Ratingul bancilor europene, pus in pericol de situatia din Cipru

Luni, 18 Martie 2013, ora 10:17
2072 citiri
Ratingul bancilor europene, pus in pericol de situatia din Cipru

Moody's a avertizat ca tensiunile din Cipru, unde statul va prelua pana la 9,9% din depozitele bancare in cadrul unui acord de bailout convenit cu zona euro, risca sa declanseze retrageri de depozite la scara larga la periferia zonei euro, cu implicatii negative pentru ratingurile bancilor.

Moody's a aratat ca pachetul de finantare pentru Cipru reduce riscul imediat al unei restructurari a datoriei de stat, transmite Bloomberg.

"Desi creste riscul unor retrageri de depozite la scara larga din sistemele bancare de la periferia zonei euro, acordul reflecta dorinta liderilor din zona euro de a evita noi situatii de default la nivel national pe langa cea din Grecia", noteaza agentia de rating intr-un comunicat.

Actiunile grupurilor britanice HSBC Holdings si Standard Chartered au scazut cu 2,6%, respectiv 2,1% la Hong Kong in urma aprecierilor Moody's. Cele doua banci au o expunere aproape inexistenta pe Cipru.

Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.

Analistii bancari au comentat imediat ca decizia are implicatii negative pentru detinatorii de depozite bancare din Europa.

"In privinta planificarii sociale si ideii de incredere a detinatorilor de depozite in general, se stabileste un precedent teribil. Oamenii din Europa vor incepe probabil sa se gandeasca foarte atent daca ar trebui sa ingroape niste bani intr-o conserva in curtea din spatele casei", comenteaza un analist al Mizuho Securities, citat de Bloomberg.

Proiectul de lege privind taxa speciala asupra depozitelor bancare va ajunge luni in Parlamentul cipriot.

"Este rezonabil sa ne asteptam la cresterea volatilitatii depozitelor in statele aflate in dificultate", noteaza analistii Goldman Sachs, precizand insa ca reactia detinatorilor de depozite din Italia, Irlanda, Spania si Portugalia va fi probabil limitata deoarece "perceptia privind bancile" s-a imbunatatit in aceste tari.

#banci europene Cipru, #depozite bancare Cipru, #afaceri banci europene , #Informatii bancare