Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Moody's: Relatiei Ungariei cu FMI, afectata de suspendarea fondurilor UE

Moody's: Relatiei Ungariei cu FMI, afectata de suspendarea fondurilor UE


Intentia Uniunii Europene de a suspenda fonduri de coeziune destinate Ungariei in valoare de 495 de milioane de euro, cu efect de la inceputul anului urmator, reprezinta un factor negativ pentru ratingul tarii si ar putea afecta negocierile "urgente" cu FMI, potrivit Moody's.

Suma vizata de UE, din cauza nerespectarii de catre Ungaria a angajamentelor de reducere a deficitului bugetar, reprezinta 0,5% din PIB-ul tarii si 29% din sumele alocate tarii anul urmator prin programul de coeziune.

"Desi Comisia Europeana a precizat ca procedura nu are legatura cu negocierile Ungariei cu UE si FMI pentru un nou program preventiv de sprijin financiar, anuntul accentueaza nervozitatea investitorilor si neintelegerile politice interne, ingreunand discutiile cu institutiile internationale", afirma intr-un raport Alpona Banerji, analist al Moody's.

Premierul Viktor Orban incearca sa relanseze discutiile cu UE si FMI solicitate in noiembrie, dupa deprecierea forintului la un minim record fata de euro, in timp ce agentiile de rating, inclusiv Moody's, au retrogradat calificativul Ungariei la nivelul junk, nerecomandat investitiilor.

Negocierile au fost intrerupte in decembrie, dupa ce reprezentantii UE si FMI au reclamat ca o noua lege privind banca centrala submineaza independenta institutiei.

De la venirea la putere in 2010, premierul Orban a nationalizat fonduri de pensii de 14 miliarde de dolari si a impus taxe speciale companiilor din sectoarele energiei, financiar, de retail si cel de telecomunicatii, pentru a compensa reducerea unor impozite.

Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de 2,5% din PIB in acest an si de 2,2% din PIB in 2013.

Respectarea tintelor de deficit bugetar "este expusa unor riscuri semnificative, avand in vedere combinatia unei perspective de crestere lenta si fragilitatea pietelor financiare, care afecteaza cursul valutar si costul de finantare", a spus Benerji.

El a aratat ca lipsa unei treimi din fondurile de coeziune asteptate va amplifica dificultatile intampinate de Ungaria in respectarea titei de deficit si va intarzia investitiile necesare pentru generarea cresterii economice, ceea ce are un impact negativ asupra ratingului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 969 ori