BNR avertizeaza: Piata creditarii locale, afectata de bancile din zona euro

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 17:24
2032 citiri
BNR avertizeaza: Piata creditarii locale, afectata de bancile din zona euro

Piata creditarii locale ar putea fi afectata de bancile din zona euro, avertizeaza BNR, in raportul stabilitatii financiare publicat marti. Melania Hancila, economist-sef la Volksbank, sustine ca acest lucru se va intampla daca procesul de reducere a expunerii bancilor-mama pe piata din Romania va continua.

Marile banci din zona euro au anuntat planuri de diminuare a activelor cu aproape un trilion de euro in urmatorii ani, prin reducerea creditarii si prin vanzarea de active. Aceste masuri pot fi numite, generic, dezintermediere. Conform BNR, creditarea autohtona ar putea fi afectata pentru ca bancile din zona euro detine aproximativ 80% din activele sectorului bancar romanesc.

"Piata creditarii ar putea fi afectata daca bancile straine isi vor continua procesul de dezintermediere financara, care s-a produs si la nivelul altor tari emergente, nu doar la nivelul Romaniei. Aici procesul nu a fost accentuat, ci in limitele normalului, daca luam in calcul intreaga situatie de la nivelul Uniunii Europene", apreciaza economistul-sef Volksbank.

In opinia sa, amplitutidinea procesului de dezintermediere depinde de mai multi factori printre care se numara situatia economica, indicatorii macroeconomici, masurile de politica monetara. Nu in ultimul rand, depinde si de politica fiscala pe care o va adopta Romania.

Evolutia monedei nationale

Raportul publicat de BNR marti mentioneaza si tendinta de depreciere a monedei nationale, in raport cu euro. Moneda nationala a avut o evolutie relativ stabila in raport cu euro in perioada ianuarie 2011 - martie 2012, dar in trimestrul al doilea din 2012 a existat o tendinta de depreciere a leului in raport cu moneda europeana, se arata in documentul bancii centrale.

Analistul financiar Dragos Cabat sustine ca leul s-ar putea deprecia pana la un curs valutar de 4,8 lei/euro pana la sfarsitul acestui an. Melania Hancila declara ca este greu de facut o prognoza, avand in vedere incertitudinea politica, dar mentioneaza ca Volksbank anticipeaza un curs valutar de 4,5-4,6 lei/euro.

O parere similiara a fost exprimata si de reprezentantii Unicredit, care anticipeaza un curs valutar de 4,5 lei/euro pana la finalul acestui an.

Deficitul de cont curent, cel mai ridicat dintre tarile UE

Deficitul de cont curent ar putea ajunge sub 4% din PIB la finalul anului 2012, avertizeaza raportul BNR.

"Evolutia contului curent este preocupanta, deoarece deficitul inregistrat in Romania este cel mai ridicat dintre tarile UE. (...) Evolutiile economice din zona euro nu sunt favorabile continuarii cresterii exporturilor intr-un ritm sustinut, iar nivelul deficitului din Romania se situa in anul anterior usor peste pragul de semnal stipulat in noul cadru de supraveghere macroprudentiala implementat in UE", este mentionat in Raportul asupra stabilitatii financiare pentru 2012.

UniCredit estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0,5% in Romania. "PIB-ul ar putea creste treptat in 2013 si 2014, respectiv la 1,3% si 1,6%, in ritm cu recuperarea activitatii economice din zona euro".

Reprezentantii Unicredit considera ca dinamica Produsului Intern Brut ramane prea inceata si se asteptam la o crestere sub potential pana la finalul anului 2014.

In ceea ce priveste exporturile, Unicredit previzioneaza o scadere de 0,3%, in 2012, la fel ca si in cazul importurilor. Deficitul bugetar estimat este de 3% din PIB, iar datoria publica de 33% din PIB. Deficitul de cont curent se va situa, in acest an, potrivit UniCredit, la 4,9 miliarde euro, fiind de 3,6% din PIB.

BNR face radiografia sistemului financiar

BNR a publicat raportul asupra stabilitatii financiare, un document care trateaza mai multe aspecte din sistemul financiar romanesc. Potrivit raportului, Romania a inregistrat o crestere economica de 2,5%, nivelul absorbtiei fondurilor europene ramane redus, iar proportia creditelor neperformante a crescut, in 2012.

Documentul publicat de BNR evalueaza soliditatea sistemului financiar romanesc in 2011 si in prima parte a acestui an, analizeaza interactiunea sistemului cu economia reala si cu mediul extern si identifica principalele provocari la adresa stabilitatii financiare pentru perioada urmatoare.

Crestere economica de 2,5% in 2011

Dupa doi ani de declin, Romania a inregistrat o crestere economica de 2,5% in 2011, arata raportul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Eforturile de reluare a cresterii economice trebuie orientate catre majorarea inovatiei si a eficientei energetice in actul de productie, arata acelasi raport.

Pe fondul incertitudinilor investitorilor cu privire la evolutiile de pe pietele financiare internationale si la angajamentele din plan intern de continuare a reformelor structurale convenite cu organismele internationale, este de asteptat ca rolul cererii externe (ca principal factor de crestere) sa fie inlocuit de cererea interna (in special de investitii), mentioneaza raportul BNR.

Contributia fondurilor europene la finantarea investitiilor interne ramane redusa

Gradul de absorbtie al fondurilor structurale era, la sfarsitul lunii iunie 2012, de 9,2%, Rambursarile primite de la Comisia Europeana au ajuns de 1,8 miliarde de euro, precizeaza documentul dat publicatatii de banca centrala, care mentioneaza ca absorbtiei fondurilor comunitare ramane o provocare si pentru perioada urmatoare.

In anul 2011, nivelul investitiilor in Romania a fost printre cele mai ridicate din

regiune (rata de investire fiind de 24,6% din PIB, comparativ cu o medie de 20,9% din PIB la nivelul UE.

Tarile UE au inregistrat in medie investitii publice in valoare de 4,4% in PIB in perioada 2006-2010 si de 3,9% in PIB in 2011. Prognozele indica mentinerea acestei tendinte si in perioada urmatoare.

Desi Romania a inregistrat un volum important de investitii publice (aproximativ 6% din PIB in perioada 2006-2010 si 5,1% din PIB in 2011), efectul in economie este inca redus. In acest scop ar trebui crescuta eficienta alocarilor bugetare privind investitiile prin stabilirea unor liste de prioritati fundamentate pe criterii de necesitate, oportunitate si eficienta.

Piata creditarii ar putea fi afectata de bancile din zona euro

Marile banci din zona euro au anuntat planuri de diminuare a activelor cu aproape 1 trilion euro in urmatorii ani, prin reducerea creditarii si vanzarea de active, in scopul imbunatatirii capitalizarii si a structurii de finantare.

Materializarea acestui plan de dezintermediere poate afecta si creditarea autohtona, bancile din zona euro detinand circa 80% din activele sectorului bancar romanesc.

Rata solvabilitatii in sistemul bancar s-a mentinut aproape de 15% in ultimii ani

Rata solvabilitatii la nivelul sectorului bancar s-a mentinut, din 2009, pe un palier adecvat, de aproximativ 15%. In iunie 2012 rata solvabilitatii era de 14,7% in iunie 2012, se arata in raportul BNR.

Pragul reglementat in Uniunea Europeana este de 8%, iar nivelul prudential minim vizat de BNR de la debutul crizei financiare internationale este de 10%", se spune in raport.

Ritmul de crestere a creditelor neperformante a incetinit in ultimii ani

Proportia creditelor neperformante din totalul creditelor a crescut in anul 2012, de la 14,3% in decembrie 2011, la 16,8% in iunie 2012, potrivit raportului BNR.

Ritmul de crestere a proportiei creditelor neperformante din totalul creditelor a continuat tendinta de incetinire. In anul 2011, cresterea a fost de 2,5 puncte procentuale, comparativ cu patru puncte procentuale in anul 2010 si cinci puncte procentuale in 2009.

Evolutia monedei nationale fata de euro

Moneda nationala a avut o evolutie relativ stabila in raport cu euro in perioada ianuarie 2011 - martie 2012, dar in trimestrul al doilea din 2012 a existat o tendinta de depreciere a leului in raport cu moneda europeana.

Creditele acordate sectorului privat au crescut cu 6,6% in 2011

Volumul creditelor acordate sectorului privat a crescut cu 6,6% in decembrie 2011 si cu 6,3% in iunie 2012.

In decembrie 2011, creditele in valuta aveau o pondere de 63,4% din totalul creditelor acordate sectorului privat. In iunie 2012, ponderea creditelor in valuta era de 63,7%. Cresterea volumului de credite in valuta s-a inregistrat si in alte economii din Europa de Est.

Cum au evoluat creditele companiilor in ultimele luni

In 2011, rentabilitatea capitalurilor companiilor s-a majorat cu doua puncte procentuale fata de 2010, ajungand la 8,2%, pe fondul unei utilizari mai intensive a activelor.

Intreprinderile mici si mijlocii au consemnat un risc de credit in crestere. Rata creditelor neperformante1 in cazul IMM-urilor a fost de 23,2% in iulie 2012, fata de 15,1% in decembrie 2010, in timp ce in cazul corporatiilor, rata creditelor neperformante a fost de 4,3% in iulie.

Bancile s-au orientat spre produse de finantare pe termen scurt

Bancile au adoptat o politica prudenta in activitatea de creditare, orientandu-se in special spre produse de finantare pe termen scurt, ceea ce a condus la o crestere progresiva a creditelor acordate sectorului privat. Ritmul anual de crestere a creditelor acordate sectorului privat s-a majorat de la 11,5% in decembrie 2011 la 14,4% in iunie 2012).

Creditele pe termen scurt reprezentau 25% din totalul creditelor acordate sectorului privat in luna iunie 2012, in crestere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu iunie 2011.

Restantele companiilor fata de stat au crescut cu 28% in anul 2011

Restantele companiilor fata de stat au crescut cu 28% in anul 2011 fata de anul 2010, ajungand la 26,3 miliarde lei in decembrie 2011. O suma de 13,8 miliarde lei din aceste restante a fost generata de companiile de stat.

Primele zece companii, din care majoritatea sunt de stat, cumuleaza peste 47 % din totalul platilor restante catre bugetul de stat.

Restantele companiilor fata de proprii furnizori au crescut cu 4% in anul 2011, ajungand la 53,4 miliarde lei, din care majoritatea, si anume 36,7 miliarde de lei, este reprezentata de arierate.

Arieratele statului fata de companii au scazut usor de la 1,1 miliarde lei, in decembrie 2010, la 0,9 miliarde lei, in decembrie 2011, conform FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#raport bnr, #crestere economica romania, #credite neperformante , #Rezultate financiare