Romanii au in medie venituri de 4.151 lei/gospodarie, iar cheltuielile se apropie vertiginos de ele (INS)

Vineri, 05 Octombrie 2018, ora 16:29
4159 citiri
Romanii au in medie venituri de 4.151 lei/gospodarie, iar cheltuielile se apropie vertiginos de ele (INS)
Foto: CC0 Creative Commons

Veniturile totale medii lunare ale populatiei pe o gospodarie au fost de 4.151 lei, in al doilea trimestru din 2018, iar cheltuielile totale au fost in medie de 3.558 lei lunar, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.

Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei gospodarii din Romania, venitul total mediu lunar a fost de 1.589 lei pe persoana, iar cheltuiala medie totala s-a ridicat la 1.362 lei/persoana.

Conform INS, veniturile banesti au fost, in medie, de 3.843 lei lunar pe gospodarie, 1.471 lei pe persoana, iar veniturile in natura de 307 lei lunar pe gospodarie, 118 lei pe persoana. Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, 67,5% din veniturile totale ale gospodariilor.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,4%), veniturile din agricultura (2,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,2%), cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (1,1%) precum si veniturile in natura (7,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,2%).

INS precizeaza ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Potrivit INS, principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei, doar 0,6%.

INS mentioneaza ca mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2018, in medie, 35,2% din consumul gospodariilor.

De asemenea, INS precizeaza ca veniturile totale cuprind ansamblul incasarilor banesti provenite din diferite surse de provenienta pentru care nu exista obligatia de restituire si veniturile in natura (evaluate in lei) . Cheltuielile totale cuprind ansamblul cheltuielilor banesti, indiferent de destinatie si contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodariilor.

#venituri medii Romania, #cheltuieli gospodarie Romania , #stiri INS