S&P atribuie rating "B+" companiei RCS & RDS si finantarilor pe care aceasta vrea sa le acceseze

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 08:52
2427 citiri
S&P atribuie rating "B+" companiei RCS & RDS si finantarilor pe care aceasta vrea sa le acceseze
Sursa foto: Idevice.ro

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a atribuit rating "B+", cu perspectiva stabila, companiei RCS & RDS si unor imprumuturi de 650 de milioane de euro pe care operatorul telecom intentioneaza sa le contracteze.

Perspectiva reflecta asteptarile S&P ca RCS & RDS sa genereze un profit stabil inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) si sa mentina o indatorare sub de patru ori EBITDA, se arata intr-un comunicat al agentiei de rating.

S&P a acordat calificativul "B+" si pentru obligatiunile garantate si cu prioritate la plata in valoare de 350 de milioane de euro care vor fi emise de Cable Communications Systems Olanda, compania mama a RCS & RDS si garantate de RCS & RDS.

De asemenea, ratingul a fost atribuit si unei facilitati de imprumut de 250 de milioane de euro cu scadenta in 2018, precum si unei linii de lichiditate de 50 de milioane de euro cu scadenta in 2016, care vor fi accesate de RCS & RDS si Cable Communications Systems (CCS).

Ratingul reflecta evaluarea S&P a riscului de afacere al RCS & RDS ca "moderat" si a profilului de risc financiar ca "agresiv". S&P evalueaza riscul unei afaceri pe o scara de sase trepte de la "excelent" (cel mai bun) la "vulnerabil", riscul "moderat" fiind a treia treapta. Profilul de risc financiar este analizat pe o scara de sase trepte de la "minim" (cel mai bun) la "indatorare ridicata". Nivelul "agresiv" atribuit RCS & RDS reprezinta penultima treapta in metodologia agentiei, chiar deasupra celei de "indatorare ridicata".

Care sunt vulnerabilitatile RCS & RDS

Riscul de afacere al RCS & RDS este influentat negativ de expunerea companiei pe pietele din Europa de Est, de profitabilitatea modesta si competitia intensa din partea unor jucatori importanti pe piata de telecomunicatii. Peste 80% din veniturile RCS & RDS sunt generate in Romania si Ungaria, doua economii mici si cu monede volatile, care pot afecta rezultatele financiare ale companiei, noteaza S&P.

RCS & RDS se confrunta cu o concurenta ridicata din partea unor companii detinute de operatori telecom cu operatiuni la nivel global si flexibilitate financiara mai ridicata.

Aceste vulnerabilitati sunt compensate partial de reteaua de ultima generatie a RCS &RDS, precum si de cotele de piata semnificative pe principalele segmente pe care opereaza.

Compania este diversificata la nivel international, cu operatiuni de telefonie mobila in Spania, Italia si Cehia, dupa ce s-a retras in acest an din Croatia, Serbia si Slovacia. Compania ofera servicii de televiziune prin cablu si satelit, telefonie fixa si internet in Romania si Ungaria, de televiziune prin satelit in Cehia, de servicii mobile de voce si date in Romania, precum si de distributie de trafic de date mobile in Ungaria. Diversificarea intareste pozitia companiei pe piata, dar conduce si la o marja a EBITDA ajustat mai redusa fata de alte companii similare, noteaza analistii S&P.

Profilul de risc financiar este limitat de fluxul de numerar liber (free operating cash flow - FOCF) inca negativ in 2013, precum si de inconvenientul cauzat de denominarea datoriei in euro. Aceste puncte slabe sunt compensate partial de indatorarea mai redusa a companiei fata de majoritatea companiilor de cablu din Europa si de lichiditatea adecvata.

S&P ar putea imbunatati ratingul RCS & RDS daca fluxul de numerar liber devine pozitiv si daca exista perspective solide ca acesta sa acopere 5% din datoria ajustata. O revizuire pozitiva ar depinde probabil si de asigurarea riscului valutar rezultat din datoria denominata in euro.

O inrautatire a calificativului pare putin probabila in acest moment, noteaza S&P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#rating RCS RDS, #emisiune obligatiuni RCS RDS, #finantare RCS RDS, #evaluare SP RCS RDS, #puncte slabe RCS RDS , #stiri Rcs-Rds