Cash sau card? Cum prefera romanii sa plateasca

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:29
3020 citiri
Cash sau card? Cum prefera romanii sa plateasca
Foto: The Anecdotal Goat

Tinerii romani au inceput sa foloseasca tot mai mult cardurile bancare, cand vine vorba de cumparaturi, arata rezultatele unui studiu EY Romania.

Chiar daca barbatii inca prefera sa scoata bani gheata din portofel, spre deosebire de doamne, care mai degraba ar da cu cardul, comportamentul general al cumparatorilor romani din ultima perioada arata ca volumul platilor non-cash este in continua crestere.

"Daca femeile sunt mai deschise la modalitate de plata cu cardul atat pentru produse cat si pentru servicii, barbatii prefera mai degraba cash-ul. Pe de alta parte, cu toate ca in Romania plata cu cardul inregistreaza valori scazute comparativ cu zona Euro, valorile arata o tendinta de crestere a felului in care sunt operate platile cu cardul", sustine Constantin Magdalina, Knowledge Management Senior EY Romania, intr-un comunicat remis Business24.

Bitcoin prinde puteri in Romania - cum poti efectua plati in moneda virtuala

Studiul EY Romania arata ca alegerea metodei de plata depinde si de tipul cumparaturilor facute. Astfel, femeile prefera sa plateasca cash cand iau produse alimentare (69%), imbracaminte (68%) si electronice si electrocasnice (52%). Si cand vine vorba despre facturi (57%), asigurari (55%) si servicii medicale (73%), doamnele raman in majoritate la plata cu bani gheata.

La fel stau lucrurile si in cazul barbatilor, cand au de facut cumparaturi obisnuite, de zi cu zi, insa diferente apar la anumite categorii de produse si servicii. De exemplu, barbatii prefera in proportie de 64% sa plateasca cash pentru electronice. Cand au de platit facturi (75%), asigurari (63%) sau servicii medicale (79%), foarte multi tineri romani aleg sa scoata banii din buzunar, nu de pe card.

Retailerii incep sa accepte plati cu monede digitale. Cat valoreaza un Bitcoin in lei

Cand vine vorba de plata cu cardul, femeile dau tonul cand au de luat imbracaminte, masini (30%) si electronice (39%). Ratele la banca (35%), asigurarile (33%) si plata la doctor (22%) incep usor dar sigur sa se mute si ele in zona non-cash.

Barbatii sunt ceva mai reticenti, dar incep si ei sa dea cu cardul la cumparaturi de alimente (26%), imbracaminte (29%), electronice si electrocasnice (30%). La fel se intempla si cu ratele la banca (33%), asigurari (25%) si utilitati ca internetul si telefonia mobila (21%).

Cercetarea EY Romania a fost efectuata in perioada 31 martie - 5 mai, pe un esantion de 280 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 20 si 35 de ani.

#cash card cumparaturi, #studiu cash card, #plati card bancar, #plati cash cumparaturi , #Carduri bancare