Economii in euro sau in lei? Ce solutii recomanda specialistii

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 14:00
4438 citiri
Economii in euro sau in lei? Ce solutii recomanda specialistii

Euro a devenit, in contextul crizei economice, valuta preferata de romani pentru economii, datorita stabilitatii si a fortei sale oferita de uniune. Insa cat de capabila este moneda unica sa isi pastreze calitatile "traditionale" si in 2013?

Analistii financiari si bancherii prognozeaza ca leul ar putea surprinde placut.

Preferinta romanilor pentru valuta europeana este indicata si de statisticile BNR privind clientii neguvernamentali, care arata ca valoarea totala a depozitelor in lei a crescut cu 21% in ultimii patru ani, in timp ce, in cazul depozitelor in euro, s-a majorat cu 26%.

Insa pentru moneda unica se anunta vremuri tulburi. Cu o apreciere de 2% fata de dolar in ultimele doua luni, evolutia euro pare nesustenabila, iar analistii internationali atrag atentia asupra efectelor pe care le-ar putea produce "incapatanarea" Bancii Centrale Europene de a nu relaxa politicile fiscale, asemenea SUA sau Japoniei. Criza din zona euro este departe de deznodamant, iar evolutiile ingrijoratoare din tari precum Italia, Spania si Grecia inseamna volatilitate pentru moneda unica.

In schimb, leul a inceput anul 2013 in forta, in contextul in care, anul trecut, moneda nationala a fost singura din UE care s-a depreciat in fata euro.

Cursul valutar in 2012: Leul a inregistrat recorduri regretabile (Vezi grafic)

Impulsionat de anuntul JP Morgan si de stabilizarea scenei politice, leul s-a apreciat in cursul lunii ianuarie pana la 4,3351 lei/euro, cel mai bun curs valutar din ultimele 12 luni.

Curs valutar: Leul continua aprecierea si atinge un nou record

Asadar, in contextul acestor premise, 2013 ar putea arata altfel. Mai ramane euro moneda recomandata pentru economii? Confuzia de pe piete este sugerata si de parerile analistilor, destul de diferite, spre deosebire de alti ani.

Prognoze curs valutar 2013: Coface estimeaza 4,5 lei/euro in vara

Analistul financiar Dragos Cabat are o prognoza de 4,5 - 4,6 pentru cursul euro/leu de la finalul anului, deprecierea monedei nationale fiind pusa pe seama vulnerabilitatii economiei romanesti.

"Leul s-a apreciat in baza anuntului JP Morgan si este posibil ca trendul sa se mentina, daca situatia va fi stabila in UE si in Romania. Insa daca nu va fi stabila, leul ar resimti efectele mai tare decat euro", apreciaza Cabat.

Prognoze curs valutar 2013: Care sunt cele mai mari "amenintari" pentru leu

Bancherii au insa alta parere: "Noi vedem un leu mai puternic anul acesta, chiar daca autoritatile au dat prognoze de depreciere a cursului. Daca anul trecut am avut un curs mediu de 4,46, anul acesta vedem cursul mediu undeva la 4,42, conform estimarilor noastre. Nu vedem, la nivel de fundamente, motive serioase pentru apreciere a cursului. Pentru finalul anului, avem o prognoza de 4,37 - 4,40 pentru cursul euro/leu", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank. Prognozele ING se situeaza, de asemenea, in jurul valorii de 4,3 la finalul anului.

In baza acestor estimari, bancherii recomanda economiile in lei, argumentand si prin randamentele generoase pentru aceasta moneda. Oricat de atractive ar fi insa dobanzile, trebuie luata in calcul si inflatia. Tinta BNR este de 2,5%, insa guvernatorul Mugur Isarescu avertizeaza asupra unei cresteri a ratei inflatiei de pana la 6% in urmatoarele luni.

In final, solutia vine tot de la bancheri: "Avand in vedere ca si randamentele oferite de banci sunt superioare si ca leul se va intari fata de euro, credem ca este mai profitabil sa se faca plasamente in lei. Totusi, ar trebui ca 20-30% din portofoliu sa fie pastrat in euro, pentru perioadele de volatilitate", a declarat Hancila.

#depozite lei, #depozite euro, #economii in lei, #economii in euro, #valuta pentru economii, #economii 2013 , #Curs valutar