Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Standard & Poor's: Deciziile BCE sunt pozitive, dar riscante

Standard & Poor's: Deciziile BCE sunt pozitive, dar riscante


Programul anuntat joi de Banca Centrala Europeana(BCE) ar trebui sa vina in sprijinul zonei euro, chiar daca aplicarea lui prezinta riscuri, a apreciat vineri agentia americana de rating Standard & Poor's (S&P), transmite AFP.

Anuntul presedintelui BCE, Mario Draghi, "in mare parte in conformitate cu atentionarile noastre" nu afecteaza calificativele atribuite tarilor din zona euro si perspectivele financiare ale acestora, noteaza agentia intr-un comunicat.

BCE a anuntat joi o serie de masuri exceptionale, care include si un nou program de achizitionare nelimitata a obligatiunilor pentru a reduce costurile de imprumut ale statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare, precum Spania sau Italia.

"Aceste initiative pot contribui la stabilizarea datoriei publice in zona euro si vor da un impuls guvernelor statelor membre de la periferia zonei euro - in special Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda sa continue reforma bugetara si economica", a subliniat Standard & Poor's (S&P).

Standard & Poor's (S&P) care acorda BCE calificativul maxim AAA si o perspectiva stabila, a atribuit o perspectiva negativa calificativelor a 15 state din zona euro intrucat pune sub semnul intrebarii abilitatea guvernelor europene de a lua masurile necesare.

"La nivel european am remarcat o mare retinere in ceea ce priveste programele de ajutor acordate statelor in dificultate in unele tari care constituie nucleul zonei euro precum Germania, Olanda sau Finlanda", noteaza Standard & Poor's (S&P).

La nivel national, Standard & Poor's (S&P) a remarcat "dificile eforturi de cooperare" intre guvernul federal si institutiile locale din Spania, precum si "incertitudine politica" in ceea ce priveste alegerile generale prevazute pentru inceputul lui 2013 in Italia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1118 ori