Rata anuala a inflatiei se va mentine sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului 2013, dupa o descrestere spre 4 la suta in decembrie 2012, apreciaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
"Rata inflatiei din ianuarie a urcat cu 1,3 la suta, peste asteptarile noastre (plus 1,1 la suta, calculata luna la luna si consensul pietei de plus 0,8 la suta, calculat luna la luna). Rata anuala a inflatiei si-a accelerat ritmul spre 6 la suta, de la 5 la suta, calculata an la an, in decembrie 2012.
Trei categorii de preturi au contribuit cu 1,1 puncte procentuale la rata lunara a inflatiei (adica 83,7 la suta din total), dar aprecierea leului a fost de ajutor in evitarea unei rate lunare a inflatiei mai mari, alimentat si de o scadere a tarifelor la telefonie (minus 2,4 la suta, calculat luna la luna) si mentinerea neschimbata a tarifelor la majoritatea serviciilor. Ne asteptam ca rata anuala a inflatiei sa ramana sub nivelul de 6 la suta, in prima jumatate a anului si sa coboare spre 4 la suta in decembrie", arata economistul sef al RZB.
Tarifele la electricitate au urcat cu 10,4 la suta, in timp ce pretul la tutun a crescut cu 3,6 la suta, in urma cresterii accizelor. Evolutia preturilor administrate si volatilitatea preturilor la fructe, legume si oua au dus inflatia la 5,4 la suta, calculata luna la luna, ca si efectul recoltei slabe din acest an, a mai spus Ionut Dumitru.
Actualul nivel al inflatiei este alimentat de o larga paleta de factori... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 16:38
Banca Nationala a Romaniei (BNR) mentine proiectia pentru rata inflatiei in 2013, de 3,5%, iar pentru 2014 estimeaza un nivel al cresterii preturilor de consum cu 3,2%, a declarat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Isarescu a declarat marti ca BNR estimeaza ca rata inflatiei va fi de 5-6% in prima jumatate a anului, urmand ca apoi sa scada, insa nivelul acesteia va depinde foarte mult de evolutia preturilor volatile, precum cele din agricultura.
Inflatia a crescut in luna decembrie 2012, rata anuala de 4,95% plasandu-se in afara intervalului de variatie din jurul tintei si peste nivelul de 3,14% inregistrat in decembrie 2011. Rata anuala a inflatiei pentru finele anului 2012 a fost marginal sub cea mai recenta prognoza a BNR, de 5,1%.
Isarescu: Criza politica din vara si anul electoral au depreciat leului
Surse oficiale au declarat recent pentru Mediafax ca BNR a transmis expertilor FMI ca estimeaza ratarea tintei de inflatie pentru acest an, din cauza ajustarilor preturilor administrate, dar depasirea intervalului vizat va fi mult mai mica decat in 2012.
"BNR a convenit cu FMI o estimare de inflatie pentru finele acestui an de 3,7%, adica in afara intervalului tintit, pe motiv ca majorarea preturilor administrate va avea un impact care nu poate fi contrabalansat de politica monetara fara sa afecteze cresterea economica", au expllicat sursele citate.
De asemenea, BNR a anuntat FMI ca nu va reduce in acest an rezervele obligatorii ale... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:51
Daca seceta din vara acestui an a reusit sa dea peste cap prognozele de inflatie ale Bancii Nationale a Romaniei, agricultura va juca un rol important si in atingerea tintei de inflatie din 2013.
INS a anuntat pentru septembrie o inflatie anuala de 5,33%, cel mai ridicat nivel din ultimul an. Cresterea este pusa pe seama evolutiei pretului alimentelor, influentata de seceta din aceasta vara. Acest varf al inflatiei a determinat Banca Nationala a Romaniei sa revizuiasca in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului. De asemenea, prognoza pentru 2013 a fost modificata de la 3% la 3,5%, potrivit guvernatorului BNR Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
Insa nici tinta de inflatie pentru anul viitor nu scapa de capriciile vremii. Constantin Chirca, directorul Directiei de Statistica din cadrul BNR, a declarat pentru Business24, ca in calculul prognozei de inflatie pentru anul 2013 s-a luat in considerare un an agricol cu productii medii: "Nu un an ca 2012, cu seceta. Un an agricol mediu a fost, mai curand, in 2011".
In ceea ce priveste evolutia ratei inflatiei pe parcursul anului viitor, Chirca estimeaza ca "va fi un proces de dezinflatie. Vom intra pe o traiectorie descendenta". Cu toate acestea, "o influenta mare o sa o aiba aceasta rata lunara din septembrie, de 1,18%. Ea va ramane mereu in calcul pana in august inclusiv, indiferent daca ratele lunare din ianuarie, februarie, august sunt mici. Acest 1,18% va salta rata anuala a... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:45
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru Business24 ca nu este nicio surpriza faptul ca BNR a revizuit rata inflatiei la 5,1% pentru sfarsitul anului.
"Era inevitabil. Toti analistii si-au actualizat semnificativ in sus prognozele pentru sfarsitul anului, dupa ce au vazut o crestere puternica a preturilor la alimente, in special la alimentele volatile - legume si fructe -, ca urmare a unui an agricol foarte prost in 2012", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca majoritatea analistilor a estimat rata inflatiei la peste 5% pentru sfarsitul anului.
Ionut Dumitru, care este economist sef in cadrul Raiffeisen Bank Romania, spune ca banca pe care o reprezinta a prognozat o rata a inflatiei de 5,5%.
Cresterea economica, in 2013, pare plauzibila, dar totusi este optimista o crestere de 2%, a mai spus Ionut Dumitru.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit joi in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Inflatia scapa de sub controlul BNR: 5,1% la sfarsitul anului
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 12:13
Banca Nationala a Romaniei a revizuit in crestere prognoza pentru rata inflatiei, de la 3,2%, la 5,1% la sfarsitul anului.
Inflatia medie anuala se va mentine in jur de 3 la suta, iar inflatia CORE 2 ajustat va fi la 2 procente, a adaugat Mugur Isarescu.
Printre factorii care au influentat evolutia neasteptata a inflatiei in aceasta vara se numara seceta, cotatiile internationale ale titeiului, evolutia cursului de schimb si o crestere accentuata a pretului legumelor si fructelor.
"Mai prezint un factor care a contribuit la aceasta evolutie a inflatiei in Romania. Este o comparatie internationala, care arata cum a evoluat pretul produsele agroalimentare. Observam ca, daca dam la o parte doua tari in care au avut loc majorari ale TVA, cresterea preturilor datorandu-se cresterii TVA - Cehia si Ungaria, cresterea preturilor alimentelor in Romania este printre cele mai mari", a declarat Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat cresterea inflatiei la cel mai ridicat nivel din ultimul an si jumatate, ajungand la 5,33 la suta in luna septembrie.
BNR nu vede crestere economica in 2013 fara absorbtia fondurilor europene
Romania nu va inregistra crestere economica anul viitor daca nu se va debloca absorbtia fondurilor europene, singurele resurse financiare accesibile in aceasta perioada, care sa inlocuiasca investitiile straine si cele de la buget, considera... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 11:42
Rata anuala a inflatiei a evoluat peste asteptari in luna august, atingand un maxim de 3,88%, pe fondul cresterii preturilor la alimente, potrivit datelor BNR. In aceste conditii, inflatia ar putea depasi 4,5% la sfarsitul anului, estimeaza Vlad Muscalu, senior economist ING.
Preturile alimentelor au crescut cu 0,7% in luna august fata de luna anterioara, cele ale produselor nealimentare cu 0,5%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,1%. De asemenea, preturile bauturilor alcoolice si tutunului au crescut cu 0,49%, preturile combustibililor s-au majorat cu 0,36%, iar preturile legumelor si fructelor au crescut cu 0,36%.
"Pentru luna august, analistii aveau o prognoza de 3,7%, noi de 3,8%, dar tot sub cifra efectiva", a spus Vlad Muscalu, pentru Business24.
Economistul ING pune rezultatele pe seama unui an agricol mai slab, in timp ce cursul de schimb a avut un impact pozitiv, datorita tendintei de apreciere in luna august.
"Daca anul agricol din urma a fost mai bun decat acesta, se explica majorarea pretului alimentelor, indicii pe care le-am avut cu doua luni in urma. Si pretul combustibilului a crescut foarte mult", a explicat Vlad Muscalu.
In aceste conditii, economistul apreciaza ca inflatia ar putea depasi prognoza ING de 4,5% la sfarsitul anului 2012, in timp ce prognoza BNR este de 3,2%. mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 12:57
Rata anuala a inflatiei a fost de 3% in luna iulie, in urma cresterii preturilor cu 0,59% in aceasta perioada, anunta Institutul National de Statistica (INS).
"In luna iulie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,1%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare si tarifele serviciilor au crescut cu 0,8% fiecare", arata INS, intr-un comunicat citat de Mediafax.
La alimente, cea mai mare crestere a preturilor, de 1,5%, a fost inregistrata la fructe proaspete. Cartofii au avut cea mai mare scadere de pret (6,2%).
In ceea ce priveste marfurile nealimentare, cresteri mai mari au fost consemnate la energia electrica (5,3%) si tigari (1,2%),
Pe segmentul serviciilor, cele mai mari cresteri s-au inregistrat la tarifele de telefonie (1,9%) si transport aerian (1,9%).
In perioada august 2011 - iulie 2012, cresterea medie a preturilor pe total, determinata pe baza IPC (indicele preturilor de consum), a fost de 2,8%.
Cresterea preturilor determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a ajuns la 2,9% in aceeasi perioada, scrie Mediafax.
In luna iunie, rata lunara a inflatiei a fost negativa, preturile scazand cu 0,04%, ca urmare a ieftinirii alimentelor.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Isarescu: Romania are o inflatie europeana. In 2013 va fi de 3%
La inceputul... mai mult
Vineri, 10 August 2012, ora 15:14
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o inflatie de 3,5% 2012, in crestere usoara fata de o majorare de 3,14 % a preturilor de consum in 2011, potrivit Prognozei interimare de primavara publicata pe pagina de internet a institutiei.
Inflatia medie anuala este prognozata la 3%.
Potrivit CNP, media anuala a cursului de schimb este prognozata la 4,35 lei pentru un euro si 3,22 lei pentru un dolar.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru 2012 de la 3% la 3,2%. mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 08:14
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca rata medie anuala a inflatiei a scazut cu 6% in ultimul an datorita preturilor volatile, a cererii scazute si a atenuarii tensiunii materiilor prime.
"Rata inflatiei a coborat mai mult decat am anticipat si se apropie de tinta propusa. Variatiile acestui indice, adica inflatia dintr-o luna comparata cu cea corespunatoare din anul precedent, au suferit in ultimele 16 luni multe socuri, din cauza majorarii TVA, ducand la dublari ale acesteia", a afirmat Isarescu.
"Este bine pentru perioada urmatoare sa ne uitam cu mai multa atentie si la rata medie anuala. Observam ca acest indice se situeaza peste 6%, deci scaderea inflatiei se consolideaza", a explicat guvernatorul BNR.
Factorii care au favorizat dezinflatia
Isarescu a enumerat motivele scaderii inflatiei in cel de-al treilea trimestru: preturile volatile ale produselor alimentare, lipsa cererii si atenuarea tensiunilor materiilor prime.
"In primul rand, preturile volatile ale produselor alimentare, aici includ legume, fructe, oua in principal, au suferit corectii majore. Dupa ce au crescut puternic in prima jumatate a anului, au scazut destul de puternic in a doua. Avem apoi o persistenta a deficitului de cerere, care ajuta la o temperare a inflatiei, precum si o atenuare a tensiunilor materiilor prime pe plan international", a declarat Isarescu.
Creditele de consum au fost in scadere, apoi intr-o usoara stagnare. Somajul s-a mentinut, astfel cererea de consum... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:48