BNR: Cresterea dobanzilor cu doua puncte procentuale ar creste rata creditelor neperformante

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 16:31
3649 citiri
BNR: Cresterea dobanzilor cu doua puncte procentuale ar creste rata creditelor neperformante
Foto: bnr.ro

Rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.

"Estimari preliminare arata ca rata creditelor neperformante la nivelul sectorului populatiei s-ar majora de la valoarea actuala de 5,8%, la 7,3% intr-un orizont de un an de zile in ipoteza unui soc de 200 de puncte de baza pe rata dobanzii. In aceste conditii, este necesar ca debitorii sa fie in permanenta informati despre riscurile cu care se pot confrunta pe termen mediu pentru a preveni indatorarea in conditii in care ulterior s-ar putea confrunta cu probleme in rambursarea respectivelor obligatii financiare. Astfel, debitorii ar fi mai bine protejati, pe termen mediu, daca ar solicita in mai mare masura incheierea de contracte de credite cu dobanda fixa", se spune in raport.

Potrivit documentului, majoritatea debitorilor cu credite ipotecare ar resimti in timp real un potential soc pe rata de dobanda.

Creditele ipotecare nou acordate au rata dobanzii variabila in proportie de 95%, in timp ce creditele de consum sunt acordate in proportie de 58% cu dobanda fixa (ianuarie-septembrie 2017).

Conform BNR, riscul de dobanda este mai pronuntat in cazul creditelor ipotecare, relativ la creditele de consum prin prisma acordarii acestora pe maturitati mai lungi (pana la 30 de ani, fata de 5 ani in medie) si la valori mult mai ridicate. Totodata, socul de dobanda cu care s-ar putea confrunta debitorii a caror rata de dobanda a fost fixa pentru primii cinci ani ar putea determina modificari mult mai importante in cazul creditelor ipotecare cu dobanda fixa in momentul trecerii de la regimul de dobanda fixa la cea variabila (creditele ipotecare cu dobanda fixa pe o perioada de cinci ani reprezinta 3% din volumul creditelor noi, ianuarie - septembrie 2017).

De asemenea, raportul precizeaza ca debitorii sunt expusi riscurilor macroeconomice si prin canalul scaderii venitului. In conditiile prezente, o scadere cu 6% a veniturilor persoanelor indatorate poate conduce la o crestere a gradului de indatorare cu pana la 2 puncte procentuale. Mai mult, acest impact poate genera in timp materializarea unei neperformante importante, asa cum s-a putut observa in cazul debitorilor angajati in administratia publica si care au suferit o diminuare a salariilor cu 25% in luna iulie a anului 2010, in contextul crizei economice.

"Riscul valutar este la un nivel mai redus comparativ cu anii precedenti, in conditiile in care fluxul de credit nou este acordat aproape in totalitate in moneda nationala. Cu toate acestea, raman riscuri asociate stocului de credit, debitorii inca indatorati in valuta fiind mai vulnerabili la posibile fluctuatii ale cursului de schimb. Rata creditelor neperformante asociata creditelor in moneda straina se mentine la o valoare mult superioara celei pentru credite in lei (10,6% in septembrie 2017, fata de 3,0 la

suta in septembrie 2016). Debitorii cu credite de consum in valuta pot fi mai vulnerabili si din perspectiva gradului de indatorare mai ridicat relativ la cel aferent debitorilor cu credite in lei, in timp ce in cazul debitorilor cu credite ipotecare DSTI (debt service to income - raportul serviciului datoriei in venit n.r.), nu prezinta diferente importante dupa moneda de denominare. Stocul de credit denominat in franci elvetieni a continuat sa se restranga semnificativ si in anul 2017 (cu 23% in perioada decembrie 2016 - septembrie 2017), pe fondul materializarii rezultatelor renegocierilor contractuale cu debitorii", se arata in Raport.

In document se mentioneaza ca BNR monitorizeaza cu regularitate riscurile la adresa stabilitatii financiare care pot fi generate prin creditarea sectorului populatiei si, daca este necesar, ia masuri in vederea activarii si/sau recalibrarii instrumentelor macroprudentiale care se impun.

Indicatorii prudentiali aferenti sectorului bancar indica un nivel corespunzator al resurselor disponibile pentru acoperirea pierderilor dinspre creditarea sectorului populatiei. In luna septembrie 2017, gradul de acoperire cu provizioane IFRS pentru creditele aferente sectorului populatiei era la nivel adecvat (55,8%), iar rata de solvabilitate aferenta intregii creditari bancare era la un nivel ridicat (19,8%).

"Avand in vedere ca majorarea indatorarii populatiei poate fi o vulnerabilitate la adresa stabilitatii financiare, cu potentiale efecte negative importante, atat asupra sistemului financiar, cat si asupra cresterii economice viitoare, Comitetul National pentru Supraveghere Macroprudentiala a emis o recomandare in luna octombrie 2017 pentru ca Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei sa formeze un grup de lucru care sa aprofundeze acest subiect, in scopul unei posibile actiuni viitoare de limitare a indatorarii excesive a populatiei", se mai spune in Raport.

#crestere dobanzi, #credite neperformante Romania , #Dobanzi bancare