Record istoric pentru euro pe piata interbancara, dupa ce si BNR a crescut prognoza de inflatie

Joi, 09 Noiembrie 2017, ora 16:22
1153 citiri
Record istoric pentru euro pe piata interbancara, dupa ce si BNR a crescut prognoza de inflatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Euro a atins, joi, cotatia de 4,64468 lei pe piata interbancara, un nou record, pe fondul accentuarii tensiunilor sociale, a anuntului privind revizuirea in crestere a inflatiei si a datelor privind cresterea deficitului comercial.

Acesta este cel mai mare nivel inregistrat pana in prezent pe piata interbancara. Recordul anterior a fost stabilit in iulie 2012, cand euro a atins valoarea de 4,63749 lei pe piata interbancara.

Leul s-a depreciat si in fata monedelor din regiune, precum zlotul polonez si forintul maghiar, pe fondul accentuarii tensiunilor sociale si a manifestarilor impotriva modificarii Codului Fiscal.

Atat sindicatele, cat si patronatele au criticat aspru modificarile Codului Fiscal anuntate de Guvern, in special cea referitoare la trecerea contributiilor de la angajator la angajat.

Mai devreme azi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 1,9% la 2,7%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, a lasat neschimbata prognoza de 3,2% pentru finalul anului 2018 si a estimat un nivel de 3,1% pentru septembrie 2019.

Citeste si Isarescu anunta o inflatie mai mare pentru finalul lui 2017: E greu sa vezi cand ai scaderi de taxe, majorari de taxe, scade TVA, creste accizaIsarescu explica de ce e leul in picaj: Se contureaza o problema

Principalii factori care au pus presiune pe inflatie au fost excedentul de cerere, presiunile in crestere la nivelul costurilor de productie, majorarea ampla a tarifului energiei electrice in luna iulie, crestere peste asteptari a cotatiei petrolului pe pietele internationale si majorarea accizei la combustibili incepand cu 15 septembrie, traiectoria ascendenta a anticipatiilor privind inflatia si deprecierea monedei nationale in raport cu euro, potrivit raportului prezentat joi de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Totodata, tendinta de crestere a preturilor este regasita la nivelul tot mai multor componente ale cosului de consum, iar traiectorie ascendenta a inflatiei de baza este imprimata de segmentul alimentar, potrivit datelor BNR.

In plus, componenta "energie" redevine sursa de presiune inflationista, iar presiunile de depreciere a leului si a altor monede din regiune au devenit mai puternice in trimestrul al treilea al acestui an.

BNR avertizeaza ca exista o crestere economica sustinuta doar de consum, in conditiile in care investitiile stagneaza, iar contributia pozitiva a mediului privat este anulata de declinul sever al investitiilor publice.

In plus, ...citeste mai departe despre "Record istoric pentru euro pe piata interbancara, dupa ce si BNR a crescut prognoza de inflatie" pe Ziare.com

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#record curs euro leu , #Stiri Finantare