Analistii considera strategia fiscala a Guvernului o "halucinatie economica"

Luni, 27 Mai 2013, ora 13:44
1549 citiri
Analistii considera strategia fiscala a Guvernului o "halucinatie economica"
Guvernul vrea în 2014-2016: crestere economica de 2,2%, inflatie de 3% si reducerea fiscalizarii zite / Sursa foto: Romania Libera

Guvernul Romaniei isi propune tinte ambitioase in strategia fiscal-bugetara pentru 2014-2016, care prevede o crestere economica de 2,2%, sustinuta de majorarea consumului intern si de o inflatie de 3% la sfarsitul anului 2014. Analistii economici desfiinteaza previziunile Executivului, pe care le numesc "halucinatii economice".

In strategia fiscal-bugetara pentru intervalul 2014-2016, publicata de Ministerul de Finante, se arata ca,"avand in vedere evolutia potentialului de crestere economica, pentru perioada 2014-2016 se estimeaza ca economia romaneasca isi va relua cresterea mai sustinuta, cu un ritm apropiat de potential, fiind posibila o crestere a produsului intern brut, in medie, cu 2,5% anual".

In acelasi document se precizeaza ca anul acesta motorul cresterii economice va fi cererea interna, iar Ministerul de Finante anticipeaza in strategia postata pe site-ul oficial ca in 2013 cheltuielile cu consumul privat vor creste cu 1,4%, in conditiile majorarii veniturilor disponibile ale populatiei.

De asemenea, cheltuielile cu consumul guvernamental se vor majora cu 1,5%, "exporturile vor inregistra ritmuri modeste de crestere, in special ca urmare a reducerii cererii in statele UE, fiind prognozate sa inregistreze o majorare de 1,2%, in timp ce importurile de bunuri si servicii vor creste cu 3,0%", se mai arata in documentul citat.

Specialistii financiari contactati de Business24 nu impartasesc deloc optimismul autoritatilor. In timp ce consultantul financiar Lucian Davidescu demonteaza fiecare estimare facuta de autoritati, analistul economic Radu Ciofu spune ca, in teorie, obiectivele stabilite de Guvern sunt un "instrument de PR excelent, dar ca ramane sa vedem cum vor fi efectiv aplicate".

Crestere economica de 2,2%

Lucian Davidescu: S-au apropiat de realitate, in sensul ca pana acum vedeau cresteri de 4-5%, iar acum sunt mai realisti. Romania se afla in stagflatie. In ultimii patru ani si jumate, preturile au crescut cu 25%, cea mai mare inflatie din Europa, in timp ce economia a stat pe loc. Doar somajul a ramas mic, dar aceasta situatie atipica este data de faptul ca romanii au putut sa circule liber si sa isi gaseasca de lucru in alte tari si sa figureze someri in alte state.

Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa treci de la o situatie de blocaj la crestere economica.

Reducerea dobanzii de politica monetara, anuntata de BNR, poate fi privita ca o capcana monetara. Reducerea dobanzii de politica monetara ar putea accelera si mai mult inflatia si deprecierea cursului valutar.

Radu Ciofu: Nu este imposibil de realizat, dar totusi cam optimista. BNR a dat un mesaj de relansare a creditarii, dar desi banca centrala scade dobanda de politica monetara, acest lucru nu inseamna neaparat ca dobanda la ghiseu, pentru firme si populatie va fi mai mica.

Inflatie de 3% la sfarsitul lui 2014 si de 2,3% la finalul lui 2016

Lucian Davidescu: Un scenariu optimist, in situatia in care ne aflam. Dupa prognozele facute la sfarsitul lui 2009, pe baza carora Romania s-a imprumutat de la FMI, statul roman ar fi trebuit sa aiba un PIB de 200 de miliarde de euro. Pe baza acestor prognoze care s-au dovedit a fi gresite au fost luate toate deciziile economice. Exista riscul ca situatia economiei sa se agraveze.

Radu Ciofu: Nivelul de 3% este mic pentru Romania. Daca vrei cerere mai mare din partea publicului, acest lucru va atrage si cresterea inflatiei. Sunt divergente prognozele autoritatilor. Pe de o parte, spui ca vei avea inflatie mica, dar in acelasi timp te bazezi pe cresterea consumului pentru imbunatatirea economica.

Cererea interna, motorul cresterii economice

Lucian Davidescu: Sunt simple halucinatii. Cererea interna este imposibil sa creasca, in conditiile in care nu exista resurse pentru acest lucru, si anume: salariati care sa castige mai bine sau investitii care sa genereze locuri de munca.

Este putin probabil sa avem o cerere a cresterii intern, cel mult ar putea spera la o stagnare a cererii. Forta de munca activa se imputineaza si este putin probabil ca cei ramasi sa castige atat de bine, incat sa duca la cresterea economiei. Suntem intr-un cerc vicios.

Radu Ciofu: Consumul intern depinde foarte mult de "sentimentul" existen in piata, care se mai poate imbunatati pe parcurs, dar in acest moment nu este prea grozav.

Punctul cheie este semnalul dat de BNR, referitor la reluarea creditarii, dar va mai dura pana cand consumul intern sa ajunga la scenariul stabilit de autoritati. Dobanzile ar putea sa scada foarte putin, mai degraba cresterea de 2% va fi inflationista.

Eficientizarea sistemului fiscal

Lucian Davidescu: Singura reforma pe care statul ar putea sa o faca si necesara este reducerea taxelor. Este singura sansa pentru economia privata. Reducerea impozitarii pe munca, in asa fel incat sa existe o inversare de tendinte. Economia a stagnat, iar statul a incercat sa ia o "felie" cat mai mare din aceasta "placinta".

In fiecare an statul a crescut cheltuielile si incasarile, cu pretul majorarii taxelor si asa-zisei "largiri a bazei de impozitare", care in realitatea inseamna un lucru odios pentru firme.

Pana sa combata evaziunea, inspectorii fiscali se duc la firmele care deja platesc, pe principiul "bate calul care trage" si le impun sume fictive pe care le-ar datora, amenzi sau alte sanctiuni. Acest terorism fiscal pe care il practica statul roman nu poate fi numit reforma, ci dimpotriva, este o piedica in calea dezvoltarii economiei.

Radu Ciofu: Nu a existat guvern care sa nu spuna aceste lucruri, pana acum. In esenta, sunt excelente, dar problema a fost ca nu s-au implementat pana acum. Nu este o promisiune noua, ci lucruri care ar fi trebuit facute. Ramane de vazut in ce masura vor reusi sa le adopte.

#strategie fiscal bugetara 2014 2016, #strategie fiscal bugetara, #crestere economica Romania 2013, #inflatie Romania 2013 , #Crestere economica