Tradeville: Nivelul inflatiei permite o noua reducere a dobanzii cheie

Joi, 10 Iulie 2014, ora 16:46
1316 citiri
Tradeville: Nivelul inflatiei permite o noua reducere a dobanzii cheie

Inflatia ajunsa la un minim istoric creeaza spatiu pentru o taiere suplimentara a dobanzii cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), iar o astfel de masura de relaxare monetara poate avea efecte pozitive clare asupra actiunilor si obligatiunilor, a declarat Georgiana Androne, analist la casa de brokeraj Tradeville.

"Inflatia ajunsa la un minim istoric permite BNR sa-si ajusteze in jos prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, creand astfel spatiu pentru o taiere suplimentara a dobanzii cheie. O astfel de masura de relaxare monetara ar trebui sa aiba efecte pozitive clare atat asupra instrumentelor cu venit fix (in special obligatiuni), cat si asupra actiunilor", a afirmat Georgiana Androne.

In mod traditional, o rata foarte scazuta a inflatiei creste atractivitatea instrumentelor cu venit fix, cum ar fi depozitele bancare, titlurile de stat sau obligatiunile corporative, care ofera astfel randamente reale apropiate de cele nominale, a mentionat reprezentantul Tradeville.

"In schimb, efectul asupra pietei de actiuni este mai greu de descifrat. Pe de o parte, creste valoarea reala a fluxurilor de numerar generate de companii, cum ar fi dividendele, pe de alta parte, poate semnaliza o economie inca slaba, ceea ce limiteaza perspectivele de crestere pe termen scurt ale companiilor listate", a adaugat Georgiana Androne.

Rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric - 0,66% in iunie, dupa scaderea preturilor de consum cu aproape 0,3% in iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor si serviciilor, arata datele Institutului National de Statistica (INS) publicate joi.

In luna iunie, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au scazut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.

Cresterea medie a preturilor pe total, in ultimele 12 luni (iulie 2013 - iunie 2014) fata de precedentele 12 luni (iulie 2012 - iunie 2013), determinata pe baza IPC, este 1,7%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 1,5%.

#inflatie romania, #dobanda cheie bnr, #minim istoric inflatie , #stiri BNR