Inflatia in Romania a coborat in luna septembrie la acelasi nivel cu cel din zona euro

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 14:29
1990 citiri
Inflatia in Romania a coborat in luna septembrie la acelasi nivel cu cel din zona euro

Romania a inregistrat in luna septembrie a rata anuala a inflatiei de 1,1%, acelasi nivel cu cel inregistrat in zona euro si sub media din UE (1,3%), conform datelor publicate miercuri de Oficiul european de statistica (Eurostat).

In schimb, Romania se situeaza pe primul loc in UE atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (octombrie 2012 - septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.

In cazul zonei euro este vorba de cea mai scazuta rata anuala a inflatiei din ultimii trei ani si jumatate. Cresterea preturilor de consum in cele 17 state care utilizeaza moneda euro este mult sub tinta de 2% avuta in vedere de Banca Centrala Europeana. Inflatia scazuta permite BCE sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul record de 0,5%.

Comparativ cu luna august 2013 preturile au crescut cu 0,5% in zona euro pe masura ce pretul produselor alimentare, bauturilor alcoolice si tigaretelor a scazut cu 0,4%, pretul serviciilor a scazut cu 0,9% iar preturile produselor industriale non-energetice a crescut cu 3,4%.

Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au redus cu 0,6% in septembrie 2013 fata de luna precedenta, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a scazut la 1,88%. Rata anuala a inflatiei in luna august 2013 a fost de 3,67%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a modificat in jos, la 3,1%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflatie de 3,2%. Tinta de inflatie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

#inflatie Romania 2013, #inflatie zona euro, #inflatie UE septembrie, #inflatie zona euro septembrie , #Inflatie