Prognoza urmatorului deceniu emisa de Stratfor zugraveste un peisaj geopolitic si economic profund modificat fata de cel din ziua de azi. Raportul publicat de agentia de "global intelligence" arata ca marile puteri de pana acum se vor retrage intr-un con de umbra.
Razboaiele, schimbarile politice si declinul economic vor reconfigua hartile de putere pe intreg globul, iar Romania va profita de ocazie si isi va recupera teritoriile pierdute de-a lungul timpului in fata rusilor, conform raportului.
Rusia nu va supravietui
Rusia, asa cum o cunoastem acum, va inceta sa mai existe pana in 2025. Incercarile Moscovei de a-si asigura securitatea economica vor determina cresterea agresivitatii Rusiei in regiune.
In cele din urma, pretentiile teritoriale asupra unor zone tampon, incercarea de a atrage de partea sa, chiar si cu forta, state din fosta Uniune Sovietica vor starni temeri in randul vecinilor sai.
In final, costurile masive cu inarmarea, declinul pretului petrolului si presiunea interna vor dezmembra actuala Federatie Rusa, dand nastere unor regiuni semi-autonome.
"Ne asteptam ca autoritatea Moscovei sa slabeasca substantial, ducand spre fragmentarea formala si informala a Rusiei. Este improbabil ca Federatia Rusa sa supravietuiasca in aceasta forma", arata raportul Stratfor.
De pe urma acestei destramari a Rusiei vor beneficia statele din Europa de Est: Romania, Polonia si Ungaria, care vor reusi sa recupereze diverse teritorii confiscate de Moscova... mai mult
Vineri, 05 Februarie 2016, ora 17:00
"Grexident", noul termen care desemneaza o iesire accidentala a Greciei din zona euro, ar putea avea un efect devastator asupra pietelor financiare.
In ciuda impasului inregistrat in negocierile purtate de guvernul de la Atena si creditorii internationali, prea putini investitori iau in serios riscul unui abandon grecesc.
Probabilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro s-a accentuat insa dupa ce guvernul de extrema-stanga a preluat conducerea tarii, incercand sa redreseze economia fara a apela la un nou ajutor financiar din partea creditorilor sai. Socul declansat de un astfel de scenariu nu este luat prea mult in considerare de investitori, relateazaThe Telegraph, citand recentele sondaje efectuate la nivel global.
Iesirea din zona euro, varianta incredibila
Un sondaj efectuat de firma germana Sentix arata ca doar o parte redusa din randul investitorilor considera ca Grecia ar putea parasi zona euro in urmatoarele 12 luni.
Din februarie si pana la sfarsitul lui martie, procentul celor care cred ca Gecia sau alt stat european va recurge la iesirea din uniunea monetara de pe continent a scazut de la 38% la 36,8%.
Intrebarile au vizat atat pericolul reprezentat de Grecia pentru economia zonei euro si necesitatea unei interventii financiare de urgenta in economia elena, cat si implicatiile politico-economice ale unei astfel de rupturi.
Nici chiar posibila contaminare a intregii zone euro nu pare sa fie perceputa ca un risc major de catre investitori.... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:21