BCR: Concedierile excesive ar crea presiuni "extrem de puternice" asupra economiei

Vineri, 21 August 2009, ora 15:47
1831 citiri
BCR: Concedierile excesive ar crea presiuni "extrem de puternice" asupra economiei

Scaderea cheltuielilor cu salariile in sectorul public, preponderent din concedieri, ar crea presiuni "extrem de puternice" asupra economiei, afectand cererea pe plan intern, precum si increderea investitorilor straini, considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, informeaza NewsIn.

"Scaderea cheltuielilor in sectorul public ar putea sa se realizeze prin reducerea salariilor si prin restructurari. Daca nu se restructureaza cheltuielile, restrangerea deficitului bugetar va fi foarte dificila, insa aceasta diminuare a cheltuielilor in sectorul public trebuie facuta eficient, deoarece, altfel, sectorul privat ar fi expus unor eforturi mult mai mari de corectie", a spus Anghel. Pe de alta parte, economistul avertizeaza ca Romania "nu e pregatita in momentul de fata pentru un numar foarte mare de someri". "

Reducerea cheltuielilor exclusiv prin concedieri ar putea crea presiuni extrem de puternice pe economie, deoarece, in timp ce alte state isi vor reveni, Romania s-ar redresa mai greu, pentru ca o crestere a numarului de someri ar afecta cererea.

Chiar daca inflatia va continua sa scada, impactul pe PIB ar fi unul negativ. In plus, o astfel de evolutie influenteaza negativ sentimentul investitorilor straini", a mai precizat Anghel.

BCR estimeaza ca rata somajului din Romania ar putea ajunge la 7,4% in 2009, cifra similara celei din prognoza anterioara, insa a revizuit semnificativ proiectia pentru rata somajului in 2010, la 9%, de la 7,6%.

"Din reducerile de cheltuieli necesare, pe care guvernul le-a anuntat, ar rezulta ca numarul posturilor desfiintate in sectorul public ar urma sa fie de circa 130.000. Daca sectorul public nu face restructurari, sectorul privat ar putea fi nevoit sa compenseze prin eforturi mai mari", a explicat economistul sef al BCR.

Pentru acest an, guvernul a agreat cu Fondul Monetar International (FMI) incadrarea deficitului bugetar in limita a 7,3% din PIB. BCR estimeaza ca deficitul bugetar se va restrange anul viitor la 6,5% din PIB, pentru ca in 2011 sa coboare la 5,1% din PIB, cifre care depasesc proiectiile guvernului.

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bcr, #concedieri, #deficit, #somaj , #stiri BCR