Romania are un potential considerabil, iar investitorii straini vor sa vada un mediu politic, legislativ si de afaceri stabil, echitabil si predictibil, sustine Daniela Nemoianu, presedintele American Chamber of Commerce (AmCham) in Romania.
Ea a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre provocarile cu care se confrunta tara noastra, evolutia economica si perceptia pe care o au oamenii de afaceri asupra Romaniei.
Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra noastra
Care este situatia Romaniei in comparatie cu celelalte state din regiune?
Potentialul de dezvoltare al Romaniei este considerabil, iar premisele actuale indica oportunitati de investitii in sectoare diverse, aflate in curs de modernizare.
Sub presiunea schimbarilor globale complexe si accelerate, eforturile Romaniei de pozitionare competitiva vor trebui amplificate si substantiate strategic pentru o sincronizare mai eficienta cu evolutiile ...citeste mai departe despre "Discrepantele sunt frapante si flagrante in Romania. Iata cum sa atragem investitori straini - Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 07:22
In ce masura economia romaneasca este pregatita pentru o schimbare brusca in atmosfera economica? Suntem pregatiti pentru "inghetul" financiar?
Pe hartie, situatia macroeconomica a Romaniei arata destul de bine. Avem un ritm de crestere economica de peste 3%, o majorare a salariilor, o moneda nationala destul de stabila. Mai mult, am platit datoria catre Fondul Monetar International luata in vremurile tulburi din 2009.
Insa situatia "din teren" este diferita, sustin analistii firmei KeysFin, care ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri.
Criza va macina lumea in 2016? Cine pierde, cine castiga si cum se va descurca leul
"Statisticile pot fi insa inselatoare, precum vremurile in care traim. Performantele economice generale ascund o dezvoltare inegala a economiei, cu un puternic accent pe comert si cu un declin in sectorul de productie, dublata de o polarizare tot mai accentuata la nivel geografic", se arata in analiza KeysFin... citeste mai departe despre "Furtuna in economia globala: Este pregatita Romania sa tina piept "inghetului" financiar?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 12:51
Coface a pastrat calificativul B privind riscul de tara pentru Romania, ce indica un mediu microeconomic instabil, se arata intr-un raport al companiei.
"In ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului in procesul de euro-izare si a indeplinirii criteriilor de convergenta nominala, Romania ramane vulnerabila ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic", se arata in document.
Potrivit acestuia, factorii acestor dezechilibre sunt nivelul foarte ridicat al creditului comercial, interdependenta foarte ridicata dintre companii, intreruperea accelerata a activitatii pentru multe societati, comparativ cu cele nou inregistrate si ...citeste mai departe despre "Instabilitatea inca "planeaza" deasupra Romaniei: Care sunt cele mai mari riscuri" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 14:51
Evolutia economica a Romaniei arata precum un carusel. De la plus la minus, datele macro-economice se schimba intr-un ritm alarmant, fapt care indica fragilitatea mediului de afaceri. Cum iesim din aceasta cursa in care pare care ca ne invartim in jurul cozii?
"A reintrat sau nu Romania in recesiune? Suntem pe buza prapastiei? Am iesit din criza si sunt pe crestere economica, chiar daca una modesta? Cand isi va reveni, cu adevarat, economia?
Intrebari la care, daca este sa intrebam factorul politic, vom primi raspunsuri diferite, in functie de interese. Cei de la putere ne vor spune ca economia creste in continuare doar ca ritmul a incetinit putin. Cei din opozitie i-au pus deja coroana mortuara, dovada gestul facut zilele trecute in Palament, cu ocazia reexaminarii reducerii CAS cu 5 puncte procentuale", se arata in analiza KeysFin remisa Ziare.com.
Dincolo de datele privind evolutia PIB, care arata o scadere consecutiva de doua trimestre (recesiune tehnica), din economie vin ...citeste mai departe despre "Economia, ca in roller coaster - Cum a ajuns Romania sa se "invarta in jurul cozii"" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 12:14
Romania, cea de-a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, se chinuie sa iasa din recesiune, dupa ce a implementat toate masurile de austeritate cerute de FMI, in conditiile instabilitatii politice, scrie Reuters.
Un nou premier de stanga, Victor Ponta, se afla intr-o disputa publica cu presedintele Traian Basescu, cearta politica care a dus la intarzierea aplicarii de politici economice importante, scrie Reuters.
"Popularitatea lui Basescu a fost puternic afectata in ultimii ani din cauza masurilor de austeritate, pe care Ponta vrea acum sa le "indulceasca" pentru a-si pastra procentele in sondaje, mai ales inainte de alegerile parlamentare din aceasta toamna".
Stabilitatea guvernului
Masurile de austeritate luate incepand cu 2010, inclusiv reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor si cresterea TVA cu 5 procente, au contribuit la scaderea popularitatii guvernului democrat-liberal cu aproape 15%. In consecinta, doi premieri PDL au fost demisi, iar partidul a ajuns in opozitie dupa venirea la putere a USL. Alianta de stanga a promis sa colaboreze cu FMI, iar rezultatele sale la alegerile locale din iunie au fost bune.
"Cu toate acestea, cele trei luni de la preluarea puterii au fost dominate de lupta cu Traian Basescu, acuze de plagiat pentru premierul Ponta si arestarea fostului premier PSD Adrian Nastase, pe care Ponta l-a descris drept mentor", noteaza Reuters.
Parlamentul l-a suspendat pe presedintele Basescu, iar Ponta a fost aspru criticat... mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 13:13
Romania a devenit un camp al luptelor politice, singura victima directa a acestor batalii fiind economia nationala. Leul este in picaj, investitiile straine directe s-au injumatatit, companiile de stat "de top" isi cer insolventa.
Radiografia economica reflecta in mod direct orgoliile politice. Iata, asadar, ce a pierdut Romania:
2012 a fost un an al schimbarilor politice. In cele sase luni am schimbat mai multe guverne. In plus, urmeaza sa hotaram daca vrem sau nu sa schimbam si presedintele. In toata aceasta perioada, economia Romaniei si-a pierdut tot mai mult din putere.
Pe 6 februarie, Emil Boc, premier contestat pentru masurile anticriza, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, si-a anuntat demisia lui si a intregului guvern pe care il conducea.
Presedintele Basescu l-a numit in functie pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE. Premierul era pregatit pentru lucruri marete: a fondat un Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, cerandu-le unor cunoscuti oameni de afaceri un set de masuri concrete pentru a-i ajuta. Insa totul s-a rezumat la planuri. Dupa doua luni de zile, cand premierul a fost demis printr-o motiune de cenzura, nicio masura nu se concretizase.
Al treilea premier, Victor Ponta, a preluat "fraiele tarii" pe 27 aprilie. De atunci, scena politica s-a transformat intr-un camp deschis de lupta intre premier si presedinte. De la batalia pentru reprezentarea tarii la Bruxelles, la acuzatii de plagiat si pana la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:30
Premierul Victor Ponta a sustinut in conferinta de presa din 25 iunie ca este momentul sa se ocupe de situatia locurilor de munca si de cea economica in general si sa lase razboaiele si scandalurile deoparte.
"Vreau sa ne apucam de ceea ce de fapt asteapta oamenii de la noi", a spus domnul Ponta, "sa vorbim de ce e de facut din punct de vedere economic. Ati vazut ca boardul FMI, in unanimitate, a aprobat scrisoarea noastra de intentie, deci un semnal foarte bun. La Hidroelectrica am dat un semnal ca acolo lucrurile se curata de cele rele, deci va fi mult mai bine cotata in toamna". A mai spus domnul premier ca Romania se afla pe drumul cel bun si ca pe intreaga perioada a lunii iulie se va ocupa numai de problemele economiei.
Este o declaratie extrem de interesanta, chiar surprinzatoare. Probabil pentru a da un semnal ca nu mai doreste scandaluri si razboaie, domnul prim ministru face o captatio benevolentiae, admitand ca guvernarea Boc-Ungureanu a pus tara pe drumul cel bun deoarece, evident, acest lucru nu-l putea face guvernnul domniei sale intr-o perioada atat de scurta de timp.
Ba, din contra, ceea ce a facut guvernul Ponta in aceasta scurta perioada nu prea este in directia drumului cel bun: a marit deficitul si a redus rata de crestere.
Nici semnalul bun din partea FMI nu poate fi pus pe seama propriei guvernari, ci pe cea a guvernarii precedente care a indeplinit corespunzator conditiile acordului. Interesant este si faptul ca se dezvaluie si cauza... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 08:01
Peste jumatate dintre romani afirma ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, iar aproape un sfert spun ca au datorii, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania, care precizeaza ca aceste informatii sunt aproape identice cu cele colectate in octombrie 2010.
"Dupa o vara in care increderea romanilor dadea semne de revenire, primele luni de toamna au adus scaderea indicelui de incredere a populatiei masurat de Barometrul de Incredere a Consumatorului realizat de GfK. Nivelul acestui indice in luna octombrie este in linie totusi cu media ultimului an. Daca in octombrie 2010 aproape trei sferturi dintre romani considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma, in octombrie anul acesta sunt vizibile imbunatatirile - numai 6 din 10 dintre cei chestionati manifesta acelasi sentiment negativ", se arata intr-un comunicat al companiei de cercetare de piata.
Mai mult de jumatate dintre romani (56%) spun ca reusesc cu greu sa isi acopere cheltuielile obisnuite, in vreme ce aproape un sfert spun ca sunt datori (24%). Situatia la acest capitol arata aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variatiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative, potrivit sursei citate.
In privinta perspectivelor financiare, putin peste 40% dintre romani spun ca se asteapta la o inrautatire, fata de primele luni de toamna ale anului trecut, cand pesimismul romanilor era mai accentuat, peste jumatate declarand la acel moment ca vad o... mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 13:21
De 22 de ani, Romania se intoarce la aceleasi probleme economice. Lipsa progresului si modernizarii tarii este deja exasperanta pentru romani.Afirmatiile-cheie rostite la inceputul acestui an, care caracterizeza perfect evolutia economiei romanesti in tranzitie, apartin fostului demnitar, actual bancher, Misu Negritoiu.
Acesta spune: „Ne-am intors de unde am plecat: de la abordarea politicilor de baza pana la calitatea actului de guvernare suntem inapoi la inceputul anilor '90, cand macar aveam scuza ca nu stiam prea multe.
Acum avem vulnerabilitati mai mari decat inainte de intrarea in Uniunea Europeana, pentru ca s-a vazut ca, la noi, derapajele sunt repetabile: ne corectam o data si pe urma revenim la aceeasi problema.
Si asa am ajuns singura tara din UE care continua sa lucreze cu Banca Mondiala in programe de restructurare de baza.
Situatia economica in care se afla Romania marcheaza esecul generatiei politice a anilor '90, inca la putere, si care ii are ca exponenti pe presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu”.
Intr-adevar, exista in economia noastra o serie de elemente care se invart in acelasi cerc. Este limpede ca asteptarile generatiei '90 erau legate de progresul societatii romanesti si, evident, de progresul personal. Societatea romaneasca a iesit din socialism vlaguita din multe puncte de vedere.
Socialismul crease o atmosfera irespirabila atat din punct de vedere economic cat si din cel al libertatilor cetatenesti. De... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2011, ora 22:35