De ce cred specialistii ca Romania va iesi mai repede din criza

Sambata, 03 August 2013, ora 08:56
3690 citiri
De ce cred specialistii ca Romania va iesi mai repede din criza

Economia Romaniei da semne de insanatosire, in timp ce tarile din zona euro se "zbat" inca in criza financiara, in ciuda declaratiilor optimiste ale oficialilor.

"Perioada cea mai dificila pentru zona euro pare sa se fi incheiat. Indicatorii privind increderea au aratat noi imbunatatiri si confirma asteptarile privind o stabilizare a activitatii economice", a declarat Mario Draghi, seful Bancii Centrale Europene.

Analistii financiari contactati de Business24 nu sunt de acord cu declaratia lui Mario Draghi, seful BCE si sustin ca zona euro este departe de a fi depasit criza, chiar daca, in ultim vreme, indicatorii productiei din Europa au dat semne de imbunatatire.

"Chiar daca exista elemente pozitive, sunt si multe lucruri pentru care nu stim sigur daca s-a depasit momentul dificil. Exista banci in unele tari, precum Spania si Italia, care sunt inca fragile si care ar putea sa mai faca surprize si somajul care este la un nivel destul de ridicat" a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist financiar.

Care este situatia in Romania

Prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an este de 2%, iar aceasta este sustinuta de productia agricola mult mai buna decat in anul precedent.

"Anul 2012 si 2013 sunt ani de crestere, iar in anul 2013 avem o accelerare a acestei cresteri (n.red. economice), si deci nu exista riscuri iminente pentru noi. Iar daca si in Europa lucrurile se imbunatatesc, aceasta situatie favorabila se extinde pentru Romania", sustine Dochia.

Situatia in Romania este considerata a fi imbunatatita si datorita puterii de absorbtie a fondurilor europene, mai ales in conditiile in care apetenta investitorilor este inca foarte scazuta.

Dochia: "Economia si creditarea sunt complementare"

Din cauza perioadei de recesiune, politicile de gestionare a riscului la banci s-a modificat, iar capitalul acestora a scazut.

"Cand economia merge bine, si creditarea merge bine, si invers, cand economia merge prost, si creditarea merge prost. Daca Romania incepe sa dea semne de crestere mai robusta si de stabilizare, este clar ca si bancile vor urma tendinta asta si vor creste creditarea, in primul rand pentru companii, si in al doilea rand pentru populatie", a precizat Dochia.

Nu de aceeasi parere este si Eugen Lascu, care sustine ca, pentru companii, creditarea va scadea deoarece "cererea pe care multe companii o lanseaza nu este solvabila".

Analist crede ca foarte multe companii din Romania nu sunt eligibile la finantare.

"Companiile merg la banci sa obtina finantare pe bilant, iar optiunea cea mai buna este finantarea tip structurat, finantarea tranzactiilor. Este mult mai util sa finantezi o tranzactie, sau un portofoliu de contracte, decat sa faci o finantare pe bilant."

Inflatia va scadea sub 5% in semestrul al doilea

Datorita anului agricol foarte bun, in a doua parte a anului, inflatia va scadea sub 5%, potrivit estimarilor analistilor. Rata anuala a inflatiei a fost in mai de 5,3%, avansand usor cu 0,2% fata de aprilie.

Dochia este de parere ca "orice inflatie sub 5% pentru Romania este tolerabila, si nu considera ca inflatia reprezinta o problema, chiar daca va fi putin peste intervalul tintit de Banca Nationala".

Malta, un exemplu pentru Romania

In opinia lui Eugen Lascu, in zona de intreprinderii mici si mijlocii (IMM-uri), ar trebui sa apara sisteme de motivare mai bune.

Acesta a dat exemplul statul Malta, unde exista un parteneriat public-privat, intre guvernul maltez si mediul de afaceri privat, Malta Enterprise , care ofera in mod real elemente de motivare ale mediului de afaceri prin "Credits Tax".

Potrivit declaratiei lui Lascu, in Malta, mediul de afaceri este sustinut prin investitii. Este creat chiar si un fond, prin care fie ca acorda investitii directe de catre acest organism, fie garanteaza planurile de afaceri si de dezvoltare a companiilor.

"Ar trebui sa se constitue un astfel de parteneriat, care ar fi mult mai eficient si mai util. Principalul jucator va fi mediu de afaceri privat, deoarece el va raspunde mult mai bine nevoilor reale ale mediului de afaceri. Parteneriatul ar trebui sa se faca intre Guvern si organizatiile de tip patronat care exista in Romania", a spus Eugen Lascu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#crestere economica romania, #zona euro, #rata somaj, #inflatia Romania , #stiri BCE