Carpatica ar putea fuziona cu Nextebank

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 16:10
3128 citiri
Carpatica ar putea fuziona cu Nextebank
Foto: Turnul Sfatului

Banca Comerciala Carpatica (BCC) ar putea fuziona prin absorbtie cu Nextebank, detinuta de Emerging Europe Accession Fund, fond de investitii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital, primind vineri o oferta ferma revizuita, iar termenii vor fi discutati de actionari BCC pe 19 decembrie.

Astfel, Directoratul bancii din Sibiu, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, a convocat actionarii pentru a aproba termenii si conditiile principale ale ofertei ferme revizuite pe care Nextebank a inaintat-o pe 14 noiembrie pentru fuziunea prin absorbtie de catre BCC, potrivit datelor din convocatorul transmis luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB), scrie Mediafax.

Totodata, propune imputernicirea conducerii executive pentru a face demersurile necesare implementarii fuziunii.

Directoratul mai vrea sa poata majora capitalul social al bancii cu maxim 155 milioane lei prin una sau mai multe emisiuni de actiuni ordinare noi pe o perioada de un an de la data la care delegarea este aprobata de actionari, "in legatura cu o posibila acordare de imprumut subordonat de nivel 1 sau de nivel 2, care ar putea sa contina caracteristici de convertibilitate in actiuni", se mai spune in document.

Actionarii vor decide daca imputernicesc conducerea bancii sa stabilieasca termenii si conditiile majorarii de capital social in ceea ce priveste imprumutul de capital amintit, delegarea urmand fie reinnoita anual pe toata durata oricarui credit de capital cu caracteristici de convertibilitate in actiuni.

"Am facut progrese importante in directia identificarii de investitori strategici, urmand ca in scurt timp actionarii bancii sa analizeze si sa decida in acest sens", declara Johan Gabriels, CEO al Bancii Comerciale Carpatica, la sfarsitul lunii octombrie, odata cu anuntarea rezultatelor financiare pe primele noua luni.

Actionarii bancii cu drept de vot au aprobat in 10 aprilie propunerea managerilor de a analiza oportunitatea unei fuziuni a institutiei de credit.

Mai multe surse au declarat pentru MEDIAFAX, la sfarsitul lunii august, ca fondul de investitii JC Flowers, infiintat de un fost partener si executiv la Goldman Sachs, concureaza cu AnaCap si Axxess Capital pentru a intra in actionariatul Bancii Comerciale Carpatica, al carei management opteaza pentru o fuziune cu alta institutie bancara.

Totodata, acestea au afirmat ca in camera de date ar fi cerut acces si investitori din Israel, iar o banca din Romania ar fi interesata sa inceapa discutiile cu managementul si actionarii Bancii Carpatica.

Gabriels spunea in aprilie ca managementul si-a propus sa gaseasca pana in luna septembrie o varianta de fuziune care sa sustina propulsarea bancii in top 10, cu pastrarea numelui, avand si sprijinul actionarului majoritar, Ilie Carabulea, in ciuda unor probleme de comunicare initiale.

BNR a suspendat, la jumatatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul actionar al bancii, Ilie Carabulea, aflat in arest, dar si pentru Corneliu Tanase, care actioneaza concertat cu Carabulea.

Ulterior, banca centrala a extins cu inca patru persoane grupul de actionari care actioneaza concertat la Banca Carpatica, incluzand si noii actionari care au preluat titluri de la Corneliu Tanase, intrucat Ilie Carabulea a finantat o parte din achizitii.

Ilie Carabulea controleaza 41,2898% din capitalul social al bancii, iar Corneliu Tanase detinea anterior unor tranzactii 11,2179% din titluri.

Investitorul ar putea achizitiona pachetul detinut de Carabulea.

Carabulea si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, au fost arestati preventiv pentru fapte de coruptie, la finele lunii ianuarie, fiind acuzati ca, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, au reusit sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF la societatea de asigurari.

Actionarii al caror exercitiu al drepturilor de vot nu a fost suspendat au avut dreptul sa tina adunare generala, putand lua orice hotarare de competenta acesteia, cu majoritatea prevazuta de lege sau, dupa caz, de actul constitutiv, majoritatea respectiva fiind raportata in acest caz la totalul capitalului social detinut de actionarii in cauza.

Carpatica si-a adancit pierderea in trimestrul al III-lea, ajungand la 21,75 milioane lei dupa primele noua luni, fata de un profit de 19,37 milioane lei in perioada similara din 2013, pe fondul constituirii unor provizioane de 54,6 milioane lei, potrivit reglementarilor BNR.

Activele bancii s-au redus cu 19%, la 3,29 miliarde lei, de la 4,06 miliarde lei, in linie cu strategia aprobata de reducere a portofoliului de active financiare si de sustinere a dezvoltarii activitatilor bancare de baza.

Veniturile totale au scazut cu 2%, la 155 milioane lei, diminuarea celor de pe segmentul de clienti IMM fiind partial compensata de cresterea accelerata inregistrata pe segmentul corporate.

Banca a acordat in primele noua luni credite noi in valoare de 332 milioane lei clientilor cu profil redus de risc, in timp ce a eliminat sau a redus expunerile pe unii clienti din afara segmentului tinta.

Carpatica este listata la Bursa de Valori Bucuresti, iar ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,0815 lei/actiune, in stagnare fata de finalul sedintei precedente. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera este de 256,42 milioane de lei (57,95 milioane de euro).

Emerging Europe Accession Fund (EEAF), administrat de Axxess Capital, companie condusa de Horia Manda, a incheiat la sfarsitul lunii aprilie preluarea Nextebank de la banca ungara MKB Bank, in urma obtinerii aprobarii din partea BNR.

Tranzactia, care a vizat 98% din actiunile Nextebank, a fost anuntata la inceputul acestui an, dupa semnarea acordului intre MKB si EEAF la finele lui 2013, iar valoarea achizitiei nu a fost dezvaluita.

Printre investitorii institutionali in EEAF se numara Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), European Investment Fund (EIF), Black Sea Trade and Development Bank si fondul german DEG, subsidiar bancii de dezvoltare KfW.

Fondul EEAF, constituit in 2010, succede fondului de investitii Balkan Accession Fund si este cel de-al treilea fond de private equity administrat de Axxess Capital.

Axxess Capital este un administrator de investitii prezent de 8 ani in Europa de Sud-Est, care a realizat peste 35 de tranzactii.

#Carpatica fuziune Nextebank, #investitori Banca Carpatica, #Banca Carpatica fuziune , #Investitii