Evenimentul dedicat managementului riscului de credit, World Credit Congress & Exibition, programat intre 8-10 iunie in Bucuresti, il va aduce in fata auditoriului pe analistul economic Daniel Thorniley, iar acesta are vesti bune despre evolutia economica a Romaniei.
Intr-un preambul al prezentarii sale, Thorniley, in prezent presedinte al DT Global Business Consulting Viena, arata ca increderea consumatorilor din tara noastra este la cel mai bun nivel din decembrie 2013 si pana in prezent.
In top 5
Din punct de vedere al evolutiei economice din ultimul an si jumatate, Romania a reusit sa se distanteze de regiunea balcanica, in ceea ce priveste potentialul si ar trebui sa fie vazuta tot mai mult ca o piata cu tendinte bune de crestere pe un volum mai mare.
"Tara a dovedit ca merita sa fie tratata ca o piata de baza din ECE, la egalitate cu Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia, iar mediul de afaceri international se astepta ca aceasta sa fie una dintre cele cinci piete de top in acest an", anunta dr. Daniel Thorniley.
PIB va creste cu 4,1% in acest an, in mare parte datorita increderii consumatorilor in mediul economic actual, conform calculelor facute de analistul din fruntea DT Global Business Consulting.
Mediul deflationist din ultima perioada a dus la o crestere a salariilor reale, incuranjand astfel consumul. Anul trecut valoarea salariilor reale a curescut cu peste 2 procente, ridicand cifra vanzarilor cu amanuntul cu peste 10% in ultimul trimestru al... mai mult
Joi, 19 Mai 2016, ora 17:39
Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Comisia Nationala de Prognoza se asteapta la o crestere economica de 2,6% in acest an si de 2,5% pentru 2015, potrivit celor mai recente estimari, apropiate de cele avansate in luna mai, de 2,5% pentru 2014, respectiv 2,6% pentru 2015.
Noile date sunt cuprinse in Prognoza de toamna 2014, postata pe site-ul Comisiei. Pentru 2016 si 2017 sunt anticipate cresteri de 3%, respectiv 3,3%, scrie Mediafax.
Potrivit datelor semnal publicate la finele saptamanii trecute de Institutul National de Statistica, economia a crescut cu 1,9% in cel de-al treilea trimestru comparativ cu trimestrul al doilea din acest an, serie ajustata sezonier, si cu 2,8% pe primele noua luni, cu 0,4 puncte procentuale peste avansul anual inregistrat in luna iunie.
In ceea ce priveste inflatia, Comisia de Prognoza estimeaza o rata de 1,6% in acest an, mult sub cea anticipata in Prognoza de primavara (3,5%), in timp ce pentru finele anului 2015 datele variaza mai putin - 2,9%, fata de 3,1% in mai. Preturile de consum au crescut in octombrie cu 0,2% fata de luna anterioara si cu 1,44% comparativ cu octombrie 2013. mai mult
Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 09:31
Zona Euro se asteapta la o crestere de 1,1% in 2014, dupa doi ani de scadere a PIB-ului, care va fi urmata de o accelerare de pana la 1,5% in 2015 si de un ritm usor mai rapid in perioada 2016 - 2018.
Intensificarea exporturilor si revenirea graduala a cererii interne vor genera o crestere modesta a investitiilor, conform prognozei EY Eurozone Forecast (EEF).
Cu toate acestea, amenintarea deflatiei va persista. Inflatia in Zona Euro a scazut la 0,5% in luna mai 2014. O deflatie pe scara larga, sau chiar o perioada marcata de o inflatie foarte scazuta, s-ar putea adauga problemelor de crestere lenta a zonei, prin cresterea nivelurilor reale ale datoriilor nationale si prin intarzierea deciziilor de cheltuiei si investitii.
O alta cauza a incetinirii cresterii preturilor a fost aprecierea monedei Euro din ultimele luni. In acest context, avand in vedere pachetul de modificari al Bancii Centrale Europene (BCE), de la inceputul acestei luni, cu impact asupra monedei Euro si noua pozitia a S.U.A. care vizeaza o politica fiscala mai stricta, se estimeaza o depreciere a monedei Euro spre sfarsitul acestui an si in 2015. Conform EEF, se asteapta o crestere a inflatiei care sa atenueze temerile legate de deflatie si sa incurajeze redresarea investitiilor si a cheltuielilor de consum.
Divergentele in randul economiilor din Zona Euro persista
Scenariul redresarii economice continua sa varieze in randul economiilor din Zona Euro. Desi modelul din trecut al... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 11:22
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada iunie - august la cresteri in constructii, comert, industria prelucratoare si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice.
Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, in industria prelucratoare este anticipata un avans moderat al volumului productiei (sold conjunctural +11%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +34%), fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (sold conjunctural +28%), fabricarea bauturilor (sold conjunctural +26%) si fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural +22%). Preturile vor fi stabile (sold conjunctural +4%), iar numarul de salariati va scadea moderat (-6% pe total industrie prelucratoare).
In constructii se va inregistra de asemenea o majorare a volumului productiei (sold conjunctural +20%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +17%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 10:10
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a publicat prognoza de iarna pentru perioada 2013-2016, care contine estimari oficiale legate de activitatatea economica a Romaniei.
Aceasta proiectie, publicata pe site-ul CNP, contine unele estimari revizuite negativ, in comparatie cu prognoza de toamna, aparuta in noiembrie 2012.
Produsul intern brut
Pentru 2013, institutia prognozeaza un produs intern brut de 623,3 milioane de lei, consemnand, astfel, o crestere de 1,6% fata de 2012 (585,2 milioane de lei).
In 2014, PIB-ul va urca cu 2,2%, pana la 660,6 milioane de lei, in timp ce, in 2015, avansul va fi de 2,8%, pana la 696,3 milioane de lei. In 2016, economia va avansa cu 3% (734,7 milioane de lei), conform CNP.
Comparativ, in prognoza de toamna, cresterea economica pentru 2013 era de 2%.
Citeste mai multe despre Prognozele oficiale pe 2013, reduse din nou: Curs, crestere economica, inflatie, salarii si somaj pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 09:26
In perioada lansarii prognozelor senzationale si previziunilor socante n-ar trebui sa omitem, totusi, cateva riscuri cu potential de concretizare. Ca jucator economic, Romania ramane, in ansamblu, dependenta.
Ansamblul de factori de care depinde e diversificat si se intinde de la evolutia unor piete externe pana la deciziile de amanare a pragului fiscal care tocmai s-au luat zilele trecute la Washington.
Concret, care sunt elementele de risc ce ne pot afecta pe fiecare dintre noi, cei care am demarat un nou an cu gandul optimist ca 2013 nu poate fi decat mai bun decat cel care tocmai s-a incheiat?
Fragilitatea zonei euro
Previzibil, in fata oricarei evolutii a crizei din zonei euro, reactiile romanesti par a fi futile. Viteza cu care s-ar schimba ceva in criza euro abia daca ar trezi Bucurestiul din somnolenta cu care reactioneaza retoric pe plan extern.
Citeste mai multe despre Ce riscam in 2013? Top 5 amenintari la stabilitatea Romaniei pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 09:29
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti in jos estimarile privind ritmul de crestere a economiei mondiale, avertizand ca recesiunea din zona euro este cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale, transmit Reuters si AFP.
Avand in vedere aceste prognoze economice sumbre, OCDE a cerut bancilor centrale sa pregateasca noi masuri exceptionale de relaxare cantitativa in situatia in care politicienii nu vor reusi sa puna la punct un plan de masuri credibil de solutionare a crizei datoriilor.
In raportul sau semestrial privind "Perspectivele economiei mondiale", OCDE estimeaza ca economia mondiala va inregistra in acest an o crestere de 2,9%, urmata de un avans de 3,4% in 2013. Noile estimari reprezinta o revizuire semnificativa in jos, fata de cresterea de 3,4% preconizata pentru 2012 si avansul de 4,2% pentru 2013 cat stima organizatia in luna mai.
OCDE si-a revizuit in jos estimarile de crestere pentru majoritatea marilor economii mondiale, SUA, zona euro, Japonia si Marea Britanie. In cazul economiei americane (cea mai mare economie mondiala) OCDE preconizeaza o crestere de 2,2% in acest an (fata de o crestere de 2,4% in luna mai) si un avans de 2% in 2013 (in loc de 2,6% cat estima anterior).
Pentru zona euro, OCDE prognozeaza doi ani de contractie economica, o recesiune de 0,4% in acest an (fata de o contractie de 0,1% cat estima in luna mai) si o recesiune de 0,1% anul urmator (fata de o crestere de 0,9% cat... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:15
Pentru zona euro, FMI a inrautatit prognoza economica de la crestere de 0,3% anul acesta la contractie de 0,4%, din cauza liderilor din SUA si Europa, care nu au rezolvat problemele fiscale.
Fondul a revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale in anul urmator si a oferit argumente criticilor austeritatii, afirmand ca guvernele au subestimat sistematic impactul cresterilor de taxe si reduceilor de cheltuieli asupra avansului economic, potrivit Financial Times.
Institutia internationala se asteapta acum ca economia sa creasca cu 3,6% anul urmator, dupa ce in iulie anticipa 3,9%. Aceasta prognoza presupune, insa, ca Statele Unite vor lua masuri pentru a impiedica un proces automat de renuntare la reduceri de taxe si de introduceri de taieri ale cheltuielilor, in timp ce in zona euro statele vor urma planul Bancii Centrale Europene privind achizitia de obligatiuni si se vor angaja la reforme economice si integrare mai stransa.
"O problema cheie este daca economia mondiala loveste un nou val de turbulente intr-o recuperare despre care se anticipa ca va fi lenta si dificila sau daca actuala incetinire are o componenta de durata mai lunga. Raspunsul depinde de capacitatea liderilor din SUA si Europa de a face fata provocarilor economice pe termen scurt", se arata in raportul Prognoza Economica Mondiala a FMI.
Incertitudinile economice vor continua sa afecteze activitatea atat in economiile emergente cat si in cele avansate, afirma Fondul, care... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 12:33