Catalin Cretu, Visa Romania: De ce plata taxelor online se afla intr-un impas - Interviu

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 12:37
2563 citiri
Catalin Cretu, Visa Romania: De ce plata taxelor online se afla intr-un impas - Interviu

Plata impozitelor online ramane una dintre problemele nerezolvate in Romania, indiferent de guvernare. In prezent, un pic peste 160 de primarii accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul.

Aflati care sunt motivele pentru care Romania nu are un sistem de colectare a platilor online si cum stau, de fapt, lucrurile in teren, intr-un interviu acordat Business24 de catre Catalin Cretu, director general al Visa Europe, divizia pentru Romania.

Ati declarat recent ca plata taxelor online in Romania a esuat. Pe de alta parte, tot dvs. ati spus ca 85% dintre romani nu au efectuat niciodata o plata online cu cardul. Credeti ca romanii isi doresc un sistem de plati online a taxelor?

Nu cred ca plata taxelor online a esuat, ci ca se afla intr-un impas datorat, in primul rand, posibilitatii ca primariile sa suprataxeze pe cei care vor sa plateasca taxele cu cardul online si in al doilea rand, lipsei unei strategii eficiente de distributie a credentialelor, care permit accesul milioanelor de contribuabili pe portalul www.ghiseul.ro, pentru a afla cat au de plata si a face plata catre primaria sau primariile in jurisdictia carora isi au proprietatile.

Exista, insa, semne ca acest impas se poate debloca la sfarsitul acestui an. Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a anuntat un proiect de modificare a HG 1235/2010, in sensul eliminarii suprataxarii, care se afla, de altfel, si in contradictie cu OUG 113, in care statul a decis interzicerea acestei practici. Daca modificarea va fi facuta, sunt convins ca plata online a taxelor are sanse mari sa inregistreze un ritm de crestere accelerat, mai ales ca vom da posibilitatea celor 2-3 milioane de romani din strainatate sa-si achite impozitele fara sa se mai deplaseze in tara.

Poate statul roman sa informeze eficient cetatenii in legatura cu posibilitatea platii online a impozitelor?

Propun ca aceasta sa se faca prin intermediul bancilor, care stiu cati dintre clientii lor au facut plati online sau tranzactii prin online banking. Prin urmare, pot sa distribuie rapid si automat credentialele catre acei oameni, care sunt in masura sa faca aceste plati online. Astfel, costurile distributiei imediate vor scadea, pentru ca cei care vor primi credentialele probabil nu vor depasi cifra de 1 milion.

Ceilalti vor putea sa solicite si sa primeasca credentialele de la banca lor. Sunt convins ca foarte multi romani vor saluta un astfel de sistem functional, intrucat nu vor mai fi nevoiti sa plece de la serviciu in timpul programului sau sa petreaca ore intregi la cozile de la primarie, ci vor putea plati impozitelor de oriunde s-ar afla, la orice ora din zi, usor si in deplina securitate si vor beneficia de avantajele oferite de unele banci precum plata in rate sau cash-back.

Avem studii de piata care arata dorinta romanilor de a putea plati cu cardul mai ales online. Potrivit unui sondaj realizat de Visa la inceputul anului, 67% dintre romani considera plata pe internet a taxelor si impozitelor locale cu cardul o optiune atractiva, insa probabilitatea de a plati online este serios afectata de introducerea unui comision pe tranzactie.

Care ar fi, in opinia dvs., efectul imedat daca am avea un sistem de plati online pentru taxe peste noapte, care sa nu presupuna niciun fel de birocratie?

Cu siguranta, ar aduce beneficii pentru toate partile implicate: primariile ar colecta un volum mai mare de taxe si impozite (ganditi-va numai la cei plecati din tara, care ar face aceste plati), mai repede (mai multi ar putea plati in primul trimestru, beneficiind de facilitatile oferite de banci), mai ieftin (gestionarea si transportul tonelor de numerar costa), fara erorile umane inerente procesarii manuale a tone de numerar in conditii limitate de timp.

De asemenea, un numar mare de contribuabili ar alege sa plateasca online intrucat vor putea sa o faca oricand, de oriunde s-ar afla, mai ales in primul trimestru al anului datorita accesului la plata in rate sau a reducerilor oferite de banci la plata cu cardul.

Nu in ultimul rand, statul si-ar imbunatati probabil nivelul de colectare si ar oferi o solutie ce simplifica considerabil modalitatea dificila de a face plati catre administratiile locale in aceasta perioada. Studiul Visa Europe a aratat ca unul din trei romani considera plata taxelor un proces dificil, in principal din cauza birocratiei, a programului greu de respectat al administratiilor locale si timpului indelungat necesar efectuarii platilor.

Un sistem performant de plati online pentru taxe ar elimina toate aceste bariere si ar constitui un avantaj major, in special pentru cele peste 2 milioane de romani din strainatate care intampina si mai multe probleme in a-si plati taxele. Peste doua treimi dintre romanii din strainatate au declarat ca ar plati impozitele cu cardul online daca ar avea aceasta posibilitate, ceea ce ar sustine incasarile primariilor.

Este posibil in Romania, un astfel de sistem, in urmatorii cinci ani?

Fara doar si poate ca da! Initiativele noastre de a stimula plata taxelor cu cardul au avut rezultate remarcabile in ceea ce priveste dezvoltarea retelei de acceptare.

In prezent, peste 160 de primarii accepta plata taxelor si impozitelor cu cardul (POS si online), dintre care in 143 de localitati se poate plati la ghiseu prin POS si in 74 de localitati pe internet. Reteaua de localitati care accepta plata prin card a taxelor si impozitelor locale a crescut semnificativ in ultimii ani, in conditiile in care aceasta posibilitate era oferita in anul 2009 doar de 30 de localitati prin POS si de 5 online.

Visa Europe impreuna cu bancile membre vor continua discutiile cu autoritatile locale pentru a introduce plata taxelor si impozitelor locale prin card, pana cand cel putin toate resedintele de judet din Romania vor oferi acest serviciu, la POS si online, astfel incat contribuabilii sa-si poata alege metoda de plata preferata.

Cand credeti ca va fi posibila in Romania posibilitatea platii cu telefonul mobil prin NFC? Care este valoarea pe care bancile ar trebui s-o faca pentru a dezvolta infrastructura unui astfel de sistem de plati?

Ne propunem impreuna cu bancile membre din Romania sa introducem primele plati la comercianti cu telefonul mobil in cel mult un an. Platile bazate pe tehnologia NFC se realizeaza prin intermediul terminalelor contactless, deja instalate de 3 banci din Romania la comerciantii din piata. Totusi, in prezent exista doar 3.000 de terminale care suporta tehnologia NFC in Romania, in conditiile in care numarul POS-urilor depaseste 120.000 de terminale. Deci, avem nevoie ca reteaua de acceptare de plati contactless sa fie extinsa semnificativ.

Este necesar ca marile banci sa adopte solutiile de plata cu telefonul mobil pentru ca aceste plati sa functioneze pe scara larga. Ca si in cazul tehnologiei EMV (carduri cu cip), anticipam ca bancile si comerciantii care o vor adopta primii si vor sti sa o utilizeze in beneficiul clientilor lor vor avea de castigat, intrucat platile prin telefonul mobil vor reprezenta o alternativa viabila la platile cu numerar de mica valoare, fiind extrem de simplu de realizat, sigure si rapide.

Ati declarat ca romanii cheltuie in jur de 500 de milioane de euro pe an in magazinele online din strainatate, in conditiile in care penetrarea platii cu cardul nu depaseste 5-6%. Cum credeti ca vor fi schimbate aceste procente in 2013? Dar peste cinci ani?

Comertul online are un potential considerabil, in conditiile in care doar 1 milion dintre romani fac cumparaturi online, potrivit estimarilor din piata. Ne asteptam ca si anul viitor, in pofida crizei, sa se mentina ritmul de crestere de 30% - 40%, intrucat tot mai multi jucatori din piata se vor orienta catre online, iar perioada de criza aduce cu sine un paradox - infraneaza dorinta de a cheltui si consumatorii se indreapta spre mediul online pentru a gasi produse mai ieftine.

Care sunt solutiile de plata pe care Visa le va implementa in viitorul apropiat si cand vor ajunge ele si in Romania?

2012 si 2013 reprezinta puncte cheie in ceea ce priveste lansarea de noi produse. Platile cu telefonul mobil au ajuns si in Europa Centrala si de Est, odata cu lansarea acestora in Cehia in luna august 2012. Printre avantaje se numara un nivel ridicat de confort, rapiditate si securitate, iar Visa Europe estimeaza ca in 2020 jumatate din toate tranzactiile vor fi realizate prin intermediul telefonului mobil.

Mai mult, Visa Europe a lansat in Spania in luna octombrie 2012 portofelul electronic V.me, in cadrul unui proiect pilot dezvoltat impreuna cu banca spaniola BBVA. Totodata, serviciul V.me va fi disponibil din aceasta toamna si in Marea Britanie si, ulterior, in Franta.

#plata taxe online Catalin Cretu, #plata taxe online Romania 2012, #impozite online Visa Romania, #interviu Catalin Cretu Visa Romania , #Stiri Internet