Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) face apel catre toti prestatorii si utilizatorii de servicii bancare sa protejeze publicul si propriii angajati prin respectarea regulilor stricte de igiena si preventie, mai ales in ceea ce priveste operatiunile cu numerar.
CPBR recomanda populatiei:
- sa foloseasca in aceasta perioada cu precadere mijloacele de plata la distanta (aplicatii online si mobile banking), carduri sau alte metode de tip "contactless" pentru plata bunurilor si serviciilor in magazine, precum si plati securizate pentru cumparaturile online;
- metodele de plata la distanta sau contactless, igienice si la indemana oricarui consumator sunt extrem de eficiente in prevenirea contaminarii cu virusuri sau bacterii, fiind de altfel si extrem de sigure din punct de vedere al utilizarii, in sensul ca in cazul pierderii acestora nu se pierd banii din conturile care le alimenteaza;
- in cazul in care sunt necesare vizite in agentiile bancare, sa pastreze o distanta sigura, de cel putin un metru, fata de alte persoane, fie ca sunt clienti sau personal al bancii;
- sa amane vizitele in agentii daca au calatorit in tari sau zone afectate de coronavirus;
- de asemenea, sa urmeze toate indicatiile privind igiena si masurile preventive in orice situatie, in primul rand, spalarea pe maini cu apa si sapun timp de minim 20 de secunde, cat de des este posibil.
Cu privire la masurile de preventie din cadrul institutiilor de credit, CPBR spune ca... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 16:29
Metodele alternative de plata au nevoie de mai mult timp pentru a fi folosite constant de catre romani, o demonstreaza chiar un studiu realizat de echipa motorului gratuit de cautare pentru calatorii momondo.ro.
Modalitatea de cheltuire a bugetului de vacanta prezinta un aspect interesant in contextul evolutiei tehnologice si a diversificarii metodelor de plata: 54% dintre romani au declarat ca inca platesc cash atunci cand calatoresc, fiind unul dintre cele mai mari procente dintre cele 24 de nationalitati chestionate. Doar respondentii din Germania si Austria ne depasesc, 58% dintre participantii la studiu marcand aceasta varianta de plata.
Cei care folosesc banii lichizi cel mai putin in timpul calatoriilor sunt norvegienii, 75% dintre ei afirmand ca obisnuiesc sa plateasca folosind cardul sau aplicatiile de plati.
Bugetul de vacanta
Majoritatea romanilor (59%) obisnuiesc sa faca economii in timpul anului pentru a le folosi in timpul vacantelor, la fel ca anul trecut (60%).
Pe langa abtinerea de la cumparaturi mai putin necesare sau servitul meselor in oras, o diferenta de abordare interesanta apare in privinta transportului zilnic: Dintre cei care obisnuiesc sa calatoreasca mai mult in interes de serviciu (Business Travelers), 18% au precizat ca in zilele obisnuite prefera sa mearga pe jos sau sa foloseasca bicicleta pentru a salva banii de combustibil pentru vacante, in timp ce dintre calatorii Non-Business doar 9% folosesc acest mijloc de economisire.... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 10:50
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a participat, miercuri, la Banking Compliance Summit 2018, in cadrul caruia a declarat ca exista tari in care s-a renuntat complet la bani cash.
Isarescu a afirmat ca, in ce priveste Romania, "Vorba profesorului Chiritescu, o sa renuntam la cash cand o sa putem lipi pe fruntea unui lautar un card de credit", noteaza Antena3.
Vezi si:
De acum poti plati si in Romania fara card sau cash, doar cu telefonul. In ce conditii e posibil?Uitati de PIN: Am putea face selfie-uri pentru a plati cu cardul ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu: O sa renuntam la cash cand o sa putem lipi pe fruntea unui lautar un card" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:02
Mecanismul platilor defalcate de TVA continua sa provoace ingrijorare in mediul de afaceri.
Dupa USR si reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care sustin ca introducerea obligatiei de a avea un cont separat pentru TVA va bloca economia si va genera dificultati de cash-flow majore, si PwC Romania lanseaza un avertisment legat de aceasta masura a Guvernului, sustinand ca Romania ar deveni singurul stat membru al Uniunii Europene ce aplica cu caracter obligatoriu si general acest sistem.
"Noul sistem privind plata defalcata a TVA va genera dificultati de cash-flow majore la nivelul companiilor, costuri suplimentare si sarcini aditionale pentru contribuabili legate de adaptarea sistemelor IT si a programelor de contabilitate, gestionarea platilor, precum si cu modificarea procedurilor interne de lucru.
De asemenea, companiile vor suporta costuri aditionale cu comisioanele bancare generate de cresterea semnificativa a tranzactiilor bancare si cu eventualele sanctiuni impuse in cazul unor erori sau intarzieri de implementare.
Am dori sa atragem atentia asupra consecintelor atrase de implementarea sistemului, atat la nivelul contribuabililor ce vor avea dificultati operationale in vederea implementarii sistemului intr-un termen extrem de scurt, precum si la nivelul ANAF care va avea sarcini suplimentare cu privire la aprobarea solicitarilor de transfer a unor sume din contul de TVA in contul curent", a declarat Mihaela Mitroi, liderul... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 11:41
Taxa pentru punctul de trecere de la Fetesti de pe A2 este platita in continuare cash, la ghiseu, in 40 la suta din cazuri, formandu-se cozi, desi exista posiblitatea platii in benzinarii sau prin SMS.
Potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), din cei 30.345.406 de lei, incasati ca taxa pentru punctul de trecere de la Fetesti din 30 aprilie, 12.113.708 lei (39,92%) au fost platiti cash, la ghiseu, 13.636.886 de lei (40%), in benzinarii, si doar 4.594.812 lei (15,14%), prin SMS.
CNADNR precizeaza ca, astfel, punctul de trecere cu plata cash este cel mai solicitat si se formeaza cozi in anumite perioade.
Compania recomanda conducatorilor auto, care merg spre litoral, sa achite tariful de trecere de la statia de taxare Fetesti prin SMS sau la benzinarii.
"Ii sfatuim pe toti soferii sa foloseasca aceste variante deoarece nu vor mai opri pe pod, putand trece pe benzile semnalizate cu mesajul e-Tarif cu o viteza de maxim 50 km/h. (...) ...citeste mai departe despre "De ce sunt cozi la bariera de la Fetesti: Taxa de pod e platita tot cash in 40% din cazuri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Iulie 2015, ora 10:50
Incepand cu data de 9 mai, romanii nu vor mai putea face tranzactii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (intre persoane fizice) si de 10.000 de lei pe zi (intre persoanele fizice si juridice).
Potrivit analistilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finantelor publice si, mai ales, un castig in plus pentru mediul bancar.
Noua lege "pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar " (nr. 70/2015), publicata in Monitorul Oficial, prevede ca platile care acum se pot face in numerar vor fi limitate.
Potrivit analistilor KeysFin, masura reprezinta o lovitura puternica pentru cei care lucreaza acum cu sume importante de cash.
"Tinta autoritatilor o reprezinta limitarea sumelor mari de cash care circula in economie si, in general, stimularea platilor prin conturi, ce pot fi urmarite de organele fiscale si impozitate", afirma KeysFin.
"Este o masura menita sa reduca evaziunea dar care, pe de alta parte, limiteaza circulatia banilor intr-o economie imatura. Nu este exclus ca, in loc sa stimuleze activitatea economica, aceasta sa influenteze in mod negativ apetitul pentru investitii in zona gri a economiei, una semnificativa", au explicat expertii.
"Vorbim in general de afaceri din retail, intermedieri financiare, imobiliare si auto, acolo unde se fac inca platile la sacosa si unde, de altfel, evaziunea fiscala inregistreaza cote ridicate",afirma acestia.
Noile reglementari vor afecta inclusiv tranzactiile... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2015, ora 16:51
2Numerarul continua sa fie cea mai raspandita forma de plata in Romania, avand in vedere ca 80% dintre platile realizate de firmele mici si mijlocii (IMM) din tara sunt realizate in cash.
Spre deosebire, in Polonia doar 29% la suta dintre IMM-uri aleg sa faca plati cu numerar, in timp ce 23% prefera sa efectueze tranzactii cu cardul, iar aproape jumatate dintre ele aleg alte tipuri de tranzactii electronice, potrivit unui studiu Visa remis Ziare.com.
Pe de alta parte, aproape jumatate dintre proprietarii de IMM-uri din Romania (47%) sunt constant preocupati de situatia financiara a firmei si vor sa detina controlul total al administrarii afacerii, desi nu se simt pregatiti sa ia decizii financiare complexe.
De asemenea, studiul arata ca peste 50% dintre IMM-uri intampina dificultati in gestionarea fluxului de numerar, iar aproape 60% considera o provocare sa tina o evidenta clara a finantelor.
Femeile folosesc mai mult cardul decat barbatii
Antreprenorii si managerii de ...citeste mai departe despre "Romanilor le place cash-ul, dar e o provocare sa tina o evidenta clara a finantelor - studiu" pe Ziare.com mai mult
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 14:54
Tinerii romani au inceput sa foloseasca tot mai mult cardurile bancare, cand vine vorba de cumparaturi, arata rezultatele unui studiu EY Romania.
Chiar daca barbatii inca prefera sa scoata bani gheata din portofel, spre deosebire de doamne, care mai degraba ar da cu cardul, comportamentul general al cumparatorilor romani din ultima perioada arata ca volumul platilor non-cash este in continua crestere.
"Daca femeile sunt mai deschise la modalitate de plata cu cardul atat pentru produse cat si pentru servicii, barbatii prefera mai degraba cash-ul. Pe de alta parte, cu toate ca in Romania plata cu cardul inregistreaza valori scazute comparativ cu zona Euro, valorile arata o tendinta de crestere a felului in care sunt operate platile cu cardul", sustine Constantin Magdalina, Knowledge Management Senior EY Romania, intr-un comunicat remis Business24.
Bitcoin prinde puteri in Romania - cum poti efectua plati in moneda virtuala
Studiul EY Romania arata ca alegerea metodei de plata depinde si de tipul cumparaturilor facute. Astfel, femeile prefera sa plateasca cash cand iau produse alimentare (69%), imbracaminte (68%) si electronice si electrocasnice (52%). Si cand vine vorba despre facturi (57%), asigurari (55%) si servicii medicale (73%), doamnele raman in majoritate la plata cu bani gheata.
La fel stau lucrurile si in cazul barbatilor, cand au de facut cumparaturi obisnuite, de zi cu zi, insa diferente apar la anumite categorii de produse si servicii. De... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:29
Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei in prezent platile cu numerar intre persoanele juridice, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Dan Manolescu, secretar de stat in minister.
"Exista din '96 Ordonanta de Guvern nr. 15 care a fost modificata de-a lungul timpului care stabilea diverse obligatii legate de plata prin banca intre companii. Avem in acest moment o obligativitate a societatilor comerciale de a nu face plati in numerar mai mari de 10.000 lei pe zi si mai mari de 5.000 lei catre un agent agent economic cu o singura exceptie, anume a operatorilor de cash&carry.
Se intentioneaza ca, in aceasta zona a relatiilor intre comercianti, la acest moment, sa fie redus acest plafon care in prezent este de 10.000 lei la o limita de 2.000 de lei pentru a stimula si a impinge agentii economici sa faca plati intre ei prin sisteme bancare si o extindere a zonei de aplicare a acestei limitari de la persoana juridica la persoana juridica la comercianti, in general.
Pe proiectul de ordonanta pe care il avem in vedere sunt supuse acestei reglementari nu doar platile catre persoane juridice ci si plati intre persoane juridice si persoane fizice autorizate, persoane care desfasoara activitati comerciale, in general", a spus Manolescu.
Si platile cash catre persoanele fizice ar putea fi limitate
Potrivit acestuia, o alta intentie este de a incerca sa limiteze, prin acest act normativ, si platile pe... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:55