FMI: Scad preturile materiilor prime in 2012-2013

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 20:13
1813 citiri
FMI: Scad preturile materiilor prime in 2012-2013

Fondul Monetar International a avertizat marti tarilor exportatoare de materii prime sa se pregateasca pentru o scadere a preturilor avand in vedere perspectivele slabe ale economiei mondiale, transmite Reuters.

Cu prilejul publicarii primelor doua capitole din urmatoarea editie a raportului World Economic Outlook, care cuprinde si noile prognoze privind cresterea economiei mondiale, Fondul a avertizat ca pe termen mediu este mai probabil ca preturile materiilor prime sa scada decat sa se mentina la nivelul actual.

'Perspectiva economica globala slaba sugereaza ca este putin probabil ca pretul materiilor prime sa creasca in ritmul inregistrat in ultimul deceniu. De fapt, pe baza prognozelor World Economic Outlook, pretul materiilor prime ar urma sa scada usor in 2012-2013. Riscurile semnificative la adresa cresterii economice globale pun si ele noi presiuni pentru o ajustare in jos a preturilor materiilor prime', se arata in raportul FMI.

Potrivit Fondului, preturile la petrol sunt un factor considerabil care determina directia viitoare a preturilor la materiile prime. In situatia in care pretul petrolului ar inregistra o crestere exploziva, ca urmare a unor deficiente in aprovizionare, acest lucru ar putea afecta cererea mondiala si ulterior ar scadea si pretul altor materii prime.

O alta sectiune a World Economic Outlook se concentreaza pe rolul jucat de datoriile gospodariilor in colapsul financiar din 2007 si in relansarea ulterioara. FMI sustine ca in tari precum Marea Britanie, SUA, Spania si Irlanda, unde a avut loc un colaps al pietei imobiliare insotit de un grad ridicat de indatorare al gospodariilor, relansarea economica va necesita o perioada mai lunga de timp.

'Spargerea bulei speculative de pe piata imobiliara precedata de o crestere semnificativa a datoriilor gospodariilor tinde sa fie asociata cu o contractie semnificativ mai mare a activitatii economice. Declinul inregistrat de consumul gospodariilor si PIB-ul real sunt semnificativ mai mari, somajul creste mai mult iar reducerea activitatii economice dureaza cel putin cinci ani... Recesiunile precedate de cresteri semnificative ale datoriilor gospodariilor sunt mai severe', se arata in raportul FMI.

Potrivit Fondului politicile macroeconomice sunt cruciale in perioadele de reducere a gradului de indatorare a gospodariilor. Relaxarea politicii monetare in economiile in care in mod normal ipotecile au dobanzi variabile poate reduce ratele creditelor, evitand intrarea in incapacitate de plata a gospodariilor.

Publicarea acestui raport are loc in inaintea reuniunilor de primavara de la FMI si Banca Mondiala, programate a incepe la 20 aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI estimari, #economie mondiala crestere, #materii prime , #Stiri energie