Romania nu scapa de reputatie: Printre cele mai corupte tari din Europa

Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 12:01
2289 citiri
Romania nu scapa de reputatie: Printre cele mai corupte tari din Europa

Romania este in continuare perceputa drept una din cele mai corupte tari din Europa, ea fiind depasita totusi, din acest punct de vedere, de Italia, Bulgaria si statele din Balcani, dar si de tari precum Belarus, Moldova, Rusia si Ucraina.

Tara noastra ocupa locul 66 din 174 in clasamentul "Indicele de Perceptie al Coruptiei 2012" (IPC) realizat de Transparency International, in care pe primul loc sunt plasate cele mai putin corupte tari: Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda, iar pe ultimele locuri, cele mai corupte.

IPC se bazeaza pe datele privind coruptia din sondajele specializate efectuate de mai multe institutii independente de renume si claseaza tarile in functie de gradul in care este perceputa existenta coruptiei in randul oficialilor si politicienilor.

El reflecta opinia oamenilor de afaceri si a analistilor din intreaga lume, inclusiv a expertilor din tarile evaluate. IPC detine o pondere in toate evaluarile realizate de agentiile internationale de rating.

Statele sunt ordonate astfel in functie de un scor aflat pe o scala de la 0 la 100. Un scor de '0' inseamna ca tara este extrem de corupta, iar unul de '100' semnifica un stat 'foarte curat', in care coruptia este minima.

Scorul Romaniei a fost in acest an de 44, la egalitate cu Kuweit si Arabia Saudita, acest scor aratand ca tara noastra are probleme importante cu coruptia.

Pozitia tarii noastre in acest top este mai buna fata de anul 2011, cand a ocupat locul 75 cu un scor de 3,6 din 10.

Romania a ocupat o pozitie mai buna in 2012 datorita semnalelor pozitive date de autoritatile publice la care investitorii sunt sensibili, precum incetarea monopolului in domeniul energiei sau reevaluarea contractelor de investitii.

Este insa important ca aceste semnale sa fie consolidate prin cresterea transparentei privind gestionarea resurselor Romaniei, arata un comunicat al Transparency International Romania.

Primele locuri din clasamentul organizatiei internationale au fost dominate de tarile din nordul Europei, lor alaturandu-se si Noua Zeelanda, Singapore, Australia si Canada.

Cele mai corupte tari din acest top sunt Afghanistan, Coreea de Nord si Somalia.

#coruptie romania, #top mondial coruptie, #cele mai corupte tari, #nivel mondial coruptie, #top coruptie Transparency International, #coruptie lume 2012 , #Stiri Administratie