Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Transferul Millennium la OTP Bank si al portofoliului RBS la UniCredit Tiriac, aprobate

Transferul Millennium la OTP Bank si al portofoliului RBS la UniCredit Tiriac, aprobate


Consiliul Concurentei a aprobat preluarea subsidiarei locale a bancii portugheze Millennium bcp de catre OTP Bank Romania si a portofoliului de clienti corporate ai RBS Romania de catre UniCredit Tiriac Bank, fara a avea vreo obiectie in privinta concentrarii economice realizate in fiecare caz.

"Se emite prezenta decizie de neobiectiune privind concentrarea economica ce urmeaza a se realiza in urma dobandirii controlului unic direct asupra Bancii Millenium S.A., de catre OTP Bank Romania S.A. (respectiv asupra portofoliului de clienti corporate ai Royal Bank of Scotland plc. Edinburgh - Sucursala Romania, de catre Unicredit Tiriac Bank S.A. - n.r.) constatand ca, desi operatiunea cade sub incidenta legii, nu exista indoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurential normal", se arata in documentele Consiliului Concurentei (CC).

UniCredit Tiriac Bank a notificat autoritatea de control pe 7 august privind contractul de achizitie a portofoliului de clienti RBS, iar OTP Bank pe 25 august despre cumpararea integrala a subsidiarei locale a bancii Millennium, in urma carora Consiliul a anuntat ca analizeaza operatiunile de concentrare economica.

OTP a preluat in iulie toate actiunile Millennium Bank Romania

OTP a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achizitia a 100% din actiunile Millennium Bank Romania, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 39 milioane de euro.

Totodata, OTP Bank va restitui Millennium contravaloarea finantarii intragrup acordate de banca portugheza subsidiarei din Romania, de circa 150 milioane euro, pe care o va inlocui cu o finantare de aceeasi valoare de la banca-mama din Ungaria.

Banca preluata urmeaza sa fie integrata in structura OTP Bank, dupa finalizarea formalitatilor legale si obtinerea aprobarilor necesare.

Millennium Bank are un portofoliu de circa 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale si 58 de ATM-uri. In urma tranzactiei, OTP va avea aproximativ 400.000 de clienti, aproape 150 de sucursale si peste 160 de ATM-uri.

Banca preluata ocupa la finele anului trecut pozitia 22 in sistemul bancar, cu active de 2,83 miliarde lei (circa 635 milioane euro) si o cota de piata de 0,8%. Ca urmare, OTP Bank isi va majora cota de piata la 2,1% si va urca pe pozitia 11 in topul institutiilor de credit.

Vanzarea subsidiarei din Romania a fost convenita de Millennium bcp in vara anului trecut cu reprezentantii Comisiei Europene, in cadrul unui program de restructurare si recapitalizare. Termenul limita pentru vanzare era iunie 2015.

Grupul maghiar OTP mai furnizeaza servicii financiare in Ungaria, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia.

Actiunile grupului Millenium sunt detinute de Mbcp Participaçoes - 99,9978% si de BCP - 0,0022%.

UniCredit Tiriac Bank va prelua business-ul corporate al RBS Romania

La randul sau, UniCredit Tiriac Bank va prelua business-ul corporate al RBS Romania, care se va retrage de pe piata locala, acesta fiind compus din peste 500 de companii medii si mari, locale si internationale, precum si institutii publice si financiare. Achizitia presupune active de circa 260 milioane euro si depozite de 315 milioane euro.

Angajatii RBS Romania vor fi transferati catre UniCredit Tiriac Bank, iar termenii si conditiile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice.

UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing au semnat, in aprilie 2013, un contract de achizitie a portofoliului de retail al RBS Romania, care cuprinde active de 315 milioane euro si pasive de 230 milioane euro, tranzactia incluzand si portofoliul de tip private banking. Aceasta a fost prima tranzactie mare de dupa criza financiara in sistemul bancar romanesc. Transferul clientilor catre UniCredit a fost finalizat in septembrie 2013.

Banca UniCredit a consemnat in primul semestru un profit net consolidat de 106,7 milioane lei (23,9 mil. euro), dupa interesul minoritar, in conditiile unor provizioane constituite de 263,6 milioane lei (59 mil. euro), iar activele au ajuns la 28,9 miliarde lei (6,6 miliarde euro).

Consiliul Concurentei mai stabileste ca atat OTP Bank, cat si UniCredit Tiriac Bank sunt obligate sa plateasca o taxa de autorizare a concentrarii economice notificate, fara a face public cuantumul acesteia. Taxa trebuie platita in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2100 ori