Avertizare pentru turisti: Mergeti cu bani cash in Grecia!

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 16:40
10160 citiri
Avertizare pentru turisti: Mergeti cu bani cash in Grecia!
Foto: Chania Post

Doritorii care abia asteapta sa se desfete pe nisipul fierbinte al plajelor grecesti trebuie sa isi ia masuri de precautie inainte de a pleca in vacanta dorita.

Un prim semnal de alarma l-au tras britanicii care isi avertizeaza turistii sa plece cu rezerve de bani gheata in concediul programat in tara lui Homer.

Unul dintre riscurile generate de criza financiara din Grecia il reprezinta inlocuirea bancomatelor folosite de bancile elene.

Chiar daca pentru urmatoarele zile nu se intrevede niciun pericol real, turistii sunt sfatuiti totusi sa nu se bazeze exclusiv pe carduri in cazul unei vacante pe pamant elen, explica reporterii ziarului The Telegraph.

Destinatie nesigura de vacanta

Recomandarile oficialilor britanici din ministerul de externe de la Londra insista ca turistii plecati in vacanta in Grecia sa aiba in permanenta o rezerva de bani pentru cheltuieli de urgenta.

Suma ar trebui sa acopere cheltuielile pe o perioada de 3-5 zile ale persoanei sau familiei respective, pe langa cardul de credit sau de debit, arata si expertii din cadrul agentiilor de turism.

La inceputul acestei saptamani, economia Greciei s-a aflat din nou pe marginea prapastiei, dupa ce delegatia oficiala a tarii nu a ajuns la un acord cu grupul creditorilor din zona euro pentru initierea unui nou program de asistenta financiara.

Expertii sustin ca, daca in aceasta vara nu va face rost de sumele necesare pentru plata transelor imprumuturilor externe, Grecia va parasi zona euro.

Pe langa haosul starnit in lumea financiara, o astfel de masura va afecta in principal bancile, acestea putand sa restrictioneze folosirea ATM-urilor.

Precedent in Cipru

Bob Atkinson, unul dintre agentii de turism consultati de ziarul britanic, a amintit criza similara petrecuta in sistemul bancar din Cipru in 2013, cand bancile au limitat retragerile de numerar, iar multe magazine si restaurante nu acceptau plati in format electronic.

"Pentru cei care calatoresc in Grecia in urmatoarele saptamani este bine sa plece la drum informati asupra situatiei economice a tarii, sa se consulte cu agentii de turism si sa aiba cat mai multe optiuni pentru efectuarea platilor", explica Atkinson.

Reprezentantii Agentiei Nationale de Turism a Greciei sustin ca astfel de masuri de precautie sunt normale in cazul oricarei calatorii: "Nu se intrevede nicio problema cu sistemul bancar din tara. Noi oricum avertizam turistii sa plece in orice excursie in strainatate cu o rezerva de bani gheata la ei".

In 2014, aproximativ 300.000 de turisti romani au vizitat Grecia, insulele Creta, Rodos, Corfu si Kos fiind printre principalele destinatii de vacanta preferate ale conationalilor.

O criza a lichiditatilor poate pune in special mari probleme grupurilor organizate, in conditiile in care tour-operatorii romani inregisteaza cereri pentru grupuri de pana la 250 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#avertisment turisti Grecia, #rezerva bani lichizi Grecia, #grupuri turisti Grecia, #cheltuieli urgenta vacanta Grecia , #Vacanta in Europa