Cum va afecta Brexitul Romania: de la taxe mai mari, pana la firme care vor da faliment

Marti, 15 Decembrie 2020, ora 00:07
720 citiri
Cum va afecta Brexitul Romania: de la taxe mai mari, pana la firme care vor da faliment
Foto: Pixabay.com

Iesirea Regatului Unit de pe piata unica a Uniunii Europene, de la 1 ianuarie 2021, va veni cu o serie de probleme de natura financiara, fiscala, dar si birocratica pentru ambele parti, si, implicit, si pentru Romania. Expertii chestionati de Ziare.com vorbesc despre scumpiri ale produselor ce vor veni dinspre Regatul Unit spre tara noastra, dar si invers, pentru ca taxele vamale ce vor exista la import si export ar putea ajunge sa fie undeva la 4-6%.

Ba mai mult, se vorbeste despre o despartire dura, adica aceea fara acord, iar in absenta acestuia, ruptura economica dintre cele doua va avea un efect de tavalug pe tot lantul comercial pentru britanici, dar si pentru romani.

"Brexitul ne afecteaza pe doua canale. In primul rand, legat de circulatia oamenilor, si aici se pune problema daca romanii vor putea sa mearga in vacante in Regatul Unit dupa 1 ianuarie. Da, vom putea merge fara viza, dar doar cu buletinul sau pasaportul asta pana cel putin in luna octombrie cand, de la 1, Marea Britanie nu va accepta decat pasapoarte", ne-a declarat analistul economic, Adrian Negrescu.

Pe de alta parte, consultantul in turism Traian Badulescu ia in considerare si un scenariu mai sumbru.

"Britanicii vor dori sa le acorde cetatenilor UE acces facil in tara si pe viitor, nu viza pentru care sa astepte cateva zile si sa mai plateasca. Acest lucru, deja va ajunge sa contribuie la scaderea numarului de turisti in Regatul Unit si nu cred ca vor nici asta", a afirmat Traian Badulescu.

Ce va fi important de vazut este, daca in urma discutiilor, Regatul Unit va accepta cardul european de sanatate, pentru ca in acest moment discutia a ramas in suspans.

"Iar daca nu va fi acceptat cardul european de sanatate va trebui atunci cand mergem in Regatul Unit, incepand cu 1 ianuarie sa avem o asigurare de sanatate. Practic vom putea sa circulam fara probleme, fara viza, dar mai sunt cateva aspecte de clarificat", a mai spus Negrescu.

Taxele vamale cresc preturile produselor

Dupa Brexit, Uniunea Europeana va aplica tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit. Aceasta obligatie include efectuarea de verificari si controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare si fitosanitare si verificarea conformitatii cu normele UE. Aceste controale ar putea cauza importante intarzieri la frontiere.

"Marea problema, in Brexit, este legata de taxe. In special de cele vamale. Pana nu se ajunge la o intelegere legata de taxele vamale, tot ce tine de import ...citeste mai departe despre "Cum va afecta Brexitul Romania: de la taxe mai mari, pana la firme care vor da faliment" pe Ziare.com

#brexit implicatii romania, #brexit marea britanie romania , #Stiri Macroeconomie