Iesirea din recesiune se amana pentru 2010

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 16:26
1483 citiri
Iesirea din recesiune se amana pentru 2010

Revenirea sectorului industrial nu a fost suficienta pentru a readuce pe plus economia in ultimul trimestru din 2009, astfel ca iesirea Romaniei din recesiune se amana pentru prima parte a acestui an, posibil chiar in primele trei luni, apreciaza analistii consultati de NewsIn. 

Datele publicate dimineata de Institutul National de Statistica privind evolutia trimestriala a economiei au fost mult mai slabe decat se estima.

Astfel, economia romaneasca a continuat si in trimestrul IV din 2009 sa se contracte abrupt, cu 1,5% fata de trimestrul III si cu 6,6% fata de ultimele trei luni din 2008, desi analistii se asteptau la iesirea din recesiune, mizand pe un avans cuprins intre 0,1% si 0,6%.

Desi detaliile privind evolutia economica vor fi prezentate de INS la inceputul lui martie, analistii au deja unele explicatii despre evolutia sub asteptari de la finalul anului trecut.

"Singura ramura cu o evolutie buna in T4 a fost industria, in timp ce piata a supraestimat serviciile.

Constructiile nu au evoluat prea bine, desi au revenit usor in ultimul trimestru, iar agricultura a incetinit, dupa o contributie buna in T3", a explicat pentru NewsIn economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Astfel, pe partea de formare a produsului intern brut (PIB), exista certitudinea ca industria a reinceput sa creasca in ultimul trimestru din 2009 si ca sectorul constructiilor a continuat sa scada, despre celelalte sectoare neexistand inca date exacte.

La formarea PIB contribuie principalele sectoare economice - agricultura, industrie, constructii si servicii -, la care se adauga partea prelevata de stat prin taxe - "impozite nete pe produs".

"Exista totusi indicatori ce arata ca industria a avut o evolutie buna, prin urmare surprizele neplacute ar fi putut veni din partea serviciilor sau a agriculturii", apreciaza economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, ce prevedea un avans al PIB de 0,6% fata de trimestrul III.

Chidesciuc considera ca serviciile au inregistrat in trimestrul IV o scadere destul de pronuntata si atrage atentia ca statisticile publicate in ultima perioada indica o incetinire pe plan international, mai ales la nivelul zonei euro.

Astfel, evolutia economiei romanesti a fost strans legata in T4 de cea a zonei euro si a celorlalte tari din UE, unde de asemenea datele au fost sub asteptari, subliniaza Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Datele publicate vineri arata ca revenirea economica a Germaniei a stagnat neasteptat in al patrulea trimestru din 2009, economia Italiei a revenit pe minus, dupa avansul din T3, iar economia Spania s-a contractat cu 0,1%.

In schimb, cresterea Frantei a accelerat la 0,6%, de la 0,2% in al treilea trimestru.

Totusi, pe partea de utilizare a PIB, ponderea redusa a comertului exterior romanesc in economie face greu de compensat caderea brutala a cererii si investitiilor prin relansarea exporturilor, sesizabila in Romania incepand cu luna noiembrie 2009.

In cazul economiilor central-europene - mai ales Slovacia si Cehia -, mult mai deschise, relansarea exporturilor s-a tradus deja printr-o imbunatatire a situatiei economice incepand din ultima jumatate a anului trecut.

Relansarea, pusa sub semnul intrebarii in lipsa ajutoarelor publice

Unii analisti avertizeaza ca impulsul dat economiilor europene de ajutoarele publice risca sa se epuizeze, iar dependenta foarte mare de piata UE poate bloca revenirea economiei romanesti.

"Se pune un mare semn de intrebare daca sectorul privat poate intra pe o panta de relansare in absenta ajutoarelor din sectorul public", atrage atentia Laurian Lungu.

El subliniaza ca, in al doilea si al treilea trimestru din 2009, cresterea a fost sustinuta in Europa de impulsurile fiscale si ca, odata cu expirarea programelor de stimuli, ritmul de crestere va incetini.

Potrivit economistului, marea problema a Romaniei este dependenta excesiva de economia europeana si lipsa unor politici economice interne coerente, care sa creeze conditii de crestere.

In urma datelor slabe pentru trimestrul IV, economistii nu si-au modificat inca substantial estimarile pentru 2010, asteptandu-se ca in prima parte a acestui an economia romaneasca sa iasa in cele din urma din recesiune, dupa ce a inregistrat deja sase trimestre la rand de scadere fata de trimestrul precedent.

Analistii de la ING, care estimau anterior o crestere a PIB atat in ultimul trimestru din 2009, cat si in primul trimestru al acestui an, nu isi modifica inca proiectiile pentru 2010 si isi mentin prognoza de crestere pozitiva in T1.

In cazul Raiffeisen, estimarile pentru 2010 indica o crestere economica de 1%, nivel considerat de economistul Ionut Dumitru inca plauzibil, desi mai dificil de atins.

"Ne mentinem estimarea de crestere economica pentru acest an, insa consider ca va fi dificil de atins", a declarat Dumitru, care anticipeaza ca iesirea din recesiune se va produce in primul trimestru.

El a precizat ca, in urma datelor pozitive si a optimismului ce a caracterizat pietele in ultima perioada, Raiffeisen lua in calcul o revizuire a estimarilor de crestere anuala la 2%, posibilitate exclusa acum, dupa publicarea datelor dezamagitoare pentru trimestrul IV din 2009.

Laurian Lungu considera ca economia ar putea iesi din recesiune in T1, insa nu se asteapta la un "salt spectaculos". In ceea ce priveste perspectivele de crestere anuala, Lungu a anuntat ca vor fi revizuite in scadere usoara, insa nu sub 1%. 

#amanare, #iesire, #recesiune , #stiri Ionut Dumitru