Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAF revine in era hartiei. Declaratia unica NU se mai depune numai online

ANAF revine in era hartiei. Declaratia unica NU se mai depune numai online
Incepand de vineri, contribuabilii nu mai sunt obligati sa depuna declaratia unica doar online.

In Monitorul Oficial a fost publicata OUG 35/2019 pentru adoptarea unor masuri fiscal-bugetare privind acordarea unor imprumuturi din Trezoreria Statului si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Aceasta aduce modificari punctuale la mai multe acte normative. Se remarca abrogarea obligatiei de a se depune declaratia unica doar in format electronic.

Sa analizam principalele aspecte ale ordonantei de urgenta:

Modificarea Codului Fiscal - Modificarea procedurii de depunere a declaratiei unice. OUG 35/2019 abroga obligatia persoanelor fizice de a depune declaratia unica prin transmitere electronica la distanta.

Cunoastem faptul ca prin OUG 18/2018 a fost reglementata procedura de declarare a veniturilor extrasalariale realizate de persoanele fizice ce au obligatia platii impozitului pe venit si dupa caz au obligatia sa plateasca contributie la asigurari sociale - pensii sau contributie la asigurarile sociale de sanatate, in functie de situatia personala si de tipul venitului realizat.

S-a reglementat faptul ca in anul 2018 declaratia unica se poate depune atat in format electronic, cat si pe hartie.

Incepand cu 1 ianuarie 2019, depunerea declaratiei unice se poate face doar prin comunicare electronica la distanta, in acest sens a existat art. 122 alin. (5) din Codul Fiscal.

Prin ordonanta publicata azi in Monitorul Oficial, s-a abrogat aceasta prevedere, iar Codul Fiscal trebuie inteles in sensul ca depunerea declaratiei unice se poate realiza atat prin transmitere electronica, cat si prin depunerea pe hartie la registratura autoritatii fiscale sau poate fi transmisa prin posta.

In acest sens, ne asteptam ca in perioada urmatoare sa apara alte acte normative subsecvente in sensul dat de prezenta ordonanta.

Restituirea taxei de prima inmatriculare fara sa se efectueze o compensare. In domeniul restituirii taxei de prima inmatriculare, notiune pe care o folosim in sens generic, avand in vedere ca aceasta taxa a fost reglementata de mai multe acte normative, cunoastem faptul ca termenul maximal de restituire este data de 30 iunie 2019, conform art. 63 din OUG nr. 114/2018.

In acelasi timp exista in Codul de Procedura Fiscala o prevedere ce obliga compensarea sumelor datorate unui contribuabil cu sumele pe care contribuabilul le datoreaza bugetului de stat, cand se intampla astfel de situatii. Aceasta compensare a fost ap ...citeste mai departe despre "ANAF revine in era hartiei. Declaratia unica NU se mai depune numai online" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 857 ori