Cresterea economica in 2013: Cum o poate sustine, de fapt, Guvernul Ponta?

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 12:00
1996 citiri
Cresterea economica in 2013: Cum o poate sustine, de fapt, Guvernul Ponta?

Guvernul Ponta a prevazut in bugetul pe 2013 o crestere economica de 1,6%, agricultura si fondurile europene fiind considerate de oficialii romani printre motoarele cresterii economice din acest an, fara sa fie insa clar ce capacitate de interventie va avea Executivul in aceste domenii.

Crestere a PIB-ului pe 2013, initial stabilita la 1,8%, a fost revizuita in scadere dupa consultarile cu FMI, in conditiile in care alte prognoze plaseaza cresterea economica a Romaniei la un nivel inferior.

Astfel, BERD estimeaza in acest an, pentru tara noastra, o crestere economica de 1,4%, in timp ce BCR si Coface au prognozat 1,1 si, respectiv, maxim 1%.

Cu privire la agricultura, Liviu Voinea, ministrul Bugetului, sustinea ca acest sector ar putea sa contribuie cu o crestere a 0,5% din PIB, in cazul in care acesta ar avea o evolutie medie.

Cu toate acestea, evolutia sectorului depinde in primul rand de conditiile meteorologice, iar productia agricola din acest an va fi determinata mai putin de performantele guvernului.

Cresterea PIB Romaniei, influentata mai degraba de context, decat de guvern

Analistul economic Mircea Cosea considera insa ca tara noastra va stagna din punct de vedere economic in acest an, din prisma masurilor luate pana acum de guvern.

Mai mult, el se declara "mai putin optimist" cu privire la "colateralul romanesc prevazut pentru fondurile europene", tinand cont de faptul ca aceasta suma se bazeaza pe "un sistem de impozitare inca netestat si cu foarte putine elemente de reusita".

Cosea atrage atentia si asupra faptului ca in ultimele interventii publice ale lui Victor Ponta, acesta s-a concentrat pe potentialul Romaniei de a atrage credite mai ieftin, prin continuarea acordului cu FMI, si nu pe cresterea economica a Romaniei bazata pe resurse interne.

Potrivit analistului, "aceasta arata ca nu exista o orientare spre o crestere economica activa, ci o revenire la rostogolirea creditelor pentru diverse plati, precum ar fi cresterea salariilor".

Astfel, cresterea economica a Romaniei din 2013 va fi mai degraba "intamplatoare, conjuncturala, (n.r. bazata pe elemente) cum ar fi un an agricol bun sau aparitia unor comenzi importante din exterior (n.r. pentru componente industriale)", a aratat Cosea.

Acesta explica si ca "nu va exista, asa cum s-a promis, o crestere a accesarii fondurilor comunitare cu mai mult de 5-6%", dat fiind ca, pana acum, nici o tara nu a reusit sa treaca, de la un an la altul, la un nivel atat de mare al accesarii fondurilor europene, precum si-a propus guvernul Ponta.

Blanculescu: cresterea economica ar trebui sa se bazeze pe solutii mai putin conventionale

Si analistul economic Ionel Blanculescu atrage atentia asupra faptului ca, in acest moment, Romania este in pericol de stagnare economica in conditiile in care s-ar axa in acest an pe solutiile conventionale de crestere economica, precum cresterea productiei industriale sau a productiei agricole, mai ales daca se tine cont de evaziunea fiscala din acest sector.

Blanculescu atrage atentia astfel asupra potentialului Romaniei de a genera venituri proprii, printr-un Fond Suveran de Investitii al tarii noastre, care in numele statului sa urmeasca potentialul national pentru investitii, profitand de serviciile comerciale ale ambasadelor.

In plus, prin acest Fond de Investitii, tara noastra ar putea sa investeasca masiv in cateva mari proiecte de infrastructura cu potential mare de a stimula economia, iar ulterior acest fond ar putea atrage investitii straine prin emisiuni speciale de bonduri.

Practic, aceasta ar fi o solutie de "a gandi corporatist la nivelul statului", iar Romania sa depaseasca nivelul in care "doar asteapta sa intre taxe si impozite", afirma Blanculescu.

Acesta atrage atentia si asupra faptului ca "sectorul industrial din Romania se afla in acest moment pe marginea prapastiei" si a avut puternic de suferit prin cresterea costurilor, cauzata de sustinerea energiei verzi.

Astfel, Guvernul Romaniei ar trebui sa previna relocarea activitatilor industriale in alte zonem prin sprijinirea industriilor care trebuie sa suporte costurile de dezvoltare ale sectorului de productie de energie verde.

Nu in ultimul rand, este crucial ca guvernul "sa actioneze in forta impotriva evaziunii fiscale", precizeaza analistul economic, iar in cazul in care reorganizarea institutionala din acest moment ar avea succes, se vor putea atrage venituri importante pentru investitii publice.

#crestere economica 2013, #masuri crestere economica Romania, #crestere economica guvern Ponta, #crestere PIB 2013, #solutii crestere economica Romania, #analisti crestere economica Romania , #Crestere economica