Dobanzi depozite: Merita sa mai tinem banii la banca in 2013 ?

Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:43
14216 citiri
Dobanzi depozite: Merita sa mai tinem banii la banca in 2013 ?

Anul 2013 a adus scaderea dobanzilor la depozite cu pana la 0,75 puncte procentuale, iar analistii avertizeaza ca ne putem lua gandul de la castiguri de 7-7,50%, asa cum ne-au rasfatat bancile anul trecut.

Nivelul dobanzilor se va stabiliza in jurul marjei de 6% pentru lei, iar in cazul euro, dobanzile ar trebui sa scada sub 4%. Insa cresterea inflatiei, asa cum se prognozeaza, ar putea aduce dobanzi reale negative pe parcursul anului.

"In momentul de fata sunt destul de scazute (nr. dobanzile la depozitele in lei), la 6-6,50%. Inflatia e inca destul de mare, BNR prevede pt primul semestru o inflatie de 5%, dobanzile nu se pot duce foarte mult in jos. Insa la euro, 4-4,25% e destul de mare si este posibil sa scada", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.

In acest moment, cele mai bune dobanzi la depozitele in lei cu maturitate la trei luni sunt oferite de Bank of Cyprus (6,5%), ATE Bank (6,25%), Piraeus Bank (6,25%) si Banca Feroviara (6,20%). In cazul euro, randamentele cele mai avantajoase pentru depozitele la 3 luni sunt oferite de Piraeus Bank (4,25%), ATE Bank Romania (4,25%), Bank of Cyprus (4,00%) si Banca Romaneasca (3,80%).

Risc pentru dobanzi reale negative in 2013

In schimb, banci precum Volksbank, BRD, Raiffesen Bank, Garanti Bank sau Bancpost au decis sa reduca nivelul dobanzilor cu 0,3-0,75% pentru depozitele in lei si cu 0,2-0,5%, pentru euro, pe fondul stabilitatii financiare si a cererii scazute pentru credite.

In aceste conditii, specialistii recomanda depozitele cu maturitate mai mare, avand in vedere prognozele pentru inflatie din acest an.

BNR a modificat in urcare usoara prognoza de inflatie pentru 2013, de la 3% la 3,2%. Mai mult, Isarescu atrage atentia asupra faptului ca rata a inflatiei ar putea atinge 5-6% in prima parte a anului.

In scenariul in care inflatia va atinge 6% pe parcursul acestui an, iar dobanzile la depozite vor scadea in continuare, exista riscul ca deponentii sa retraga mai putini bani decat au depus.

Economii in euro sau in lei? Ce solutii recomanda specialistii

In acest context, persoanele care doresc un castig mai mare ar putea incerca solutii mai riscante, precum depozitele in valute exotice, fondurile monetare, ale caror randamente au evoluat satisfacator in 2012 sau speculatii pe perechea valutara euro/dolar.

"Euro a avut o evolutie favorabila in ultima vreme, mai ales datorita BCE, insa pe termen mediu, dolarul isi va reveni", estimeaza Aurelian Dochia.

#dobanzi depozite, #dobanzi mari depozite, #dobanzi depozite lei, #dobanzi depozite euro, #dobanzi depozite 2013 , #Dobanzi depozite