ANAF a anuntat, luni, finalizarea procesului de restituire a taxei auto pentru toti contribuabilii romani care au depus documentatii complete, astfel ca, din 2017 pana in prezent, Fiscul a restituit in total 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri aprobate.
"Ministerul Finantelor Publice, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor romani, care au depus documentatii complete.
Astfel, incepand din 2017 pana in prezent, A.N.A.F. a restituit taxe auto in valoare totala de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse si aprobate", arata ANAF intr-un comunicat.
ANAF subliniaza ca are in atentie si cererile ale caror documentatii sunt incomplete.
"Acestea vor fi solutionate pe masura ce contribuabilii notificati vor transmite catre Agentia Fiscala clarificarile solicitate", informeaza ANAF. ...citeste mai departe despre "ANAF anunta ca a terminat de restituit taxa auto: Cine n-a primit banii n-a depus documentatii complete" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Septembrie 2019, ora 20:32
Bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost suplimentat pentru restituirea tuturor sumelor din taxa auto, iar pana in prezent sumele datorate au fost restituite in proportie de aproximativ 90%, a declarat, marti, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.
Ministrul a fost prezent la conferinta de lansare a programului "Punem pret pe plastic", o initiativa derulata de Carrefour Romania.
"Toate taxele auto pentru care au fost depuse documentele necesare de restituire au fost date inapoi cetatenilor. Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a mai dat, saptamana trecuta, o Hotarare prin care am suplimentat bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, astfel incat sa inchidem toate dosarele care au fost atacate in instanta, in care cetatenii au castigat. In felul acesta, restituirea taxei auto va fi platita, inclusiv cu toate dobanzile. Astazi, avem ultima rectificare pentru suplimentarea bugetului AFM. Asa, vedeti cum Guvernul Romaniei s-a tinut de promisiunea pe care a facut-o in 2017, atunci cand am atacat o problema extrem de sensibila, pentru ca suma era foarte mare si de care depindeau foarte, foarte multi romani. Imediat ce banii vor intra in bugetul AFM, taxa auto va fi restituita in cateva zile. In prezent, aproximativ 90% din sumele datorate au fost restituite", a spus Gavrilescu.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta, la inceputul lunii iunie, ca 420.000 de contribuabili au primit, in perioada 3 - 5 iunie 2019, suma totala de 700 de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2019, ora 13:57
Cu toate ca actul normativ care reglementeaza restituirea taxei auto seteaza 30 iunie ca termen-limita, ministrul Eugen Teodorovici a promis ca banii vor fi dati pana la finalul lunii mai. Acesta a revenit saptamana trecuta asupra declaratiei, mutandu-l pana maximum marti, 4 iunie. In plus, a omis un aspect important, legat de dobanzi.
"In Guvern, am avut o propunere de act normativ pentru aprobarea bugetului Fondului de Mediu, o rectificare a bugetului Fondului de Mediu, pentru a putea transmite cat mai curand, in urmatoarele zile, catre populatie, suma de 700 de milioane de lei, suma care a fost saptamana trecuta suplimentata din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru Fondul de Mediu.
Acum este aceasta procedura tehnica de rectificare a bugetului Fondului de Mediu pentru ca aceasta suma sa poata fi trimisa catre oamenii care au de recuperat aceasta taxa. (...) Undeva luni - marti si cele 700 de milioane de lei trebuie sa se regaseasca in conturile romanilor", a spus Eugen Teodorovici, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Asta dupa ce, pe 5 mai, ministrul Finantelor anuntase ca restituirea se va face pana la finalul lunii mai.
"Cei de la ANAF sa-si faca treaba, zi de zi. E treaba noastra, ca minister, sa alocam banii, atat pentru Fondul de Mediu, cat si pentru ANAF, pentru ca stiti ca au fost doua abordari, dar obligatia este ca ei sa emita decizia de impunere, pana la ultima pe care o mai au inca in casa, neemisa.... mai mult
Luni, 03 Iunie 2019, ora 08:34
Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, duminica, in municipiul Lupeni, ca banii din taxa de mediu, pe care proprietarii de masini au achitat-o la prima inmatriculare a autovehiculelor, va fi restituita celor in drept pana la sfarsitul lunii mai.
"Stiti ca eu am anuntat foarte clar ca voiam sa nu mai fie la ANAF nicio decizie de impunere neemisa. O sa verific luni la ANAF. Obligatia este ca noi sa restituim, in cursul lunii mai, taxa pe mediu sau taxa de timbru, cum i se spune ei. Banii sunt alocati, nu va fi o problema", a spus Teodorovici.
Intrebat daca ANAF are banii pentru restituirea taxei de mediu, ministrul Teodorovici a raspuns ca de aceste sume se ocupa Ministerul Finantelor.
"Cei de la ANAF sa-si faca treaba, zi de zi. E treaba noastra, ca minister, sa alocam banii, atat pentru Fondul de Mediu, cat si pentru ANAF, pentru ca stiti ca au fost doua abordari, dar obligatia este ca ei sa emita decizia de impunere, pana la ultima pe care o mai au inca in casa, neemisa. Iar partea de bani o asigura Ministerul de Finante si ei (ANAF, n.red.) sa faca plata, in mod obligatoriu, pana la finalul lunii mai. (...) E vorba doar de simplificari pe care ANAF-ul trebuie sa le faca, sa le gandeasca, zi de zi. Adica ei trebuie sa se coboare, nu neaparat fizic, dar sa coboare cu inima in randul oamenilor, atat in zona persoanelor fizice, cat si in zona persoanelor juridice", a conchis ministrul Finantelor.
Ministrul Eugen Teodorovici a fost prezent... mai mult
Duminica, 05 Mai 2019, ora 18:59
Ministrul elen al Culturii, Lydia Koniordou, profita de iesirea Regatului Unit din Uniunea Europeana pentru a solicia din nou restituirea comorilor din marmura grecesti, expuse la British Museum.
Simbolic, aceasta restituire ar pune capat deceniilor de revendicari, potrivit Le Figaro.
De peste 30 de ani Statul grec revendica oficial reintoarcerea la Atena a artefactelor din Partenonul Atenei. Pastrate la prestigiosul British Museum, aceste piese au devenit pentru greci sacre.
Astfel, Lydia Koniordou, ministrul grec al Culturii, i-a scris lui Jeremy Wright, omologul englez. Ea invita Guvernul britanic sa redeschida discutiile in ceea ce priveste restituirea. Cerinta vine ca urmare a iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana. Brexit este si o afacere. Grecia nu mai are nevoie sa treaca pe la Bruxelles pentru a-si exprima solicitarile.
Aceste "sculpturi din marmura ale lui Elgin", ansamblu de mari sculpturi provenind din Partenon, desenate de Fidias in secolul al V-lea, i.Hr, au fost mutate in 1801 de Lordul Thomas Elgin - ambasador britanic la Costantinopol - la Londra pe cand Grecia era sub dominatie otomana. Europenii sunt fascinati de mostenirea antica a elenilor.
De atunci, frizele au devenit bijuteriile British Museum si turistii vin cu miile sa le admire. In Grecia, subiectul este foarte sensibil. Cuvantul "furt" este adus adesea in discutie pentru a caracteriza actul Lordului Elgin. Si intoarcerea legendarelor sculpturi la Atena ar insemna pentru... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2018, ora 13:40
Proprietarii de masini care au platit una dintre fostele taxe auto mai au la dispozitie doar patru zile in care pot depune cereri pentru restituirea banilor.
Asadar, cei care nu fac o solicitare pana la 31 august nu vor mai putea face ulterior o astfel de cerere.
Taxa auto a fost in vigoare, sub diverse forme, intre 1 ianuarie 2007 si 31 ianuarie 2017, iar acum se poate recupera. Mai mult, contribuabilii au dreptul la dobanda pentru perioada dintre data perceperii taxei si data restituirii, procentul fiind de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Dobanda se acorda la solicitarea contribuabilului prin completarea in formularul cererii depuse.
Guvernul a simplificat restituirea taxei auto
Modalitatea de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu a fost simplificata.
In luna martie, Executivul a anuntat ca a eliminat, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu documentele privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
Doar ca aceasta simplificare nu a putut fi aplicata prea repede, pentru ca nu existau norme de aplicare. La finalul lunii aprilie, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.
Proiectul a stat in dezbatere 10 zile calendaristice, iar abia in luna mai a fost publicat in Monitorul Oficial.
Astfel, romanii care au de recuperat... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 00:00
In urma cu o luna si jumatate, Guvernul a anuntat ca simplifica modalitatea de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu.
Mai exact, Executivul a eliminat, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
"Se elimina obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii, pentru ca organul fiscal are posibilitatea de a verifica informatiile respective, inscrise de contribuabil in cerere, in baza de date pe care o detine sau la care are acces", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul sedintei din 29 martie.
Doar ca nici pana in ziua de azi aceasta simplificare nu a putut fi aplicata, pentru ca nu exista norme de aplicare. Astfel, cei care merg acum sa depuna cerere pentru restituirea taxei auto trebuie sa aiba cu ei si certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
Abia la finalul lunii aprilie Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.
Proiectul a stat in dezbatere 10 zile calendaristice, adica pana pe 9 mai. In tot acest timp, cei care au dorit au putut trimite catre Ministerul de Finante propuneri, sugestii sau opinii.... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 00:00
Guvernul a eliminat, joi, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.
"Se elimina obligativitatea contribuabilului de a anexa la cererea de restituire a documentelor privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii, pentru ca organul fiscal are posibilitatea de a verifica informatiile respective, inscrise de contribuabil in cerere, in baza de date pe care o detine sau la care are acces", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu.
El a mai spus ca Executivul a aprobat si celelalte prevederi din ordonanta de urgenta, anuntate de premierul Viorica Dancila la incepul sedintei de guvern.
Este vorba despre reducerea accizei la motorina pentru transportatorii de marfuri si persoane, dar si posibilitatea ca microintreprinderile sa poata sponsoriza ONG-urile certificate ca fiind furnizori de servicii sociale.
"Asa cum am promis, astazi incepem sa aprobam printr-o ordonanta de urgenta o serie de masuri in sprijinul ONG-urilor furnizoare de servicii sociale. Microintreprinderile care fac sponsorizari pentru asigurarea finantarii organizatiilor nonprofit care sunt furnizori de servicii sociale acreditati la cel putin un serviciu social licentiat vor beneficia de deducerea sumelor aferente din impozitul pe venitul microintreprinderilor pana la nivelul... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 16:51
Senatul a adoptat, marti, legea care clarifica cadrul legal pentru restituirea taxei speciale, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu.
Proiectul de lege care completeaza OUG 52/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Pana acum, OUG 52/2017 prevedea ca "la cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare".
Astfel, potrivit proiectului de lege care modifica OUG 52/2017, in lipsa actului doveditor al platii pe care trebuie sa-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectueaza verificarea existentei acestuia in baza de date.
De asemenea, daca autovehiculul pentru care s-a platit taxa nu a fost inmatriculat de catre platitor, contribuabilul nu trebuie sa anexeze copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
"In acest caz, cererea de restituire este insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnata din cadrul Serviciului public... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:12