FMI estimeaza ca 20% din datoriile companiilor din zona euro sunt nesustenabile

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:33
1412 citiri
FMI estimeaza ca 20% din datoriile companiilor din zona euro sunt nesustenabile
Sursa foto: Businessweek.com

Companiile din zona euro se confrunta cu o problema a datoriilor care risca sa prelungeasca recesiunea din regiune, a avertizat miercuri Fondul Monetar International intr-un raport cu privire la stabilitatea financiara mondiala.

FMI estimeaza ca aproximativ 20% din obligatiunile sau creditele companiilor europene din zona euro sunt nesustenabile si ar putea forta firmele sa-si reduca dividendele sau sa-si vanda din active, transmite Bloomberg.

"Firmele de la periferia zonei euro au acumulat datorii considerabile in perioada de boom a creditului, pe fondul estimarilor de profituri ridicate si a conditiilor relaxate de creditare. In prezent companiile se confrunta insa cu reducerea datoriilor intr-un context de cresterea economica redusa si dobanzi ridicate", se arata in raportul FMI.

Potrivit Fondului, aceasta povara a datoriilor care presupune plata unor dobanzi mari impiedica firmele sa investeasca in proiecte profitabile care sa le permita sa-si reduca datoriile.

"In timp ce companiile mari si diversificate ar putea sa vanda din active (inclusiv din diviziile din strainatate) pentru a reduce gradul de indatorate, vanzarea unor active profitabile va afecta in mod negativ veniturile si profiturile. Mai mult, reducerea suplimentara a costurilor operationale, a dividendelor si a cheltuielilor de capital va impune noi riscuri la adresa cresterii economice si increderii investitorilor", adauga FMI.

Avertismente suplimentare privind bulele speculative

Semnalul de alarma cu privire la datoriilor companiilor este doar una dintre problemele cu care se confrunta sistemul financiar mondial, in special in Europa, in opinia FMI. Potrivit Fondului, bancile din zona euro sunt doar la jumatatea procesului de 'deleveraging' (aducerea obligatiilor la un nivel comparabil cu activele lor) si trebuie sa isi reduca in continuare bilanturile.

"Pe masura ce continua sa-si reduca bilanturile, pe langa reducerea activelor non-core, bancile ar putea fi nevoite sa-si restructureze sau reduca portofoliul de credite" sustine FMI.

De asemenea, FMI a cerut marilor banci centrale din intreaga lume sa monitorizeze cu atentie eforturile extraordinare de relansare a cresterii economice, avertizand ca mentinerea dobanzilor de referinta la un nivel apropiat de zero si injectiile de lichiditati ar putea alimenta bulele speculative si risca sa destabilizeze pietele financiare.

Marti, Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale in SUA si a recesiunii din Europa. Conform celor mai recente prognoze ale FMI, economia mondiala ar urma sa inregistreze un avans de 3,3% anul acesta si de 4% anul viitor, dupa ce in ianuarie estima o crestere de 3,5% in 2013 si de 4,1% in 2014.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#datorii companii zona euro, #sustenabilitate companii europene, #prognoza FMI zona euro, #plata dobanzi companii Europa , #Datorii