Senatul a aprobat intr-o sedinta online propunerea PSD privind suspendarea rambursarii creditelor

Marti, 31 Martie 2020, ora 22:11
809 citiri
Senatul a aprobat intr-o sedinta online propunerea PSD privind suspendarea rambursarii creditelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a aprobat, in sedinta de plen online de marti, propunerea legislativa initiata de parlamentarii PSD privind suspendarea rambursarii creditelor.

Proiectul a fost adoptat cu 86 de voturi "pentru", 27 "impotriva" si 17 abtineri.

Propunerea legislativa vizeaza sustinerea mediului de afaceri prin implementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru sustinerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activitatii, in contextul epidemiei de coronavirus.

Astfel, printre masurile fiscal-bugetare prevazute de propunerea legislativa se regaseste suspendarea, la cerere, a obligatiei de restituire a imprumuturilor si dobanzilor aferente pentru creditele contractate de catre persoanele fizice si companii.

"La cererea debitorului, obligatia de plata a ratelor scadente, dobanzilor si comisioanelor aferente imprumuturilor acordate debitorilor de catre creditori, pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, intra sub incidenta moratoriului si se suspenda, pana la 31.12.2020, prin prelungirea corespunzatoare a maturitatii creditului, fara costuri suplimentare", prevede un amendament admis.

De asemenea, "dobanda datorata de debitori, precum si comisioanele aferente corespunzatoare sumelor scadente a caror plata a fost suspendata nu se capitalizeaza la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare".

Un alt amendament la proiectul de act normativ prevede ca "orice proceduri de executare silita, inclusiv urmarirea silita a bunurilor mobile, urmarirea silita imobiliara sau popririle de orice fel, incepute pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, intra sub incidenta moratoriului si se suspenda pana la 31 decembrie 2020".

Proiectul face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Camera sesizata. ...citeste mai departe despre "Senatul a aprobat intr-o sedinta online propunerea PSD privind suspendarea rambursarii creditelor" pe Ziare.com

#suspendare rate credit, #suspendare dobanzi credit , #Stiri Macroeconomie