Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a confirmat vineri ratingul datoriei suverane a Italiei la Baa2 si a ridicat perspectiva acestuia de la negativa la stabila, transmite AFP.
Agentia, care in vara lui 2012 a retrogradat ratingul Italiei de la A3 la Baa2, scoate in evidenta 'rezilienta puterii financiare a guvernului italian'.
Pentru 2014, Moody's Investors Service preconizeaza o 'stabilizare' a procentului datoriei publice a statului italian.
Agentia 'se asteapta ca datoria publica sa se mentina la un maxim 135% din PIB (...), daca se va relua o crestere modesta, autoritatile vor redresa bugetul asa cum este prevazut, iar costurile de finantare nu se vor majora'.
Demisia, vineri, a premierului Enrico Letta si probabila lui inlocuire cu Matteo Renzi 'nu schimba cu nimic asteptarile noastre in acest domeniu', a adaugat Moody's Investors Service. mai mult
Sambata, 15 Februarie 2014, ora 10:05
Rezultatul neclar al alegerilor din Italia ar putea determina Moody's sa reduca ratingul tarii, au anuntat reprezentanti ai agentiei de evaluare financiara.
Parlamentul divizat are un impact negativ asupra bonitatii statului, deoarece ar putea conduce la alegeri anticipate, care nu ar garanta insa rezolvarea impasului.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
"In loc sa imbunatateasca vizibilitatea tarii in privinta directiei politice, recentele alegeri au crescut riscul privind incetinirea si chiar stagnarea reformelor structurale initiate in mandatul premierului Mario Monti", au afirmat analistii Moody's, potrivit Bloomberg.
Problemele din Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea agrava din nou criza datoriilor la nivelul uniunii monetare, cu impact mai puternic asupra statelor vulnerabile financiar, precum Spania si Portugalia.
Coalitia de stanga condusa de catre Pier Luigi Bersani, favorabila respectarii angajamentelor privind reformele, a obtinut 29,5% din voturi si isi adjudeca majoritatea mandatelor in Camera Deputatilor (340 din cele 630 de mandate), ca urmare a unui sistem care acorda 54% din mandate formatiunii care se claseaza pe primul loc.
In Senat, unde prima majoritatii este acordata la nivelul fiecarei regiuni in parte, rezultatele prezinta coalitiile de centru si de stanga departe de majoritatea absoluta de 158 de mandate. Stanga politica a obtinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 13:49
Costurile de finantare ale Italiei au scazut la licitatia de obligatiuni de stat de vineri, la scurt timp dupa ce Moody's a coborat ratingul tarii cu doua trepte, la "Baa2", acuzand inrautatirea perspectivelor economice si riscurile de contagiune din zona euro, transmite Bloomberg.
Trezoreria de la Roma a imprumutat 3,5 miliarde de euro cu maturitatea la trei ani, la o dobanda de 4,65%, in scadere puternica de la nivelul de 5,3% platit pe 14 iunie pentru a plasa pe piata titluri cu scadenta la un termen similar.
Statul italian si-a atins obiectivul de finantare, cu o rata de suprasubscriere de 1,73 ori, in urcare de la 1,59 in iunie.
"Retrogradarea ratingului de credit al Italiei era deja reflectata in piata. Bancile locale continua sa apere reduta la licitatiile italiene. Dobanda este insa inca ridicata si reflecta riscurile tot mai mari in jurul Italiei", comenteaza pentru Bloomberg un analist londonez.
Statul italian a imprumutat totodata 1,75 miliarde euro prin trei emisiuni de obligatiuni de dierse maturitati, pe termen de pana la zece ani.
Trezoreria a vandut titluri de 600 milioane euro cu scadenta in 2022 la un randament de 5,82%, 384 milioane euro cu maturitatea in 2023 la 5,89%, respectiv 766 milioane euro platibile in 2019 la 5,58%.
Anterior operatiunilor, randamentul de referinta al obligatiunilor italiene cu maturitatea la 10 ani era de 5,9% pe piata secundara.
Moody's a retrogradat vineri dimineata ratingul obligatiunilor guvernamentale... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 16:00
Agentia de rating americana Moody's a degradat joi nota Italiei cu doua trepte, de la A3 la Baa2, mentinand perspectiva negativa din cauza deteriorarii situatiei in zona euro, in special in Spania si Grecia.
"Italia este mult mai probabil sa cunoasca o crestere brusca a costurilor sale de finantare sau sa nu mai aiba acces la pietele financiare... din cauza increderii tot mai fragile a pietelor si riscului de contagiune provenit de la Grecia si Spania", a scris agentia intr-un comunicat, citat de AFP.
"Riscul iesirii Greciei din euro a crescut, iar sistemul bancar spaniol va suferi mai multe pierderi decat era de asteptat", adauga agentia, care considera de asemenea ca perspectivele economice pe termen scurt pentru Italia s-au "deteriorat".
Potrivit Moody's, Italia ar putea cunoaste o crestere economica "slaba" si un "somaj mai ridicat", impiedicand-o sa-si indeplineasca obiectivele de reducere a deficitelor si care ar naste riscul ca tara "sa nu se mai poata finanta pe pietele financiare". mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 10:01
Moody's a scazut ratingul de credit al Italiei pentru prima data in aproape doua decenii. Retrogradarea vine pe fondul ingrijorarilor legate de modul de gestionare a problemei datoriilor si economiei slabe ale tarii de catre guvernul condus de prim-ministrul Silvio Berlusconi.Ratingul Italiei a fost scazut cu trei trepte, de la A2 la Aa2, cu perspective negative, dupa cum a declarat, ieri, agentia de rating cu sediul la New York, conform Bloomberg.
Retrogradarea vine dupa ce Standard& Poor's a scazut ratingul Italiei pe 20 septembrie, pentru prima data in cinci ani.
Italia a mai fost retrogradata de Moody's in mai 1993.
Italia a aprobat luna trecuta un plan de austeritate in valoare de 54 de miliarde de euro, cu scopul de a echilibra bugetul pana in 2013. Miscarea a convins Banca Centrala Europeana sa cumpere obligatiunile de stat ale Italiei.
In urma acestui gest, valoarea obligatiunilor a scazut cu aproximativ 100 de puncte, insa costurile de imprumut ale Italiei au ramas la un nivel maxim record pe fondul contagiunii crizei datoriilor din zona euro.
"Sentimentul fragil al pietei legat de datoriile suverane ale zonei euro se reflecta in costuri de foarte mari ale imprumuturilor", se arata in comunicatul Moody's. "Cu toate ca actiunile politice viitoare ale zonei euro ar putea calma ingrijorarile investitorilor si ar putea stabiliza pietele, insa, in acelasi timp, se poate intampla chiar opusul".
Urmeaza o serie de retrogradari
Tarile din zona euro cu... mai mult
Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 10:21
Moneda euro se depreciaza, iar randamentele obligatiunilor de stat ale Italiei sunt in crestere dupa ce Standard & Poor's a redus ratingul tarii cu o treapta, la "A", transmite Bloomberg. Moneda euro a pierdut 0,2% fata de dolar si 0,3% fata de yenul japonez marti dimineata la Londra.
In acelasi timp, randamentul obligatiunilor italiene pe zece ani a urcat cu 0,09 puncte procentuale, la 5,68%.
Indicele bursier european Stoxx Europe 600 este in urcare cu 0,3% dupa ce a deschis in coborare cu 0,6 %.
Contractele futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York indica o scadere de 0,1%, dupa ce au pierdut pana la 1% anterior.
Randamentele titlurilor de Trezorerie SUA la doi ani au scazut cu pana la 0,01%, la un nou minim istoric de 0,1431%.
Cotatiile marfurilor sunt in urcare, in frunte cu petrolul si graul. Pretul aurului evolueaza indecis, la putin sub 1.800 de dolari pe uncie, pe fondul crizei din zona euro si aprecierii dolarului.
S&P a redus ratingul Italiei de la "A+" la "A", cu perspectiva negativa, din cauza incetinirii activitatii economice si divergentelor de pe scena politica.
In continuare, Grecia va sustine o noua runda de discutii cu institutiile financiare internationale pentru a obtine urmatoarea transa din ajutorul financiar extern si a evita intrarea in default (incapacitate de plata).
In plus, Federal Reserve incepe marti o sedinta de politica monetara de doua zile.
Moneda euro se tranzactioneaza la 1,3659 dolari pe unitate,... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 12:19
Standard&Poor's a redus ratingul Italiei cu o treapta, de la A+/A-1+, la A/A-1, cu perspectiva negativa, pe fondul accentuarii crizei europene a deficitelor. S&P a invocat temeri privind capacitatea Italiei de a reduce cheltuielile si a-si pune ordine in finante, relateaza BBC News. Italia a aprobat recent un buget de austeritate.
"Credem ca ritmul redus al activitatii economice a Italiei va face ca obiectivele fiscale revizuite ale Guvernului sa fie greu de atins", se arata intr-un comunicat al S&P.
Italia se alatura altor tari din Zona euro - Spania, Irlanda, Grecia, Portugalia si Cipru - al caror rating a fost redus anul acesta.
Italia are al doilea deficit la marime din Europa, iar costul datoriilor a crescut in ultimele saptamani, pe masura ce creditorii Romei au inceput sa se teama ca tara nu va putea sa isi plateasca imprumuturile.
Decizia neasteptata a agentiei de evaluare va alimenta temerile de contagiune in Zona euro, potrivit BBC News. mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 12:11
Standard & Poor's (S&P) a redus cu o treapta ratingurile nesolicitate atribuite Italiei, la A/A-1, cu perspectiva negativa, din cauza deteriorarii perspectivelor economice si incertitudinii politice, decizia luand prin surprindere pietele.Agentia a plasat Italia, a treia economie din zona euro, sub evaluare pentru retrogradare in luna mai, avertizand atunci ca perspectiva de crestere economica se inrautateste, iar guvernul Berlusconi are sanse mici sa rastoarne acest trend, din cauza divergentelor din interior.
Guvernul italian a trecut saptamana trecuta prin Parlament un program de austeritate de 60 miliarde euro, avand ca scop echilibrarea bugetului pana in 2013, scrie Mediafax.
Datoria publica a Italiei este de 1.900 miliarde euro, reprezentand circa 120% din Produsul Intern Brut.
Criza datoriilor de stat din zona euro exercita presiuni tot mai puternice pe guvernul de la Roma pentru reducerea datoriei si a deficitului bugetar.
Increderea investitorilor in capacitatea guvernului Berlusconi de a evita criza nu a fost intarita de pachetul de cresteri ale taxelor si reduceri de cheltuieli aprobat saptamana trecuta.
Masurile au fost convenite pe fondul unor tensiuni politice puternice, indelungate, iar analistii considera ca programul nu va ajuta semnificativ problema stagnarii economice. "Consideram ca activitatea economica redusa a Italiei face ca tintele fiscale revizuite ale guvernului sa fie greu de atins.
In plus, ceea ce noi consideram a fi un raspuns... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 10:25
Italia a primit o evaluare negativa de perspectiva a ratingului din partea agentiei Standard & Poor's (S&P). Scaderea ratingului, de la stabila la negativa, se datoreaza perspectivelor economice slabe si riscurile tot mai mari ca guvernul sa nu poata reduce datoriile uriase ale tarii, potrivit Reuters, citat de Mediafax.Masura de revizuire, care marcheaza cresterea riscului de scadere a ratingului Italiei, ar putea alimenta temerile privind potentiala revarsare a crizei datoriilor de stat din Grecia, Irlanda si Portugalia catre alte state vulnerabile din zona euro, cu datorii si deficite nesustenabile.
"Consideram ca perspectivele actuale de crestere ale Italiei sunt slabe, iar angajamentul politic pentru reforme de consolidare a productivitatii pare sa se clatine", se arata intr-un comunicat transmis de S&P.
Agentia avertizeaza ca fragilitatea guvernului Berlusconi, care se bazeaza pe o majoritate parlamentara asigurata de o coalitie de centru-dreapta, sugereaza ca astfel de reforme nu vor putea fi adoptate in viitorul apropiat.
"Un posibil blocaj politic ar putea contribui la derapajul fiscal. In consecinta, consideram ca perspectivele Italiei de a-si reduce datoria guvernamentala au scazut", considera analistii S&P.
S&P a afirmat ratingurile "A+" pentru datoriile pe termen lung, respectiv "A-1+" pentru creditele pe termen scurt ale guvernului italian.
Tara se redreseaza incet dupa cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial... mai mult
Luni, 23 Mai 2011, ora 09:56