Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prognoze CE pentru Romania: Somaj si inflatie in scadere

Prognoze CE pentru Romania: Somaj si inflatie in scadere


Comisia Europeana (CE) a modificat prognoza privind rata somajului in Romania la 6,9% pentru acest an si 6,8% pentru 2014, fata de estimarea de 7,3% avansata in toamna pentru ambele perioade, imbunatatirea situatiei de pe piata fortei de munca fiind insa incetinita de conditiile economice dificile.

"In pofida climatului economic dificil, somajul a fost redus de la 7,4% din forta de munca (grupa de varsta 15-74) in 2011 la 7% in 2012. Totusi, din moment ce masurile active privind piata fortei de munca vor ramane de mica anvergura si nu vor fi bine tintite, somajul nu este asteptat sa se reduca semnificativ in perioada de prognoza", noteaza Comisia Europeana in prognoza economica de iarna prezentata vineri.

CE anticipeaza ca somajul in randul tinerilor, aflat in prezent la cota de 23%, se va reduce usor in acest an, dar va ramane la un nivel ridicat.

Inflatia va ajunge la 4,6%, din cauza preturilor la energie si alimente

CE estimeaza o inflatie anuala medie de 4,6% pentru Romania in acest an, pe fondul impactului liberalizarii preturilor la energie si cresterii preturilor la alimente in prima jumatate a anului.

Inflatia ar putea urca peste estimari in cazul unei eventuale deprecieri a leului sau unor cresteri neasteptate ale preturilor internationale la marfuri, noteaza CE in prognoza economica de iarna.

Pe de alta parte, o revenire economica mai slaba decat se anticipeaza ar avea efecte dezinflationiste.

In contextul dereglementarii pietei energiei, cresterea tarifelor va influenta in sens ascendent inflatia in urmatoarea perioada, in timp ce preturile alimentelor vor avea de asemenea un impact important in primul semestru din acest an, din cauza efectului negativ de baza.

Astfel, CE anticipeaza ca inflatia anuala medie din Romania se va plasa la 4,6% in acest an, urmand sa scada la 3,3% in 2014.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2123 ori