OCDE si-a redus estimarile de crestere a economiei mondiale

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:15
2441 citiri
OCDE si-a redus estimarile de crestere a economiei mondiale

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti in jos estimarile privind ritmul de crestere a economiei mondiale, avertizand ca recesiunea din zona euro este cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale, transmit Reuters si AFP.

Avand in vedere aceste prognoze economice sumbre, OCDE a cerut bancilor centrale sa pregateasca noi masuri exceptionale de relaxare cantitativa in situatia in care politicienii nu vor reusi sa puna la punct un plan de masuri credibil de solutionare a crizei datoriilor.

In raportul sau semestrial privind "Perspectivele economiei mondiale", OCDE estimeaza ca economia mondiala va inregistra in acest an o crestere de 2,9%, urmata de un avans de 3,4% in 2013. Noile estimari reprezinta o revizuire semnificativa in jos, fata de cresterea de 3,4% preconizata pentru 2012 si avansul de 4,2% pentru 2013 cat stima organizatia in luna mai.

OCDE si-a revizuit in jos estimarile de crestere pentru majoritatea marilor economii mondiale, SUA, zona euro, Japonia si Marea Britanie. In cazul economiei americane (cea mai mare economie mondiala) OCDE preconizeaza o crestere de 2,2% in acest an (fata de o crestere de 2,4% in luna mai) si un avans de 2% in 2013 (in loc de 2,6% cat estima anterior).

Pentru zona euro, OCDE prognozeaza doi ani de contractie economica, o recesiune de 0,4% in acest an (fata de o contractie de 0,1% cat estima in luna mai) si o recesiune de 0,1% anul urmator (fata de o crestere de 0,9% cat estima anterior).

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica avertizeaza ca SUA si zona euro trebuie sa se abtina de la orice exces de rigoare bugetara in lunile urmatoare, pentru a evita ca economia mondiala sa intre din nou in recesiune.

"Prapastia fiscala din SUA este o sursa importanta de ingrijorare, insa cel mai mare risc ramane zona euro", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan. Acesta a adaugat ca in situatia actuala ar fi prematur pentru bancile centrale sa retraga masurile monetare exceptionale.

"Bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa adopte noi masuri pe termen scurt daca lucrurile se deterioreaza", a spus Padoan, referindu-se in special la Banca Centrala Europeana care are spatiul de manevra necesar pentru a continua sa reduca dobanda de referinta in zona euro, care este deja la nivelul record de 0,75%.

In plus, OCDE este de parere ca masurile de relaxare monetara adoptate de Rezerva Federala americana au fost corecte, dar a cerut Bancii centrale a SUA sa adopte noi masuri daca situatia economica se va inrautati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie mondiala estimari, #economie globala 2012, #prognoze economie mondiala , #Stiri International