Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, a spus, duminica seara, intr-o emisiune, ca il va chema pe Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, la minister, pentru o discutie privind bancile.
"Am sa ii fac o invitatie domnului Guvernator sa vina la Ministerul de Finante. Dansul (Guvernatorul - n.red.) nu a mai fost de ani de zile la Ministerul de Finante. Am tot fost eu, anul trecut, si in cadrul unor discutii oficiale, dar si in cadrul unor discutii bilaterale. Acum am sa-l invit eu la Finante, alaturi de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (n.red. - Sergiu Oprescu) si impreuna vor trebui sa-mi raspunda unor intrebari, tocmai pentru a evita situatiile care se intampla astazi in zona sistemului bancar. Sa le ascult si doleante, dar sa le pun si eu intrebari la care vreau sa am si cateva raspunsuri. Vorbim de provizioane bancare. Probabil ca este (o premiera - n. red.) . Este momentul ca domnul Guvernator sa vina si la Finante si sa discutam deschis", a afirmat Eugen Teodorovici, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3.
Ministrul Finantelor Publice a mai sustinut ca, in ultimele zile, a auzit ca sunt presiuni agresive din partea BNR catre banci, pentru a se nu se scadea ROBOR-ul, cel in functie de care este stabilita taxa pe activele financiare ale bancilor, de la inceputul acestui an.
"Este prima oara cand fac acest lucru (n.red. - cand il invita pe Guvernator) . Domnul Guvernator stie si ceilalti stiu ca simt anumite lucruri... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2019, ora 21:47
BRD si-a dublat profitul in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, in conditiile reducerii provizioanelor cu 25,3% si scaderii costurilor operationale cu 0,9%, desi venitul net bancar s-a diminuat cu 8,6%, a anuntat vineri banca.
Soldul creditelor brute aferente persoanelor fizice a stagnat la circa 17 miliarde lei, comparativ cu o scadere de 2,6% consemnata la nivelul sistemului bancar. Soldul imprumuturilor imobiliare s-a apreciat cu 9%, pe fondul evolutiei creditelor "Prima Casa", se arata intr-un comunicat al bancii transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Pe de alta parte, creditele corporate au inregistrat o reducere de 11,9% fata de prima jumatate a anului trecut, la 15,4 miliarde lei, influentata de scoaterea semnificativa din bilant a finantarilor neperformante provizionate integral.
Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2%
Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2% in primele sase luni, influentat de evolutia negativa a segmentului corporate, pe cand depozitele s-au apreciat cu 4,9%.
In urma curatarii partiale a bilantului, rata creditelor neperformante s-a redus la 23,4% de la 24,8% in decembrie 2013, conform IFRS, dar potrivit definitiei BNR (Pierdere 2) s-a situat la 20,4%.
"Costul net al riscului a scazut cu 25,3% in S1-2014, fata de S1-2013, ajungand la 289 de puncte de baza (vs. 369 puncte de baza in S1 2013). Gradul de acoperire cu... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 11:01
Erste Group, proprietarul BCR, anticipeaza pentru acest an cresterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria si Romania, ceea ce va alimenta o pierdere neta de 1,4-1,6 miliarde de euro.
In Romania, majorarea provizioanelor de risc reflecta masurile sporite adoptate recent de Banca Nationala, inaintea unei evaluari a calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar intr-o maniera accelerata si implementarea de catre BCR a unor estimari mai scazute privind recuperarea, luand in considerare preturile obtinute pentru pachete mari de imprumuturi neperformante, se arata intr-un comunicat al Erste Group.
Ca urmare a majorarii provizioanelor in Romania, Erste Group va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relatiilor cu clientii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrala in scadere a unora dintre acestea.
Ca urmare a acestor evolutii, Erste Group anticipeaza in cazul Romaniei o normalizare totala a costurilor de risc la 1%-1,5% din imprumuturile brute medii ale clientilor, incepand din 2015, insotita de o reducere accelerata a creditelor neperformante (cu circa 800 de milioane euro, respectiv 25% fata de sfarsitul anului 2013) in 2014, precum si o crestere semnificativa a ratei de acoperire a... mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 09:40
Bancherii nu sunt "entuziasmati" ca trebuie sa provizioneze integral creditele neperformante cu datorii mai mari de 360 de zile si cele aferente firmelor intrate in insolventa pentru a le scoate din bilant, spune presedintele ARB, Radu Ghetea, care apreciaza ca este un "rau necesar".
"Noi, bancherii, am solicitat Bancii Nationale curatarea portofoliilor de neperformante de foarte mult timp. Discutia ca ar trebui scoase din bilant creditele provizionate in totalitate a plecat de la ARB in urma cu un an jumate. In ultima perioada BNR a adoptat o norma prin care putem sa scoatem din bilanturi creditele neperformante provizionate in totalitate si aditional a venit cu doua recomandari: prima privind provizionarea creditelor care au un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile si pentru care n-au inceput procedurile judiciare de executare silita si a doua de a proviziona 90% din creditele care au fost acordate clientilor care au intrat in insolventa", a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, la conferinta ZF Bankers Summit'14.
El a aratat ca, in conditiile celor doua recomandari, provizioanele inseamna cheltuieli mari si o reducere a profitabilitatii sau chiar intrarea pe pierdere in cazul unor banci, lucru pentru care bancherii nu sunt "incantati".
"Trebuie sa privim spre viitor, curatarea bilanturilor e un lucru necesar, poti sa imbunatatesti indicatorii de prudentialitate si poti sa te lansezi in creditare mai bine.... mai mult
Marti, 10 Iunie 2014, ora 13:11
Banca Transilvania are prevazut pentru 2013 un profit brut de 388 milioane lei, veniturile totale fiind estimate la 1,679 miliarde lei, iar cheltuielile la 846 milioane lei, conform unui raport remis, joi, Bursei de Valori Bucuresti.
Actionarii BT au aprobat marti bugetul de venituri si cheltuieli al bancii pentru anul in curs, care prevede si constituirea unor provizioane de 445 milioane lei.
Bugetul de investitii pentru 2013 este de 64,3 milioane lei, din care 13,65 milioane lei sucursale si cladiri, 40,95 milioane lei investitii IT si carduri, 54,6 milioane lei investitii BT si 9,7 milioane lei investitii in subsidiare.
Anul trecut, Banca Transilvania a obtinut, conform rezultatelor financiare consolidate, un profit net de 346,46 milioane lei.
Actionarii au aprobat, in Adunarea Generala Extraordinara de marti, majorarea capitalului social cu suma de circa 303,394 milioane lei prin emiterea de actiuni noi cu valoarea nominala de 1 leu/actiune. Majorarea capitalului se va realiza din rezervele constituite din profitul net pe 2012.
Profit net de 84,4 milioane de lei in primul trimestru
Banca Transilvania (TLV) a inregistrat in primul trimestru un profit net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), in scadere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2% fata de finalul anului trecut, la 30,17 miliarde lei.
In primele trei luni ale anului trecut, banca a consemnat un profit net de 91,8 milioane lei. La finalul... mai mult
Joi, 02 Mai 2013, ora 11:45
BCR a raportat o reducere a costurilor cu provizioanele de 358 milioane lei in primul trimestru, si, ca urmare, o limitare a pierderii nete la 12,1 milioane lei, fata de 307,8 milioane lei in martie 2012, pe fondul unei deteriorari atat a venitului operational, cat si a profitului operational.
BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata in functie de active, in pofida unei reduceri a activelor totale cu 3,7% in numai trei luni, pana la 70,58 miliarde lei (15,97 miliarde euro) la 31 martie 2013, fata de 73,28 miliarde lei (16,48 miliarde euro) la finele anului trecut.
Rezultatul operational in Trimestrul 1 2013 a atins valoarea de 595,2 milioane lei (135,7 milioane euro), in scadere cu 2,4% fata de 610,0 milioane lei (euro140,1 milioane euro) in Trimestrul 1 2012.
Venitul operational in primele trei luni a scazut cu 5,0%, pana la 977,9 milioane lei (222,9 milioane euro), fata de 1,03 miliarde lei (236,4 milioane euro) in primul trimestru de anul trecut.
Cheltuielile operationale in cuantum de 382,7 milioane lei (87,2 milioane euro) au scazut cu 8,6% fata de 418,9 milioane lei (96,2 milioane euro) in martie 2012. Raportul cost-venit s-a imbunatatit pana la valoarea de 39,1% fata de 40,7% in Trimestrul I 2012.
Costul net cu provizioanele de risc aferente creditelor a scazut in mod semnificativ, cu 38,3%, pana la valoarea de 575,7 milioane lei (131,2 milioane euro), de la 933,7 milioane lei (214,5 milioane euro) in Trimestrul 1 2012. Rata de acoperire a... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 09:54
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, propunere discutata dar inca neaprobata de FMI, va necesita provizioane 120 de milioane de lei pentru semestrul al doilea.
"Pentru paine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 milioane de lei pe care sa-i provizionam din alta parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care ii provizionam pe semestrul doi, ca si cand i-am pierde", a spus Ponta.
El a precizat ca Guvernul nu are inca acordul FMI pentru reducerea TVA pentru unele alimente, aratand ca aceasta idee reprezinta un obiectiv politic care ar putea fi aplicat mai intai doar pentru paine.
"Ideea e urmatoarea: nu avem acordul FMI. Avem o propunere pe care am discutat-o cu cei de la FMI. Lucrurile stau in felul urmator: ideea noastra de a reduce TVA la 9% pentru o serie de alimente este un obiectiv politic si economic pe care il asumam si la care nu am renuntat. Cei de la FMI au spus: 'O sa aveti o mare scadere a incasarilor din TVA'.
Contabil vorbind, au calculat si au zis 'O sa aveti o pierdere'. Impreuna cu domnul Daniel Constantin si cu cei doi ministri, domnul Chitoiu si domnul Voinea, ne-am hotarat sa propunem si vom discuta la urmatoarea intalnire cu cei de la FMI. Deci, nu avem inca acordul lor", a spus Ponta.
Reducerea TVA la paine va fi "de test"
Premierul a aratat ca, mai intai, se va face un test pentru un singur produs, respectiv pentru paine, pentru semestrul al doilea.
"Daca la 31... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 16:39
Rata creditelor neperformante la BCR a fost de 25,8% din portofoliul total de credite la sfarsitul lunii septembrie.
Provizioanele record de 2,63 miliarde lei, cu un miliard de lei peste cele din perioada similara din 2011, au mentinut banca pe pierdere, in ciuda unui profit operational in linie cu rezultatul de anul trecut.
Aceasta evolutie a provizioanelor a condus la o crestere a ratei de acoperire a creditelor neperformante la 57,2% la sfarsitul lunii septembrie 2012 comparativ cu 50,6% la finele anului 2011. Rata de acoperire a creditelor neperformante incluzand garantiile colaterale s-a mentinut la 109,9% la 30 septembrie 2012 in pofida unei reevaluari a garantiilor colaterale.
Rezultatul operational din trimestrul al treilea, de 618,3 milioane lei a crescut cu 3,8%, comparativ cu profitul obtinut in trimestrul anterior, de 595,5 milioane lei.
De cealalta parte, venitul operational (995.8 milioane lei) a urcat cu 1,2% in comparatie trimestriala (983,9 milioane lei in trimestrul al doilea al anului 2012), iar cheltuielile de exploatare au scazut de la 388,4 milioane lei la 377,5 milioane lei.
"Grupul BCR livreaza primul sau trimestru in care performanta operationala s-a imbunatatit. Aceasta realizare prezinta si subliniaza angajamentul nostru de a readuce pe profit Grupul BCR in urmatorii ani. Pe langa de imbunatatirea bazei noastre de costuri, Grupul BCR se va concentra pe urmarirea sistematica a imbunatatirii capacitatilor noastre comerciale, a... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 10:22
OMV a inregistrat in trimestrul al doilea provizioane de 140 milioane de euro cauzate in principal de deprecierea unui activ din Austria si de restructurari de personal in Romania si Austria, se arata intr-un raport prezentat vineri de grupul austriac, actionarul majoritar al OMV Petrom (SNP).
Productia de petrol si gaze a OMV Petrom a fost de 182.000 barili echivalent petrol pe zi in trimestrul al doilea, fata de 187.000 bep/zi in perioada corespunzatoare a anului trecut, respectiv 184.000 bep/zi in primul trimestru din 2012.
Declinul productiei din Romania a fost cauzat in principal de scaderea volumelor de la doua exploatari gazeifere, se spune in raport.
Volumul vanzarilor de gaze naturale ale Petrom au coborat cu 7% in trimestrul al doilea fata de perioada similara a anului trecut, insa "nivelul marjei a ramas favorabil", noteaza OMV.
Vanzarile de gaze ale Petrom au totalizat 11,16 TWh in perioada analizata, fata de 11,97 TWh in acelasi interval din 2011.
Productia de petrol si gaze a OMV a urcat cu aproape 11% in trimestrul al doilea fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 275.000 barili echivalent petrol pe zi la 305.000 bep/zi, in principal datorita revigorarii operatiunilor din Libia, tulburate anul trecut de revolta populara impotriva regimului Gaddafi.
Vanzarile de gaze ale OMV au crescut puternic, de la 52,63 TWh la 89,45 TWh, in principal datorita activitatii de trading.
Marja indicativa de castig pe rafinare a urcat la... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 11:30