BM: Leul se va intari pe termen lung

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 22:49
1529 citiri
BM: Leul se va intari pe termen lung

Leul se va intari in raport cu euro pe termen lung, odata cu cresterea standardului de viata din Romania, a declarat Kaspar Richter, senior economist la Banca Mondiala, informeaza Mediafax.

In ultimii doi ani, odata cu criza financiara, leul s-a depreciat pe medie cu circa 25% fata de euro pana la 4,2099 lei/euro la finele anului trecut, evolutie care a condus la presiuni asupra inflatiei din cauza cresterii costurilor la serviciile in euro, dar si o scumpire a creditelor acordate in moneda europeana.

"Este foarte greu sa faci prognoze referitor la evolutia monedei pe termen scurt. Pe termen lung ne asteptam ca moneda sa se aprecieze (fata de euro -n.r.), in linie cu imbunatatirea standardului de viata din Romania", a spus Richter.

Romania va inregistra in acest an cea mai lenta crestere economica dintre cele zece state membre ale UE din Europa de Est, urmata anul urmator de cea mai rapida crestere din regiune, potrivit unui raport al Bancii Mondiale, publicat marti.

De la inceputul acestui an, leul a urmat un trend de apreciere, el fiind cotat marti la 4,09 lei fata de moneda europeana.

Romania a avut in martie cea mai mare crestere anuala din UE a preturilor de consum, de 8%, nivel cu mult peste cel al altor state si mai mult decat dublu comparativ cu inflatia medie la nivel comunitar.

Economistul Bancii Mondiale sustine ca in prezent exista un optimism mai ridicat in ceea ce priveste reducerea preturilor la alimente pe plan international, alt element care a avut un impact semnificativ asupra cresterii ratei inflatiei.

Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 3%, plus/minus un punct procentual. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a anuntat in urma cu o saptamana ca banca centrala va revizui in urcare prognoza de 3,6%, dar noua estimare nu va depasi 5%.

#moneda europeana, #zona euro, #euro, #banca mondiala, #inflatia din zona euro , #stiri Adrian Vasilescu