Avem cea mai slaba infrastructura feroviara din Europa. Doar vecinii bulgari ne egaleaza la acest capitol

Luni, 23 Aprilie 2018, ora 09:58
2515 citiri
Avem cea mai slaba infrastructura feroviara din Europa. Doar vecinii bulgari ne egaleaza la acest capitol
Foto: CC0 Creative Commons

Bulgaria si Romania aveau anul trecut cele mai slabe sisteme feroviare din Europa, conform indicelui 2017 European Railway Performance (RPI), publicat de firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG), transmit site-ul swissinfo.ch si Xinhua.

Elvetia a avut si anul trecut cel mai bun sistem feroviar european, la fel ca si in 2012 si in 2015, cand au fost publicate precedentele rapoarte dedicate cailor ferate din Europa.

"Elvetia foloseste intensiv sistemul de cale ferata, in special pentru traficul de pasageri. De asemenea are un rating bun la calitatea serviciilor un calificativ foarte bun pentru siguranta", se arata in raportul BCG.

Ratingurile sunt de la 1 la 10 puncte. La categoria "cel putin sase puncte din zece" sunt cele mai bune sisteme feroviare europene: Elvetia (7,2 puncte), Danemarca (6,8 puncte), Finlanda (6,6 puncte), Austria si Germania (ambele cu 6,1 puncte), Suedia si Franta (ambele cu sase puncte).

In grupa de mijloc, categoria "4,5 - 6 puncte", se afla: Marea Britanie (5,4 puncte), Olanda (5,3 puncte), Luxemburg (5,2 puncte), Spania si Cehia (cinci puncte), Norvegia (4,9 puncte), Belgia (4,6 puncte) si Italia (4,5 puncte).

Sub 4,5 puncte sunt cele mai slabe sisteme feroviare europene: Lituania, Irlanda si Slovenia (toate cu 3,9 puncte), Ungaria (3,5 puncte), Letonia (3,4 puncte), Slovacia (3,2 puncte), Polonia (trei puncte), Portugalia (2,4 puncte), Romania si Bulgaria (ambele cu 1,9 puncte).

Raportul BCG pe 2017 ia in considerare trei componente cheie ale performantei sistemului feroviar european: intensitatea utilizarii, calitatea serviciilor si siguranta.

Raportul arata ca performanta per ansamblu a sistemului feroviar este in mod specific corelata cu nivelul costului public, definit ca suma subventiilor si a investitiilor publice in caile ferate.

Studiul pe 2017 arata intarirea corelatiei in timp: cu cat o tara isi majoreaza investitiile in sistemul sau feroviar, cu atat mai mult se imbunatateste performanta sistemului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CFR anunță lucrări la un pod peste Olt, până la final de Mai. Cum vor circula trenurile în perioada următoare
CFR anunță lucrări la un pod peste Olt, până la final de Mai. Cum vor circula trenurile în perioada următoare
O serie de lucrări de reparaţii punctuale a suprastructurii căii pe podul de cale ferată peste râul Olt, situat între staţiile Drăgăneşti Olt şi Fărcaşele, se vor derula în perioada...
#infrastructura feroviara Romania, #sistem feroviar Romania , #Administratia Domeniilor Statului