BCE: Cresterea economica scade, dar nu vom la masuri de stimulare

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 09:33
1401 citiri
BCE: Cresterea economica scade, dar nu vom la masuri de stimulare
Foto: formiche.net

Banca Centrala Europeana (BCE) a redus estimarea de crestere a economiei din zona euro la 0,8% in acest an si 1% anul viitor, de la 0,9% si, respectiv, 1,6% in urma cu trei luni, dar a anuntat ca nu va lua noi masuri de stimulare economica pana anul viitor, relateaza Financial Times.

De asemenea, BCE a redus prognoza pentru inflatia din zona euro, presedintele Mario Draghi precizand ca noile estimari arata ca preturile vor creste cu 0,5% in acest an, cu 0,7% in 2015 si cu 1,3% in 2016, potrivit Mediafax.

In luna septembrie, institutia prognoza o inflatie de 0,6% la finalul acestui an, de 1,1% anul viitor si de 1,4% in 2016.

"In urmatoarele luni, inflatia anuala ar putea sa incetineasca, pe fondul declinului inregistrat de preturile la petrol", a precizat Draghi, citat de Financial Times.

Cu toate acestea, BCE a decis joi sa nu mai ia nicio masura privind relaxarea cantitativa in acest an, urmand sa evalueze impactul actiunilor deja intreprinse la inceputul anului viitor.

"Masurile actuale vor avea un impact considerabil asupra portfoliului nostru de active, intentia noastra fiind ca acesta sa ajunga la nivelul de la inceputul anului 2012", a afirmat Draghi.

In 2012, BCE avea in valoare de 3.000 miliarde euro, iar in prezent institutia detine active in valoare de aproximativ 2.000 miliarde euro.

Din luna iunie, BCE a redus de doua ori dobanda de politica monetara, a oferit imprumuturi ieftine bancilor pentru a sprijini creditarea catre consumatori si a initiat programe de achizitii de obligatiuni garantate cu active.

Euro a crescut cu 0,8% fata de dolar, la 1,236 de dolari pe unitate in urma discursului tinut de presedintele BCE.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05% adoptat la inceputul lunii septembrie, cand rata a fost redusa de la 0,15%.

#BCE reducere prognoza crestere economica, #BCE masuri stimulare economica , #Stiri Banci