Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul fiscal, avertisment privind bugetul: Venituri supraevaluate, cheltuieli subevaluate, derapaj de proportii la deficit

Consiliul fiscal, avertisment privind bugetul: Venituri supraevaluate, cheltuieli subevaluate, derapaj de proportii la deficit
Legea bugetului de stat pentru 2017 indica o potentiala supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabila subevaluare a cheltuielilor curente, conform evaluarii preliminare a Consiliul Fiscal.

"Scenariul macroeconomic din spatele constructiei bugetare apare drept semnificativ mai favorabil decat evaluarile anterioare ale Comisiei Nationale de Prognoza. O asemenea evolutie este justificata intr-o anumita proportie de masurile nou promovate de Guvern insa, date fiind informatiile disponibile la acest moment, Consiliul fiscal considera acest scenariu drept optimist si nepotrivit din perspectiva unei constructii bugetare prudente. (...)

Consiliul fiscal are rezerve vizavi de evolutia proiectata a veniturilor din proiectul de buget, analiza preliminara indicand o potentiala supraevaluare a acesteia", se arata in opinia publicata vineri pe site-ul institutiei.

Potrivit Consiliului fiscal, "constructia bugetara consfinteste un derapaj de proportii" de la deficitul de 3% din PIB, asumat prin Legea Responsabilitatii Fiscal Bugetare (LRFB).

Totodata, institutia isi exprima rezervele cu privire la o "posibila subdimensionare a cheltuielilor de personal" si la o "potentiala sub-bugetare a agregatelor 'asistenta sociala', 'cheltuieli cu dobanzile' si 'alte transferuri'".

De exemplu, la nivelul componentei 'alte transferuri' sunt prevazute reduceri de 1,7 miliarde de lei, "avand drept sursa diminuarea inexplicabila a contributiei datorate de Romania la bugetul UE", se arata in opinia preliminara a CF.

In concluzie, evaluarea preliminara a Consiliului fiscal indica "o potentiala supraevaluare a veniturilor bugetare, concomitent cu o probabila subevaluare a cheltuielilor curente, ceea ce este de natura sa incline puternic balanta riscurilor in sensul inregistrarii in executie a unui deficit mai mare decat cel proiectat in lipsa unor masuri corective".

O varianta finala a raportului va fi inaintata guvernului in saptamanile urmatoare. ...citeste mai departe despre "Consiliul fiscal, avertisment privind bugetul: Venituri supraevaluate, cheltuieli subevaluate, derapaj de proportii la deficit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5613 ori