Scenariu pesimist pe masa negocierilor cu FMI: Crestere economica de doar 1%

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 18:02
1721 citiri
Scenariu pesimist pe masa negocierilor cu FMI: Crestere economica de doar 1%

Economia romaneasca ar putea creste anul viitor cu doar 1%, desi prognoza actuala este de 3,5%. Potrivit unor surse care au participat la discutiile dintre Guvern si institutiile financiare internationale acesta este cel mai pesimist scenariu luat in calcul.

Deciziile pe care trebuie sa le ia oficialii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene, cei ai Bancii Mondiale si cei ai Executivului sunt destul de dificile tinand cont in primul rand de situatia din UE si de incertitudinile din piete, ceea ce face greu de anticipat orice evolutie a economiei. Consumul populatiei a incetat, inca din 2008, sa mai fie un motor de crestere economica, acesta contractandu-se permanent in ultimii 3 ani.

In ceea ce priveste investitiile statului, tinand cont de presiunile care exista pe finantarea deficitului bugetar, Guvernul nu isi va permite sa pompeze bani in economie in acest mod. Productia agricola a influentat pozitiv in acest an cresterea PIB, insa nu poate fi o garantie si pentru 2012.

Astfel, in final, singurul motor de crestere real, care si-a spus cuvantul si in acest an, sunt exporturile. Practic, evolutia altor popoare care consuma produse din Romania. Dar dupa recenta retrogradare a ratingului Italiei de catre S&P se readuce in discutie sanatatea economica a partenerilor catre care Romania exporta. In topul tarilor cu care Romania face schimburi comerciale s-au produs modificari semnificative, dupa cum arata cifrele detaliate furnizate de Institutul National de Statistica pentru prima jumatate a lui 2011.

Germania, Italia si Franta au ramas pe podiumul exporturilor, urmate la o distanta tot mai mica de Turcia si Ungaria. Din pacate, prognoza economica pentru cele trei mari puteri europene a fost revizuita in jos cu 0,3-0,5%. Cea de-a patra, Marea Britanie, ramane sa ocupe un loc in a doua jumatate a unui top 10 al tarilor in care Romania exporta.

Situatia economica a partenerilor noastri se prezinta pe anul 2011, astfel: Germania va inregistra in acest an cea mai mare crestere din randul principalelor economii europene, de 2,7%, urmata de Franta, cu 1,7%, Marea Britanie, cu 1,1%, si Italia, cu 0,6%. Pentru anul urmator, FMI anticipeaza un avans al PIB de 1,3% in Germania, 1,6% in Marea Britanie, 1,4% inFranta si 0,3% in Italia.

Deficitul, misiune imposibila

Tinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3%, practic 2012 fiind termenul limita impus de UE pana la care Romania trebuie sa iasa din procedura de deficit excesiv. Insa presiunile interne si in principal externe, fac aproape imposibila respectarea acestei cifre.

La un calcul estimativ, doar injumatatirea prognozei de crestere economica la nivelul celei estimate pentru acest an, respectiv de 1,5% de la 3,5%, va creste deficitul bugetar cu aproximativ 0,6% din PIB.

Trebuie de asemenea sa mai tinem cont de companiile de stat ale caror pierderi vor fi calculate la deficit, valoarea cu care se vor majora dobanzile la imprumuturile statului sau nivelul cu care se vor contracta veniturile incasate la buget din cauza celui de-al doilea val de criza.

In ceea ce priveste cheltuielile cu functionarea statului, acestea au fost reduse deja de stat, orice alta corectie avand un impact relativ minor asupra deficitului. Saptamana viitoare, FMI va anunta care vor fi parametrii dupa care se va construi bugetul pe anul viitor si ce masuri suplimentare sunt necesare pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut fmi ue, #crestere pib romania, #evolutie economie romania , #Imprumut FMI Romania