Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI a inrautatit prognoza de crestere a economiei Rusiei in 2013 si 2014

FMI a inrautatit prognoza de crestere a economiei Rusiei in 2013 si 2014


Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Rusiei in 2013 si 2014, avertizand asupra pericolului presiunilor inflationiste in urma adoptarii masurilor de stimulare fiscala.

Produsul Intern Brut al Rusiei ar urma sa inregistreze o crestere de 2,5% anul acesta si de 3,25% anul viitor, dupa ce in aprilie FMI estimase un avans de 2,4% in 2013 si 3,8% in 2014, in timp ce Ministerul Economiei din Rusia prognozeaza o expansiune de 2,4% anul acesta si de 3,7% anul viitor, transmite Bloomberg.

"Masurile de stimulare fiscala in acest moment vor fi probabil ineficiente si vor intensifica presiunile inflationiste, tinand cont ca economia este la capacitate deplina. Politica monetara ar trebui axata pe indeplinirea obiectivului de reducere a inflatiei", a declarat Antonio Spilimbergo, seful misiunii FMI in Rusia.

Desi Moscova este in grafic pentru a inregistra o incetinire a inflatiei catre tinta de 5-6% stabilita de Banca Centrala a Rusiei, institutia ar putea sa nu-si indeplineasca anul viitor obiectivul de a ajunge la o inflatie de 4-5%, sustine FMI.

Economia Rusiei a inregistrat in primul trimestru din 2013 cel mai slab ritm de crestere din 2009, pe fondul reducerii investitiilor si a recesiunii din zona euro, care a afectat cererea pentru exporturile de materii prime.

Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat in perioada ianuarie-martie 2013 o crestere de 1,6%, al cincilea trimestru consecutiv de incetinire, a anuntat vineri Serviciul federal de statistica. Analistii intervievati de Bloomberg se asteptau la un avans de 1,2% in primul trimestru din 2013, in timp ce Ministerul Economiei estima o crestere de 1,1%.

In 2012 Rusia a inregistrat o crestere economica de 3,4%, cea mai slaba performanta inregistrata dupa 2009, pe fondul scaderii cererii pentru exporturile rusesti in Europa.

Rusia este cel mai mare producator mondial de energie iar exporturile de materii prime si hidrocarburi asigura jumatate din veniturile la bugetul federal.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1830 ori