Spania sau Italia ar intra in dificultate sau daca Grecia ar intra in faliment.

"Suma este foarte importanta", a declarat ministrul Finantelor din Austria, Maria Fekter, dupa intrunire. "Luand in considerare si implicarea Fondului Monetar International si discutiile de la intrunirea G20, ajutorul extern depindea de actiunile Europei - iar Europa a luat acum o decizie clara asupra valorii fondului de salvare".

Statele bogate doreau ca banii ramasi in conturile Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara sa fie "eliberati", insa acestia vor fi folositi la constituirea MPS, acesta trebuind sa atinga 500 miliarde de euro in urmatorii doi ani.

Europa se bazeaza in acest moment pe sumele promise, plus cei 1 trilion de euro injectati de Banca Centrala Europeana in piata prin cele doua masuri din decembrie si februarie, pentru a convinge toate economiile mari ale globului sa dea o mana de ajutor pentru a tempera efectele crizei din zona euro.

Ministrii de Finante au cazut de acord si asupra sumei suplimentare pe care o vor aloca FMI, aceasta ridicandu-se la 150 miliarde de dolari.

Decizia ministrilor, primita bine de piete

In contextul discutiilor cu privire la valoarea totala a fondurilor de salvare europene, moneda unica s-a apreciat fata de dolar, indreptandu-se catre cea mai mare apreciere din ultimul an. De altfel, euro s-a apreciat si fata de yen, in cadrul celei mai mari cresteri trimestriale din ultimii 11 ani. Astfel, la ora 7 a New York-ului, moneda euro se tranzactiona la 1,3335 dolari/euro, castigul acestui trimestru apropiindu-se de 3%.

Si bursele europene au reactionat favorabil la deciziile luate de ministri de Finante ai zonei euro. Cel mai important indice european, Stoxx Europe 600 a reusit, cu ajutorul terenului castigat vineri, sa inregistreze cea mai mare apreciere trimestriala din 2006 si pana acum.

Roubini, din nou pesimist

Economistul Nouriel Roubini, cunoscut si ca Dr. Doom dupa ce a prezis criza financiara din Europa, a declarat vineri ca masurile de austeritate din Europa luate in vederea diminuarii efectelor crizei economice nu sunt eficiente.

"Avem nevoie de crestere economica in zona euro. Nu putem sa vorbim doar despre austeritate pentru ca fara cresteri acestea ar fi nesustenabile. Daca PIB-ul continua sa scada si in lipsa unei cresteri economice, reactiile sociale si politice impotriva masurilor de austeritate vor deveni coplesitoare. Greve, demonstratii de strada, guverne slabe si eventual, caderea acestor guverne", este parerea economistului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#valoarea mecanism stabilitate, #acord Uniunea Europeana mecanism stabilitate, #valoare fond salvare Europa, #reactii piete acord fond salvare Europa , #Criza economica