Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit, vineri, ratingul de tara al Bulgariei de la "BB plus" pana la "BBB minus", ca urmare a imbunatatirii indicatorilor externi, cresterii exporturilor si a economiilor populatiei.
S&P a subliniat ca in cazul Bulgariei, managementul finantelor publice a fost unul prudent, in conformitate cu consiliul monetar, informeaza Reuters.
"De acea am decis sa imbunatatim ratingul de tara al Bulgariei la BBB minus/A-3 de la la BB plus/B, a informat agentia de evaluare.
In paralel, S&P a revizuit si perspectiva de ating a Bulgariei la "stabila" de la "pozitiva", adaugand ca o noua imbunatatire a ratingului ar putea fi decisa in urmatorii doi ani daca performantele fiscale ale Guvernului de la Sofia se vor imbunatati peste asteptari.
De asemenea, un alt factor care ar duce la o imbunatatire a ratingului ar fi aderarea Bulgariei la Mecanismul Cursului de Schimb (ERM-2), perioada de doi ani care precede aderare la zona euro.
Joi, Parlamentul bulgar a adoptat un proiect de buget pentru 2018 care prevede un deficit fiscal de 1% din PIB, in conditiile in care tara vecina va cheltui mai mult pentru invatamant si salarii. In ceea ce priveste 2017, Bulgaria ar urma sa incheie anul cu un buget echilibrat.
De altfel, luna trecuta, analistul-sef pentru regiunea Europei de Est de la Standard & Poor's, Karen Vartapetov, a apreciat ca in cazul Bulgariei, cresterea economica nu creeaza dezechilibre.
"Bulgaria face ceea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 17:14
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la doua trepte sub categoria "investment grade" (recomandat pentru investitii), deoarece politicile guvernului de la Budapesta erodeaza perspectivele de crestere a economiei pe termen mediu, transmite Bloomberg si site-ul portfolio.hu.
Ratingurile suverane ale Ungariei pe termen lung in valuta si moneda locala a fost reduse cu o treapta, de la "BB plus" la "BB", cu perspectiva stabila. Ratingul "BB" atribuit Ungariei de S&P este la acelasi nivel cu cel al Portugaliei,Turciei, Serbia si Macedonia.
Guvernul Ungariei a apreciat ca retrogradarea este o decizie "frivola".
Ungaria se confrunta cu a doua recesiune din ultimii patru ani.
Luna trecuta guvernul s-a razgandit in privinta reducerii taxei pe banci, cea mai ridicata din UE, pentru a reusi sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB in 2013. S&P estimeaza ca pe termen scurt guvernul va reusi sa-si indeplineasca tintele fiscale.
Anul trecut Ungaria si-a pierdut ratingul "investment grade" atribuit de Fitch, S&P's si Moody's iar forintul s-a depreciat cu 15% fata de euro in a doua jumatate a lui 2011. Anul acesta forintul s-a apreciat cu 11,9% fata de euro datorita masurilor de stimulare a economiei mondiale si a sperantelor investitorilor ca se va ajunge curand la un acord cu FMI.
Guvernul are ca obiectiv obtinerea unui deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2012 si 2013, in timp ce UE se asteapta la un deficit de... mai mult
Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 14:56
Ungaria intra in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, dupa ce agentia de rating Fitch a anuntat retrogradarea tarii de la nivelul "BBB-" la "BB+".
Fitch devine cea de-a treia agentie de rating care retrogradeaza Ungaria in ultimele doua luni, dupa Standard&Poor's si Moody's. Motivele care au determinat agentiile de rating sa includa Ungaria in cateroria "junk" sunt problemele in asigurarea finantarii datoriei publice, a crizei din Europa si a perspectivelor mai slabe de crestere economica, transmite Bloomberg.
Perspectiva ratingului pentru imprumuturi pe termen lung este negativa.
Calificativul pentru datorii pe termen scurt a fost de asemenea coborat, de la "F3" la "B". Ratingul pentru imprumuturi pe termen lung in moneda locala a fost revizuit de la "BBB" la "BBB-".
Perspectiva Ungariei ramane negativa, indicand o probabilitate de peste 50% pentru o noua retrogradare in urmatorii doi ani.
"In mod clar riscul ramane daca guvernul Ungariei nu reuseste sa obtina un imprumut de la FMI", spun specialistii.
Dupa anuntul primului ministru Viktor Orban ca va coopera cu presedintele Bancii Centrale obligatiuni si moneda Ungariei au inregistrat un nivel mai ridicat. mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 17:40
Standard&Poor's a retrogradat vineri patru banci din Ungaria, dupa ce, la inceputul acestei saptamani, tara a primit rating-ul de junk, nerecomandata investitiilor.
Printre insititutiile de credt retrogradate se numara si OTP BanK si cel al subsidarei sale, OTP Mortgage Bank, au fost coborate, la BB+, respectiv B, agentia de rating precizand ca perspectivele sunt extrem de negative, potrivit Bloomberg.
"Ungaria si-a pierdut rating-ul de investitii ca urmare a lipsei de credibilitate in economie si a faptului ca institutiile de supraveghere isi pierd independenta", potrivit S&P.
FMI si UE au suspendat negocierile privind ajutorul financiar pentru Ungaria, acuzand guvernul ca incearca sa tina in frau banca centrala.
De asemenea, Standard & Poor's a retrogradat ratingurile nesolicitate ale K&H Bank la BBpi de la BBB-pi si a revizuit perspectiva pentru Magyar Takarekszovetkezeti Bank ZRt de la stabila la negativa.
OTP Bank se afla si pe piata romaneasca, detinand 3,9 milioane de active bancare, care reprezinta 1,13% din cota de piata. mai mult
Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 21:00
Agentia de rating Standard&Poor's a redus datoria publica a Ungariei la nivelul de investitie speculativa, pe baza ingrijorarii fata de schimbarile pe care statul doreste sa le faca in ceea ce priveste Banca Centrala.
Analistii S&P au redus ratingul datoriei publice ungare la nivel de investitii speculative cu perspectiva negativa. Asta inseamna ca, cel mai probabil, statul va mai primi o nota proasta in urmatorul an, daca rezultatele fiscale ale Ungariei se deterioreaza, noteaza Huffington Post.
Un rating mai mic ar putea insemna ca Ungaria se va putea imprumuta mai greu si ca va plati dobanzi mai mari pe datoria deja existenta. Moody's, o alta agentie de rating, a retrogradat deja ratingul datoriei publice a Ungariei la nivel de "junk" la finalul lunii noiembrie.
Analistii S&P au declarat, miercuri, ca schimbarile pe care guvernul doreste sa le implementeze Bancii Centrale a Ungariei ingradesc independenta acesteia. Astfel de schimbari ingreuneaza situatia investitorilor, lucru care ar putea avea un impact negativ asupra planurilor de investitii si fiscale.
"Retrogradarea reflecta opinia noastra ca predictibilitatea si credibilitatea politicilor Ungariei continua sa scada," au declarat oficialii S&P.
Guvernul condus de Viktor Orban a luat masuri pentru a obtine o mai mare influenta asupra Bancii Nationale a Ungariei, condusa de Andras Simor. O noua lege care are in vedere acest lucru este in discutie in Parlament. De altfel, guvernul a inceput sa lucreze... mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 09:14
Fitch a redus joi cu o treapta ratingurile de credit pe termen lung ale Ungariei, la "BBB-" pentru datoriile in valuta si "BBB" pentru cele in moneda locala, cu perspectiva negativa, deoarece planurile guvernului instalat dupa alegerile din aprilie "merg in directia gresita", relateaza NewsIn."Retrogradarea ratingurilor Ungariei reflecta o inrautatire concreta a pozitiei bugetului central pe termen mediu, in timp ce nivelurile relativ ridicate ale datoriei publice, datoriei externe si datoriei bancare in valuta fac tara vulnerabila la socuri negative", a declarat Ed Parker, head of emerging europe la Fitch Sovereigns, intr-un comunicat transmis de agentia de rating.
Fitch noteaza totusi ca situatia economica din Ungaria s-a imbunatatit, s-a reechilibrat, in parte datorita acordului de finantare externa incheiat cu FMI.
Totodata, agentia considera cresterea economica din primele trei trimestre ale acestui an drept "incurajatoare".
"Totusi, noul guvern Fidesz, care a castigat o majoritate parlamentara de doua treimi dupa alegerile din luna aprilie a acestui an, a adoptat planuri care merg in directia gresita in ceea ce priveste consolidarea fiscala.
Astfel, aceste planuri ar putea inrautati perspectiva bugetara pe termen mediu cu circa 4 puncte procentuale din PIB in perioada 2011-2012.
Desi deficitul bugetului central este proiectat sa se restranga la 2,9% in 2011, cifra este redusa de cresterea anticipata de 3,2% din PIB a veniturilor ca urmare a regresului reformelor din... mai mult
Joi, 23 Decembrie 2010, ora 18:15
Cresterea cererii pentru obligatiunile Ungariei arata ca avertismentele agentiilor de evaluare financiara privind retrogradarea ratingului de tara arata ca acestea au ramas in urma evenimentelor, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Zoltan Csefalvay, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. Ungaria a vandut, joi, obligatiuni in valoare de 57,5 miliarde de forinti (264,5 milioane dolari), peste nivelul planificat de 50 de miliarde de forinti.Forintul s-a apreciat dupa ce a scazut cu 1,5% fata de euro, pe 23 iulie, cand Standard & Poor's a anuntat ca ar putea retrograda ratingul Ungariei la un nivel nerecomandat investitiilor, ca urmare a intreruperii negocierilor dintre reprezentantii FMI si ai Uniunii Europene cu autoritatile ungare."Agentiile de rating sunt in urma evenimentelor, tot mai multe semne sugereaza ca piata a depasit momentul. Socul din piata s-a atenuat. Licitatiile pentru obligatiuni si forintul demonstreaza acest fapt", a afirmat Csefalvay intr-un interviu.Premierul Viktor Orban a declarat ca nu vor avea loc negocieri cu Fondul Monetar International dupa expirarea actualului program de finantare, in octombrie.Csefalvay a aratat la randul sau ca Ungaria ar putea sa nu mai aiba nevoie de protectia unui astfel de acord cu Fondul pentru a putea vinde obligatiuni pe piata de capital. mai mult
Vineri, 30 Iulie 2010, ora 17:41
Moody's a plasat vineri ratingul "Baa1" al Ungariei sub evaluare pentru o posibila retrogradare, din cauza riscurilor fiscale accentuate dupa suspendarea discutiilor cu FMI si UE privind acordul de imprumut extern incheiat in octombrie 2008, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Agentia de evaluare financiara a aratat, intr-un comunicat, ca evaluarea ratingului de tara al Ungariei se va concentra pe disponibilitatea guvernului de a formula o agenda coerenta de reforma care sa poata stabiliza economia si situatia financiara a statului.
"Moody's anticipeaza ca guvernul ungar, UE si FMI sa ajunga la un acord in urma alegerilor locale (programate pentru 3 octombrie), din moment ce toate cele trei parti sunt constiente de consecintele negative ale unei destramari complete a programului", noteza agentia.
Moody's va confirma probabil ratingul "Baa1" daca va exista un angajament credibil fata de obiectivele fiscale propuse anterior de FMI.
"Totusi, daca noile obiective fiscale care vor rezulta din urmatoarea runda de discutii vor anunta o consolidare fiscala mai putin rapida, atunci este probabila o retrogradare cu o treapta", avertizeaza agentia de rating. mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 11:31
Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat marti cu o treapta ratingul Ungariei, de la A3 la Baa1, nivel cu doua trepte peste cel acordat Romaniei, argumentand decizia prin pozitia financiara slaba, care a fortat statul sa caute ajutor de urgenta la organismele internationale. Perspectiva acordata ratingurilor este negativa, a precizat agentia. Decizia vine dupa una similara a Standard & Poor's (S&P), care a coborat luni ratingul Ungariei pentru creditele in valuta pe termen lung de la BBB la BBB-, ultima treapta din categoria "investment grade", din cauza deteriorarii situatiei economiei ungare.
Moody's a avertizat ca o depreciere suplimentara a forintului ar putea aduce probleme semnificative sectorului privat din Ungaria, in conditiile in care firmele si populatia au luat imprumuturi mari in franci elvetieni sau euro.
Bancile din Ungaria ar putea inregistra, de asemenea, o deteriorare a calitatii portofoliilor de credite, tocmai ca urmare a imprumuturilor mari in valuta, estimeaza agentia de rating.
Ungaria a obtinut in toamna anului trecut cu pachet de finantare de 20 miliarde euro de la institutiile internationale, cea mai importanta suma - 12 miliarde euro - provenind de la FMI. Linia de finantare acordata Ungariei este deschisa pana in martie 2010.
Luni, presedintele consiliului bugetar ungar, György Kopits, a declarat, intr-un interviu acordat Magyar Nemzet, ca Ungaria ar putea sa aiba nevoie anul viitor de un nou pachet de ajutor... mai mult
Marti, 31 Martie 2009, ora 14:59